Van kleurtype veranderen – kan dat in de zomer?

Van kleurtype veranderen - kan dat in de zomer?

We hebben de neiging om in de zomer – als we een kleurtje hebben – andere kleuren te gaan dragen. Maar is dat wel verstandig? Kun je van kleurtype veranderen in de zomer?

Een vraag van Iris: Ik lees je blog met veel plezier. Naar aanleiding van de blogs over het licht-donker contrast en kleurcontrast heb ik een vraag: Ik heb van mezelf donkerblond haar, een lichte huid en blauwe ogen (koel type denk ik, want bijna alle tinten blauw staan me goed). In de winter is het contrast tussen mijn haar- en huidkleur redelijk hoog. Maar in de zomer word ik best wel bruin en bleekt mijn haar op, waardoor het contrast een stuk lager wordt (denk ik). Ook lijken mijn huid- en haarkleur warmer te worden. Kan het zo zijn dat je in de zomer een ander kleurtype bent dan in de winter, of een ander contrastniveau hebt? Alvast bedankt voor je antwoord!

Leuke vraag, Iris! Hier lees je mijn antwoord:

Kun je van kleurtype veranderen in de zomer? Je wordt in de zomer niet een ander kleurtype. De pigmenten die je in je huid, haar en ogen hebt zitten ook in je bloed. En je bloedkleur verandert niet in de zomer. Ieder mens heeft zowel koele als warme pigmenten in zijn bloed (en dus ook in de huid), maar de verhoudingen/percentages verschillen per persoon. Jij denkt dat je eerder een koel type bent en als dat zo is dan overheerst het koele pigment bij jou. Jij blijft ook in de zomer een koel type. Dus blijf bij je koele kleuren en ver van warme tinten.

Er zijn een paar dingen die wel kunnen veranderen in de zomer:

  • De kleur van je ogen. In je huid zit melanine (waardoor we bruin worden) en dit zit ook in onze ogen. De bruine vlekjes in je iris kunnen in de zomer groter worden. Lees mijn bericht De kleur van je ogen kan veranderen
  • Je laat meer van je huid zien en omdat huid als eerste de aandacht trekt, kun je vaak wat opvallender kleuren dragen als tegenwicht. Lees mijn bericht De kleur van je badpak of bikini mag best wat pittiger zijn
  • Het  licht-donker contrast kan veranderen als je behoorlijk bruin wordt in je gezicht en je haar door de zon een paar tinten lichter is geworden. Dat heb je zelf al geconstateerd en het is dan ook aan te raden het licht-donker contrast in je kleding wat te verlagen. Dit doen we vaak al onbewust, we laten de zeer donkere kleding in de kast hangen en verruilen bijvoorbeeld het marineblauwe vestje voor een kobaltblauw exemplaar. Gecombineerd met een blouse in jouw kleur wit verlaag je op deze manier het licht-donker contrast al.
  • Je haarkleur kan veranderen en je krijgt een ‘kleurtje’. Grijs haar wordt vaak wat geler onder invloed van de zon. Donkerblond haar kan een rode gloed krijgen en blond haar kan lichter en geler worden. Je gezichtshuid wordt bruiner, je krijgt ‘een kleurtje‘. En dat zegt het al, je voegt kleur toe aan je uiterlijk als je lange tijd in een zonnige omgeving verkeert. Dat betekent dat je vaak iets pittiger kleuren kunt hebben dan in de winter. Als voorbeeld zie je hieronder Floortje Dessing. Als haar haar geler is en ze een kleurtje heeft, staat dat geel haar prachtig. In de winter (foto linksboven) zal deze kleur geel wat teveel van het goede voor haar zijn.

Van kleurtype veranderen - kan dat in de zomer?

Bron foto’s: Pinterest

Er verandert dus wel wat in de zomer, maar van kleurtype veranderen kun je alleen als je ouder wordt. Lees mijn bericht Moet ik andere kleuren gaan dragen nu ik ouder word?\

Wil je niets missen van mijn stijltips? Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.