De ideale blazer voor jouw bodytype – basisgarderobe

De ideale blazer voor jouw bodytype - basisgarderobe

Een blazer* is een veelzijdig kledingstuk dat niet mag ontbreken in je garderobe. Je kunt hem casual combineren met een jeans, maar met een rokje of jurk promoveren tot een meer formele outfit voor op je werk. Hoe ziet de ideale blazer er voor jou uit? Er zijn veel modellen te koop en om een miskoop te voorkomen volgen hier zes tips. 

De ideale blazer

  • Koop een blazer in een neutrale kleur die jou goed staat. Je zult merken dat je met een neutrale kleur veel meer combinatiemogelijkheden hebt. Neutrale kleuren zijn o.a.: camel, zand, taupe, donkerblauw en natuurlijk zwart. Maar pas op met zwart: voor een blazer is het niet altijd een fraaie ‘kleur’. Te hard en zwart schept veel afstand. Daarbij komt dat een zwart jasje alleen maar mooi is in een zeer goede, dus dure kwaliteit.
  • De lengte van je blazer is cruciaal. Heb je in verhouding lange benen en een kort bovenlichaam dan zal de blazer langer moeten zijn dan bij iemand met korte benen en een langer bovenlichaam. Als vuistregel kun je hanteren dat je jasje nooit langer moet zijn dan – bij een gestrekte arm – de zoom in je hand hangt.
  • Let er op dat de blazer bij je lichaamslengte past. Voor kleine en korte vrouwen ook hier een vuistregel: moet er meer dan 2,5 cm van je mouwlengte afgehaald worden dan is het jasje niet geschikt voor jouw lichaamslengte. De taille zal dan te laag voor je zitten en je zult dikker lijken dan je bent.
  • Ben je langer dan gemiddeld en zijn je mouwen te kort, kijk dan of de taille van de blazer op jouw natuurlijke taille valt en of de plaats waar je borsten horen te zitten niet te hoog voor je zit. Een jasje dat te klein voor je is zal jou alleen maar langer laten lijken.
  • Dubbel-knoops modellen maken je breder en korter, dus bij twijfel ga voor enkel-knoops. Zorg er altijd voor dat de blazer dicht kan. Ik weet dat de laatste jaren door een paar stylisten werd aangeraden je jasjes een maat kleiner te kopen. Dit met het argument ‘dat je een jasje toch altijd open draagt’. Maar neem van mij aan, een jasje dat perfect voor jouw figuur is heeft dat niet nodig. Blazers met een dubbele rij knopen (double breasted) komen steeds meer in beeld. Dit model draag je altijd gesloten.
  • Jouw bodytype, maar ook je gewicht en lengte, bepalen hoe recht of getailleerd je blazer kan zijn. Heb je een duidelijk verschil tussen je taille en heupen dan zullen rechte modellen je ‘vormeloos’ maken. Heb je daarentegen weinig verschil tussen heupen en taille dan zal een licht getailleerd model je mooier staan. Vind hier de ideale blazer voor je bodytype.

De ideale blazer voor jouw bodytype - basisgarderobe

* Een blazer was oorspronkelijk een mannenkledingstuk. Tijdens de jaren 20 werd de blazer ook voor vrouwen geïntroduceerd en gedragen met onder meer plooirokken en blouses. De klassieke lengte van de blazer is tot op de heup. Kortere versies werden onderdeel van schooluniformen. Blazers waren in de jaren 70 gewild bij vrouwen. De blazer vormde een belangrijk onderdeel van de zakelijke kleding voor de vrouw, samen met een rok, een blouse of een overhemd.

Wil je niets missen van mijn stijltips? Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

2 gedachten over “De ideale blazer voor jouw bodytype – basisgarderobe”

Reacties zijn gesloten.