Een riem kan de kers op de taart zijn (1)

Iedere vrouw kan in principe een riem dragen. Er zijn een paar punten waar je rekening mee kunt houden.

Een riem kan de kers op de taart zijn

Een riem is niet alleen een accessoire dat iets extra’s toevoegt aan een outfit, maar kan ook helpen een kledingstuk beter bij je bodytype te laten passen. Dit is mijn eerste bericht over riemen. Volgende week  het tweede deel.

Een tailleriem draag je op je natuurlijke taille of iets hoger of lager. Je kunt hem dragen op een jurk, over een vest of trui én over een blazer en jas. Daar waar je hem draagt op je lichaam trek je de aandacht naartoe en dat kan helpen de verticale en horizontale proporties  van je lichaam meer in balans te brengen. Zo zal een riem in de kleur van je top je bovenlichaam langer laten lijken en in de kleur van je broek/rok je benen optisch verlengen.

Een riem kan de kers op de taart zijnDe  breedte – in het algemeen kun je zeggen hoe breder hoe meer casual je uitstraling. Smallere riemen hebben een meer formele uitstraling. Smalle riempjes (1-2 cm) gaan goed samen met jurken en riemen die iets breder zijn (2-5 cm) draag je over een vest, blazer of jas. Voor je broeken, jeans en rokken is 3-4 cm de gangbare maat. Brede riemen gebruik je als je een slanke taille wilt benadrukken. Een dramatische stijlpersoonlijkheid , zoals Diane Keaton, voelt zich daar met name heel goed bij.

Een riem kan de kers op de taart zijn

Vrouwen met een lang bovenlichaam ( A-silhouet) kunnen een brede tailleriem dragen, omdat dit helpt (zie boven) hun bovenlichaam meer in balans te brengen met hun onderlichaam. Zij hebben ook voldoende ruimte tussen de onderkant van hun ribbenkast en het heupbeen om zich bij een brede tailleriem nog comfortabel te voelen. Ik daarentegen (163 cm, H-silhouet en kort bovenlichaam ) heb zo’n kort middenrif, dat een tailleriem in de weg zit als ik ga zitten. Maxima heeft ook het H-silhouet, maar kan zich door haar lengte (178 cm) toch een brede tailleriem veroorloven en die draagt ze dan ook regelmatig.

Instagramaccount

De kleur – de klassieke regel is dat de tailleriem dezelfde kleur als de schoenen moet hebben. In de zakelijke wereld is dat nog gangbaar. Daar is niets mis mee, maar het is wel een wat conservatieve look.  Wil je er wat meer casual uitzien of je outfit wat eigenzinniger maken? Kies een riem in een andere kleur dan je schoenen. Wel raad ik je aan de kleur terug te laten komen in een ander accessoire (hoed, oorbellen, sjaal) en/of bijvoorbeeld je nagellak. Voor uitleg lees mijn bericht Schoenen in de kleur van je haar -visueel groeperen. 

Het materiaal – hoe ronder je lichaamsvorm hoe soepeler het materiaal (leer) van een brede tailleriem moet zijn. Dat gaat op voor je tassen en stoffen, dus ook voor dit accessoire. Zoals een gevlochten exemplaar bijvoorbeeld. Voor uitleg lees Ronde en rechte lichaamsvormen

De vorm van de gesp – hoe ronder jouw lichaamsvorm hoe ronder de gesp kan zijn.

De lengte –zoek de juiste maat. Een extra gaatje kun je er door de schoenmaker altijd in laten ponsen, maar het laatste stukje mag niet gaan hangen. Het eind moet steun vinden in de lus van de riem of van je broek. Anders is dat met de zogenaamde knoopriem (knotbelt, zie onderstaande foto). Op Pinterest kun je allerlei variaties op die ‘knoop’ vinden.

Een riem kan de kers op de taart zijn

 

Deel 2: Erop of eronder – waar kun jij een riem het beste dragen?

Voorbeelden kun je vinden op mijn Pinterest.

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

8 gedachten aan “Een riem kan de kers op de taart zijn (1)”

 1. Goedemorgen Lida
  Leuk thema.
  Ik draag heel erg graag riemen.
  Ik heb tot nu toe nog geen riem op een jasje gedragen. De reden: mijn jasjes hebben ongeveer allemaal de zelfde lengte (iets te kort).
  Ik overweeg een longblazer.
  Ik kijk uit naar je volgende blog over dit thema. Fijne zondag.
  Hartelijke groet,
  Joke

 2. Ik draag nooit riemen in het zicht. Blouses en shirts draag ik over mijn broek om mijn bui te verstoppen.

  1. Waarom draag je dan een riem, Henriette? Om je broek niet af te laten zakken?

 3. Kun je dan niet beter een broek met elastiek in de taille kiezen? Dat zit toch veel lekkerder en steeds meer merken hebben dit in hun broeken. Lees dit bericht even.

 4. Sezane heeft heel vaak een brede riem als accent, erg leuk merk ter inspiratie.

 5. Wat een fijn en verhelderend bericht weer. Met mijn korte bovenlichaam en trommelbuik draag ik niet graag riemen, maar misschien is zo’n knoopriem wel een goed idee vanwege de verticale lijn.

  Eigenlijk hoop ik al jaren dat de riemen uit de jaren 80, met fantasievolle sluitingen in een overslag- of V-vorm, ooit weer terug in de mode komen.

  Maar daar is zeker weinig kans op? Ze gaven een mooie lijn, vond ik. Sommige hadden de V-vorm aan de achterkant, die vond ik ook altijd mooi, dan kon je er een soort heuppas mee creëren bij jurken en rokken.

  1. Gewoon weer dragen, Diana, als je ze nog hebt! De modetrends zijn niet meer zo dwingend, een eigen stijl is belangrijk.

Reacties zijn gesloten.