De ideale broek voor je bodytype

In een broek wil je er goed uitzien, maar een broek moet ook lekker zitten. Want anders blijft ie in de kast hangen. Mijn tips voor de ideale broek voor jou.

De ideale broek voor je bodytype

Kies altijd een model dat jouw lichaam voor het oog in balans brengt. Zo draagt een broek bij aan een harmonieus uiterlijk. De ideale broek voor je bodytype vind je hier.

Nu we weer wat meer te kiezen hebben dan alleen de skinny, wordt het wellicht gemakkelijker, maar misschien ook wel moeilijker om de ideale broek voor je bodytype te vinden. Want je kent mijn motto: Volg nooit klakkeloos de trends, pik alleen die dingen eruit die wat voor jouw uiterlijk doen.

De ideale broek voor je bodytype:

 • A-silhouet – dan zijn je heupen breder dan je schouders en heb je een smalle taille. Broeken met een lichte bootcut of een iets uitlopende pijp laten je heupen smaller lijken. Als je voor een donkere broek kiest en deze combineert met een opvallende top (in kleur of dessin) breng jij jouw bovenlichaam in balans met je heupen. Zoek een broek die perfect past op heuphoogte en laat hem bij je taille innemen. Vermijd steekzakken.
 • V-silhouet – dan zijn je schouders breder dan je heupen. Om je lichaam optisch in balans te brengen kies je de beste broeken voor je bodytype en dat is voor jou er één met een wat wijdere pijp en details op heuphoogte, zoals bijvoorbeeld steekzakken. Of je kiest voor een cropped flare.
 • I-silhouet – dan heb je een recht en tenger postuur. Jouw wat jongensachtig figuur kun je meer rondingen op heuphoogte geven door broeken te kiezen met bandplooien, steekzakken en andere heupdetails. Jij kunt broeken met dessins in opvallende kleuren dragen!
 • H-silhouet – dan zijn je schouders en heupen ongeveer even breed en heb je geen duidelijke taille. Het beste broeken voor jouw bodytype hebben een rechte slanke pijp. Heb je platte billen zoek dan naar een broek die je billen lift. Zorg dat de tailleband goed past en niet te strak zit; zo voorkom je dat je buik ‘uitpuilt’.
 • O-silhouet – dan is je taille het breedste punt van je lichaam. Broeken met een slanke rechte pijp staan je het mooist. Maar als een broek goed over je buik past zullen de pijpen altijd te wijd voor je zijn. Hoe raar het misschien ook klinkt, ga eens op zoek naar een positie-/zwangerschapsbroek. Voorwaarde is dat die hoog op de taille eindigt en een glad voorpand heeft. Draag hem met een lange top en niemand zal jouw geheimpje ontdekken.
 • X-silhouet – dan zijn je schouders even breed als je heupen en heb je een duidelijke taille. Broeken met een rechte pijp of een lichte bootcut staan je het mooist. Vaak zullen broeken op taillehoogte te wijd zijn. Door een broek te zoeken met een brede in vorm gesneden tailleband, die gemakkelijk in te nemen is, kun je dit probleem oplossen.
 • 8-silhouet – je schouders en heupen zijn nagenoeg even breed en je hebt een duidelijke taille. Door je hoge heup zal een broek zonder tailleband of met een brede in vorm gesneden tailleband het mooiste staan en het lekkerste zitten. Kijk uit naar broeken met een rechte pijp, maar ook een lichte bootcut is het proberen waard.

Ben je een: 

 • Korte vrouw – dan draag je een broek altijd zo lang mogelijk (maar natuurlijk nooit zo lang dat hij op de grond hangt). Een slanke rechte pijp laat je benen langer lijken en jou dus ook. Kijk uit naar eenvoudige modellen zonder details. Voor meer tips kijk bij Petites.

De ideale broek voor je bodytype ziet er goed uit, maar zit ook lekker

Slechts 5% van de vrouwen kan zonder aanpassingen confectiekleding dragen. Als je niet tot die 5% behoort, laat dan je broek meteen korter maken en/of innemen op taillehoogte. Je zult zien dat je hem met veel meer plezier draagt en dat de kosten per keer daardoor lager worden.

Lees ook:

5 gedachten aan “De ideale broek voor je bodytype”

 1. Ik ben blij dat we weer broeken kunnen kiezen die hoog in de taille dragen. De heupbroeken hebben mij nooit kunnen bekoren alhoewel er jarenlang niets anders te koop was. Terwijl er toch erg veel vrouwen daarover klaagden. Het blijft vreemd dat de confectie slecht luistert naar wensen van de consument zoals jij wel vaker zegt. Groetjes, Thea

 2. Voor mij ook altijd lastig om een geschikte broek te vinden. (A- figuur) Er mankeert altijd wel iets aan. Pas een mac dream gekocht. En die vind ik geweldig zitten.

 3. Brax is een Duits merk, dat voor ieder figuur een goede broek heeft. Ik heb een O-figuur met een wel hele brede taille en erg dunne bovenbenen. Moest altijd zelf mijn broeken maken dus. In Den Haag en in Amstelveen is er een Braxwinkel. Als je moeite hebt om een goede broek voor je figuur te vinden, ga daar eens kijken. Meteen een leuke winkeldag van maken.

 4. Ik heb H- figuur en draag altijd Duitse merken. Ze maken kleren voor sportieve type lichaam, met ruimte voor bovenbenen en voor bovenarmen. Dus, beetje gespierde body. Italiaanse kleren zijn te smal over ganse lengte. France hebben te smalle taille.

 5. Duidelijk artikel! Dank je wel Lida.
  Wat me altijd verwondert, is dat broeken voor vrouwen vrijwel altijd een voorsluiting hebben. En als ze die niet hebben (bv. Raphaela van Brax) wordt er toch de suggestie van een voorsluiting op gestikt. De knoop van de voorsluiting tekent zich altijd lelijk af onder een fijn truitje of t-shirt. De broeken van Corel vormen een gunstige uitzondering.
  We willen toch geen afgeleide van een mannenbroek?
  Zijn er meer vrouwen die die graag anders zien?

Reacties zijn gesloten.