Een kleine verandering een groot effect

Er zijn maar weinig vrouwen die een winkel verlaten met een kledingstuk dat perfect past. Behoor jij tot die vijf procent dan kun je dit bericht overslaan.

Voor al mijn lotgenoten laat ik zien hoe jij je kleding wel passend kunt maken. En dat een kleine verandering een groot effect heeft.

Een kledingstuk kan nog zo mooi zijn, als het niet past zie jij er niet goed in uit. Het maakt het verschil tussen ‘aangekleed’ en ‘goed gekleed’ zijn. Dan kun je zelfs in een perfect zittende jeans en een eenvoudig shirtje er stijlvol uitzien.

  1. Kleding moet zich aanpassen aan jouw lichaam en niet andersom. Ben je kleiner dan de gemiddelde lengte die de confectie hanteert (170 cm) of heb je bijvoorbeeld brede heupen of grote borsten, dan ligt het niet aan jou dat kleding niet goed past. Wij vrouwen moeten het namelijk doen met een enkel maatsysteem  (38, 40, 42 enz.) waar elke vrouw ongeacht haar bodytype in moet passen. Mannen daarentegen kennen buikmaten en lengtematen. Neem de moeite om je kleding zo te laten vermaken dat het ‘op je lijf geschreven is’. Je zult versteld staan van wat een paar kleine veranderingen voor je uiterlijk kunnen doen.
  2. Ben je nog nooit naar een kleermaker of coupeuse geweest, omdat je het moeilijk vindt om uit te leggen wat je veranderd wilt hebben aan je kledingstuk? Of denk je dat het heel duur zal zijn? Zoek in je buurt naar een coupeuse of (Turkse) kleermaker en vraag in je omgeving naar ervaringen. Over de kosten hoef je je geen zorgen te maken, een broek korter maken bijvoorbeeld kost rond de € 7,50.
  3. Koop kleding die je terug kunt brengen als je onzeker bent over wat mogelijk is op het gebied van vermaken. Je kunt het kledingstuk meenemen naar een kleermaker/coupeuse om met hem of haar de veranderingen die jij wenst te bespreken. Zij/hij kan je ook meteen vertellen wat het gaat kosten. Als het niet lukt wat jij in gedachten hebt of je vindt het vermaken te duur, dan kun je het kledingstuk weer terugbrengen naar de winkel. De wat duurdere en grotere kledingzaken hebben vaak zelf een coupeuse in dienst die je ter plekke uit kan leggen wat er mogelijk is.
  4. Een goede coupeuse (kleermaker) kan jou vertellen wat er aan het kledingstuk vermaakt moet worden. Zij zal je ook altijd vragen wat jij wilt, zoals bijvoorbeeld een duidelijker taillering in je jasje. Zij zal beginnen met afspelden, zodat jij ziet wat het resultaat zal zijn. In dit stadium kun jij nog je wensen met haar bespreken. Vertrouw op haar vakmanschap als zij je uitlegt waarom bepaalde dingen niet kunnen.
  5. Het is belangrijk dat jij zelf ook enige kennis hebt. Dat begint met een gedegen kennis van je eigen lichaam, zoals welke kledingmodellen jou er op je best uit laten zien, wat de perfecte lengte voor je jasjes en je rokken is, enz. Dit leer je tijdens een stijladvies op afstand  Daarnaast is het belangrijk dat je ook een beetje weet wat er mogelijk is op het gebied van het vermaken van kleding.

Een kleine verandering - een groot effect (2)

Foto: www.thecurvyfashionista.com

EEN KLEINE VERANDERING EEN GROOT EFFECT

De meest voorkomende én gemakkelijkste veranderingen:

  • broeken, rokken en tops kunnen korter gemaakt worden en soms zelfs langer (uitgelegd) worden.
  • mouwen kunnen korter gemaakt worden en soms zelfs langer (uitgelegd) worden.
  • mouwen kunnen ingenomen worden
  • broeken kunnen smaller gemaakt worden
  • de tailleband kan ingenomen worden
  • rokken kunnen nauwer/smaller gemaakt worden

Wat ook vermaakt kan worden maar meer moeite kost en dus duurder is:

  • kledingstukken met een voering
  • kledingstukken met ingewikkelde details

Een paar dingen die je kunt laten doen om er meteen beter uit te zien:

  1. Als de zakken van je broek/rok op heuphoogte ‘wijken’ kun je ze dicht laten naaien of zelfs verwijderen voor een slanker ogend effect.
  2. Als je korte benen hebt kan een 3 cm korter jasje of blouse al het verschil maken.
  3. Een te lage schoudernaad kan opgenomen worden tot de natuurlijke hoek van je schouder om het kledingstuk beter te laten zitten en je een pittiger silhouet te geven. Ook een kleine schoudervulling doet in dit geval wonderen.
  4. Extra (verticale) coupenaden in bijvoorbeeld een blouse kunnen je meer ‘vorm’ geven, met name voor vrouwen met grote borsten aan te raden.
  5. Als je platte billen hebt kan de achternaad van je broek ingenomen worden, zodat je geen luchtbel onder je billen hebt.
  6. Mouwen kunnen ingenomen worden als ze te wijd zijn, met name voor kleine vrouwen een must.
  7. Kleding kun je wel kleiner laten maken, maar niet groter. Zorg er dan ook altijd voor dat het kledingstuk op je breedste punt – zoals heupen, schouders en borsten – goed past.

Een kleine verandering een groot effect

 

Een kleine verandering een groot effect

14 gedachten aan “Een kleine verandering een groot effect”

  1. Vaak zit een rok of jurk te strak om het bovenste deel van mijn boven benen en te wijd bij de taille. In geval van een jurk ook vaak net iets te wijd bij de schouders. Ik draag confectie maat 42/44 boven en onder soms 46. Wat broeken betreft zit de Peadl Pusher van Closed maat 50 of 52 het beste maar Closed heeft een beperkt aantal verkooppunten en is vrij prijzig. Bovendien vaak minder exemplaren in die maten aangeboden. Maat 44 Rosner model Audrey werd mij ook aangeraden. Wat mij opvalt dat veel winkels beperkt leuk aanbod hebben voor vrouwen die ouderzijn (ik ben 67) en wel wat aan kleding willen uitgeven. Groet Annelies.

    1. Dank je, Annelies, voor je reactie en voor je tips. En je weet als iets te wijd is op bepaalde plaatsen je het gemakkelijk in kunt laten nemen. Groeten, Lida.

  2. Mijn probleem: bovenlijf maat 52 maar een B cup……….alle halzen vallen dus te wijd, enorme inkijk (vooral met V halzen en die draag ik nu net zo graag). Dus altijd op zoek naar een kantje om als inzetje in te naaien 🙁
    Daarnaast heb ik veel buik, dus als mn broek goed zit rond been/heup dan zit ie in de taille te strak. Taille wijder….dat zakt de boel makkelijk af.
    En waarom altijd zwart in grote maten?! Ik draag niet graag zwart maar ontkom er bijna niet aan 🙁

    1. Een V-hals is eigenlijk alleen geschikt voor vrouwen met gemiddelde borsten, Miriam. Je maakt het jezelf dus wel moeilijk. En wel eens een beha geprobeerd met wat vulling? Groeten, Lida.

  3. Broeken zijn mij bijna altijd ergens te wijd en vooral hier in het noorden des lands begint de maatvoering die men inkoopt meestal bij maat 36,soms bij maat 38.
    Verder draag ik liever broeken of rokken met iets erop dan een jurk,want ik heb brede schouders,een grote borstkas,dunnen armen en benen en weinig boezem.Ik heb wel gemerkt dat een goede BH(met vulling,haha)mijn figuur wat minder mannelijk maakt en dat broeken door het van achteren innemen van de tailleband beter blijven zitten zonder dat er meteen een riem bij moet,want dat vind ik vaak niet zo flatteus
    Je tip om figuurnaden aan te brengen of de onderlijn van blouses te veranderen zal ik onthouden!
    Ik ga dat eens proberen met een blouse van vorig jaar die ik anders toch niet meer draag omdat die me ¨vierkant¨maakt.

  4. Ik heb bredere, afhangende schouders, grote borsten en een smallere taille. Vooral bij strakker gesneden kleding kan dat een probleem zijn. Vaak zit maat 36 net pas of iets te krap van boven, maar bij een maat groter valt de schoudernaad te ruim en staan de mouwen te ver naar buiten waardoor ik juist een lomp silhouet krijg en bovendien mijn taille verdwijnt. Dus de kleinste maat flatteert meer maar zit eigenlijk een tikje te krap.

    1. Claudia, wat ik in mijn bericht al aangaf dat 95% van de vrouwen hun kleding moet aanpassen. Kies altijd de kledingmaat die op je breedste punt goed past en laat het jasje passend maken. Even een investering, maar je zult merken dat je je kleding dan ook veel vaker gaat dragen omdat je er beter uitziet, maar ook omdat het lekkerder zit! Groeten, Lida.

      1. Dank voor het advies (inderdaad draag ik zelden een jasje, om deze redenen). Graag zou ik ook nog willen weten of je een gewone (winter) jas kunt laten innemen? Daar heb ik nl. vaak hetzelfde maatprobleem en is het moeilijk om iets te vinden dat bij de schouders lekker zit zonder dat het voor de rest als een vormeloze zak om mijn lichaam hangt….

        1. Ga er mee naar een coupeuse/kleermaker en vraag haar/hem wat er mogelijk is. Vragen kost niets, Els. Lees mijn bericht hierboven.

  5. Hoe kan je een zwarte jurk niet zo massief laten zijn.
    Moet er een donkere panty onder, en zwarte schoenen….
    Ik ben nogal een” vol ” typje, en wil mijn benen langer laten lijken, jurk valt op de knie.
    Het moet gedragen worden op een rouwplechtigheid.
    Alvast dank voor u antwoord.

    1. Beste Erna

      Wat leuk, ik heb vanochtend net een nieuw bericht op mijn blog gezet over ‘zwart’. Daar vind je het antwoord. Groeten, Lida.

  6. Omdat ik niet overal dezelfde maat heb en korte benen heb kom ik vaak in de problemen. Met name broeken is erg lastig qua lengte en taille, maar ook nog een model vinden dat me er niet niet 10 kilo zwaarder uit laat zien aan de onderkant met platte schoenen. Broeken draag ook niet zoveel meer. Sinds een tijdje draag ik veel meer jurken, eerst nauwelijks, maar bij soepele, jersey stoffen van een goede kwaliteit is het geen probleem in de taille. Vooral als de rok wat uitloopt komt het allemaal goed. Voorheen dacht ik bij kleding die niet paste, helaas, laten hangen, maar ik heb inmiddels het vermaken van kleding ontdekt en dat biedt zoveel meer mogelijkheden. Rokken inkorten, in de taille laten innemen. Een verademing. Eindelijk had ik een goede spijkerbroek gevonden, maar ik vond de pijpen te wijd. Die heb ik smaller laten maken, precies zoals ik ze wilde. Dat zou vroeger niet in me opgekomen zijn. En nu ik ook naailes heb gehad leer ik steeds meer zelf. Laarzen zijn ook best lastig, die zijn vaak te lang, maar ik heb de oplossing gevonden in stretchlaarzen.

    1. Dank je Karin, dat je de moeite hebt genomen om een reactie te schrijven. Zoals je al aangeeft als je kleding laat vermaken naar jouw wensen draag je het ook met veel meer plezier. En naailessen volgen maakt je niet alleen handiger, maar je krijgt ook meer inzicht in wat allemaal mogelijk is. Groeten, Lida.

Reacties zijn gesloten.