Linnen kleding is trendy en ook nog eens bijzonder duurzaam

Je ziet nu veel kleding die gemaakt is van linnen. Wat zo mooi aan linnen kleding is? Het is niet alleen tijdloos maar ook duurzaam. Maar past linnen kleding wel bij jou?

Linnen kleding is trendy en ook nog eens bijzonder duurzaam

Linnen is duurzaam:

 • Linnen is afkomstig van de vlasplant en is de enige natuurlijke vezel waarvan alles gebruikt wordt. De zaden van de plant (lijnzaad) worden gebruikt voor lijnolie (zeep, cosmetica en voeding). De korte vezels worden gebruikt voor touw en de lange fijne vezels leveren linnengaren op.
 • Vlas groeit op arme gronden en heeft weinig water nodig.
 • 85% van de vlasteelt komt uit Europa (korte transportlijnen) en is van zeer hoge kwaliteit.
 • Ook de productie van linnen kleding vindt plaats in Europa.
 • Zelfs wanneer vlas niet 100% biologisch wordt geteeld zijn er maar heel weinig pesticiden en onkruidverdelgers nodig. En dat is bij katoen wel anders!

De voordelen van linnen:

 • Linnen is een van de fijnste stoffen om te dragen in de zomer. Het is licht, het ademt en het houdt je koel. Het absorbeert vocht en droogt sneller dan katoen en is daardoor antibacterieel.
 • Het heeft een unieke en herkenbare structuur en is tijdloos.
 • Als je het goed verzorgt kan linnen wel dertig jaar mee. Want wassen maakt de stof alleen maar sterker en soepeler.
 • Linnen krimpt bij de eerste wasbeurt, daarom wordt de stof meestal voorgewassen voordat er kleding van wordt gemaakt. We hebben het dan over ‘gewassen linnen’.

De nadelen van linnen:

 • Het kreukt, hoe voorzichtig je ook gaat zitten. Om die reden wordt linnen ook vaak gemengd met een andere stof, zoals katoen en polyester. Polyester zorgt ervoor dat linnen soepeler valt, katoen zorgt dat het minder snel kreukt. Het nadeel van een blend met polyester is dat de stof (linnen met een niet afbreekbare stof) niet of moeilijk te recyclen is. Wil je dat linnen minder kreukgevoelig en ook nog ademend is, zoek dan een mix van linnen met katoen, viscose, modal of lyocell.
 • Linnen kleding is niet goedkoop. Het spinnen van linnengaren is arbeidsintensief en de productie in Europa vaak prijziger.

Bron: Soulstores.com

De vlasschuur in Laren 1889 – Max Liebermann

Is linnen wat voor jou?

 • Linnen heeft snel een meer casual uitstraling en niet iedere vrouw voelt zich daar prettig bij. Het natuurlijke type zal er eerder voor kiezen dan het eurochique type bijvoorbeeld.
 • Een broek van linnen geeft liesplooien die verkortend werken. Heb je korte benen beperk het linnen dan tot je bovenlichaam.
 • Ben je wat voller dan heb je de kans dat je in ongevoerde linnen kleding er snel ‘slonzig’ uitziet. Het kledingstuk ‘hangt’ om je heen, heeft geen structuur. Dit kun je deels verhelpen door kleine schoudervullingen in blouses en jasjes te naaien of te kiezen voor een gevoerde blazer.

Blazers linnen 

 • Een linnen blazer die gevoerd is ziet er ‘netter’ uit, maar verliest zijn ademend vermogen. Met name als het geen katoenen voering is.
 • De vrouw met een niet meer zo gladde huid staat linnen goed, omdat de stof een textuur heeft die de rimpels en vlekjes minder laat opvallen. Lees Een huid met een werkje vraagt om een stof met een werkje

Linnen kleding is trendy en ook nog eens bijzonder duurzaam

Linnen jurken 

 • Een witte blouse van linnen is nooit spierwit en is dus voor veel kleurtypes geschikt. Lees Jouw kleur wit

 • Er zijn ook truien en vestjes van linnengaren. Ze zijn luchtig en kreuken niet. Heerlijk als je liever je armen bedekt houdt als het opnieuw zomers warm wordt.

Trui 100% linnen

 


Meer over dit onderwerp lezen?

*Dit bericht bevat affiliatelinks

6 gedachten aan “Linnen kleding is trendy en ook nog eens bijzonder duurzaam”

 1. Nog een nadeel van linnen: het jeukt….
  Hoe mooi ik het ook vind, ik kan het niet dragen.

  En wat mij überhaupt opvalt bij mijn lastige huid: de irritatie van ingenaaide etiketten op vervelende plekken.
  Is daar nou niks aan te doen??

  Alle lof trouwens voor je nieuwsbrief bij het zondagse ontbijtje. Altijd een fijn moment in de week!

  1. Ook als je gewassen linnen hebt, Désirée? Want dat scheelt echt veel. Ik torn die etiketten er altijd uit, want het zit nooit lekker. Het is wel de plek waar je op de hanger meteen het merk kunt zien. Ik zou ook niet weten hoe het anders kan. En dank voor je compliment!

 2. Ik ben dol op 100% linnen maar draag geen er geen broeken meer van. Grappig dat je het effect van linnen voor de ouder wordende huid noemt. Ik zie wel eens wijde jurken en tunieken van linnen , maar die worden zelden door jonge vrouwen gedragen. Meestal zie ik ze op dames van zekere leeftijd.
  Iets heel anders: lopend door de winkelstraat viel me een een etalage op met een jurkje met daaronder sokken in hoge hakken. Is dit eerder in het modebeeld geweest? Dan heb ik het niet gezien (er mijn ogen voor dicht gedaan).
  PS ik vind het leuk om naar presentatrices te kijken vanuit de bril van dit blog. Bij sommige mensen zie je een ontwikkeling, dan vraag ik me wel eens af of ze hier ook hebben meegelezen!

  1. Dat zou leuk zijn, Janneke! En wat die sokjes betreft in pumps, dat komt om de zoveel tijd terug. En soms staat dat bij jonge vrouwen ook nog heel leuk 😉

 3. Graag zou ik van u willen weten of ik met lengte van 1.63 ook een lange rok/jurk kan dragen.

Reacties zijn gesloten.