Een laag kleurcontrast in je uiterlijk en in je outfit

Kennis van je contrastniveaus helpt je om een harmonieus beeld van jezelf neer te zetten. Er is een kenmerkend licht-donker contrast en een kleurcontrast tussen je haar, huid en ogen. Een outfit die deze contrastniveaus benadrukt laat jou er op je best uitzien.

Zo hoog kan het contrastniveau in je outfit zijn (1)

Je hebt een laag kleurcontrast in je uiterlijk als je enkel neutralen in je uiterlijk hebt, zoals bruin haar en bruine ogen. Of als alleen je ogen of haar een echte kleur hebben. Heb jij een laag kleurcontrast dan kom je het meest tot je recht als je niet teveel kleuren tegelijk draagt, ook een laag kleurcontrast in je outfit hebt.

Dat kun je op meerdere manieren doen, zoals je hieronder ziet. Een laag kleurcontrast in je outfit betekent dat je het aantal basiskleuren dat je tegelijk draagt beperkt. Zo voorkom je dat de aandacht eerst naar je kleding gaat en niet naar jou. Neutralen zijn geen echte kleuren (je ziet ze niet in de regenboog), die tellen dus niet mee.


Een laag kleurcontrast in je uiterlijk en in je outfit

Er nog beter uitzien met de goede contrastniveaus

Dat je contrastniveaus kunnen veranderen, zie je bij Christine Lagarde. Zij heeft altijd een laag kleurcontrast en een hoog licht-donker contrast in haar uiterlijk gehad. Als je een hoog licht-donker contrast in je uiterlijk hebt en je wordt ‘grijs’, dan wordt het licht-donker contrast geleidelijk minder hoog. Dit is goed te zien bij Christine. Haar kleurcontrast blijft gelijk, maar ze doet er goed aan het licht-donker contrast aan te passen tot een lager niveau.

Een laag kleurcontrast in je uiterlijk en in je outfit

 

Een laag kleurcontrast in je uiterlijk en outfit

Christine Lagarde in drie verschillende outfits. Op de foto aan de linkerkant zijn de kleuren te warm voor haar en het licht-donkercontrast te laag. Met de roze sjaal maakt ze een hoog licht-donkercontrast. Iets te hoog nu ze door het grijze haar een gemiddeld licht-donkercontrast heeft. Met haar lage kleurcontrast is het paarse jurkje een perfecte keus.

Het kleurenwiel is een handig hulpmiddel als je kleuren beter wilt begrijpen

9 gedachten aan “Een laag kleurcontrast in je uiterlijk en in je outfit”

 1. Dat vind ik ook. Zij is een mooie vrouw en kleed zich over het algemeen goed. Ze is wel 1 van mijn voorbeelden.
  Rinske

 2. Ik vind het rechter ook beter, maar waarom?
  Ik ben benieuwd naar de uitleg, “juf”.
  Anneke

 3. Marieke, je hebt het goed. En Hetty ook. Pluim van de juf, dames! Ze heeft een gemiddeld licht-donker contrast. Met de roze sjaal is het licht-donker contrast beter dan op de linker foto.

  Ook zijn haar kleuren te warm op de linkerfoto. En inderdaad, Erika, de kleuren op de linker foto zijn te monochroom voor haar.

  Yvon en Henriette, wacht op mijn blog van volgende week zondag, misschien dat dan het kwartje valt.

  Een hartelijke groet dames en tot de volgende week!

 4. Dank voor deze informatie Lida! Het wordt mij steeds duidelijker. Eigenlijk merk ik dat ik al sinds jaar en dag gevoelsmatig steeds de juiste keuzes maak. In 1980 maakte ik al kennis  met de Nederlandse versie van Colour me beautiful, kies je kleur en goed gekleurd goed gekleed. Mijn eigen analyse kwam uit op wintertype maar had ook twijfels over herfsttype. Toen later meer onderscheid kwam werd mij duidelijk dat ik een diep koel wintertype moest zijn. Ik herken mij zelf wel in Anne Hathaway. Al zolang ik kleding voor mijzelf koop heb ik zwart donkerbruin grijs donkerblauw en wit/gebroken wit  voor broeken en rokken. Mijn jeans moet donkerblauw zijn. Als aubergine of donkergroen of kobaltblauw  in de mode zijn sla ik mijn slag. Rose en een donkere kleur geel hebben ook mijn voorkeur. Paars is niet mijn kleur behalve een licht ijzig lila en dan gecombineerd met zwart. Zwart/wit zwart/rood en donkerblauw/witte combinaties staan mij goed. Dat zijn eigenlijk wel de meest contrasterende combinaties die ik maak. Meestal is het een monochrome set dwz dat de top goed matcht met de broek rok. Ik begrijp nu waarom ik daar steeds voor kies en mij niet happy voel in veelkleurige combinaties of drukke prints. Dat heeft te maken  met het lage kleurcontrast ondanks mijn hoge licht donker contrast. Ik draag wel prints maar dat zijn kleine patronen of dunne strepen. En ja ik heb o.a een rood jasje en een lang rood vest….

 5. In de outfit rechts vind ik haar het mooist overkomen maar dit komt op mij niet als een gemiddeld contrast over, meer als hoger licht-donker contrast.

  1. Het contrast zou inderdaad nog wat minder kunnen. Kijk naar mijn plaatje met de kleurencirkel. Maar in vergelijking met de linker foto is dit al een stuk beter.

Reacties zijn gesloten.