Zo wordt een basiskleur een neutraal

Zwart en grijs zijn neutralen. Maar ook een basiskleur kan een neutraal worden.

Zo wordt een basiskleur een neutraal

In één van mijn vorige berichten Bruin is het nieuwe zwart heb ik de definitie van een neutraal al gegeven. Het zijn de kleuren die je niet tegenkomt in de kleurencirkel of regenboog. Zwart, alle tinten grijs en bruintinten (camel, beige, zandkleur, tabaksbruin en chocoladebruin) zijn neutralen waar je garderobe op ‘drijft’. Nu hoor ik je denken waar blijft ‘donkerblauw’ in dit verhaal? Dat is toch ook een neutraal? Je hebt gelijk, je kunt namelijk ook een basiskleur zo veranderen dat hij een neutraal wordt.

Zo wordt een basiskleur een neutraal:

  • Je  maakt een kleur gedempter – je mengt er zoveel grijs bij dat hij niet meer als een ‘echte’ kleur wordt gezien. Navy, jeansblauw, camel en kaki zijn ’tonen’ van een kleur die in deze categorie vallen.

Zo wordt een basiskleur een neutraal

  • Je maakt een kleur dieper – mengt er zoveel zwart bij dat je hem niet meer als een basiskleur ziet. Diep aubergine, marineblauw en donker olijfgroen zijn hier voorbeelden van. Bij deze ‘schaduwen’ van een kleur moet je goed kijken wat voor kleur het eigenlijk is en dat maakt ze toepasbaar als neutraal. Denk maar aan heel donkerblauw, waarvan je je soms afvraagt of het nu zwart of blauw is.

Zo wordt een basiskleur een neutraalLichte en meer heldere kleuren zijn moeilijker te combineren, om die reden kun je ze geen neutraal noemen. Maar zeer diepe/donkere en gedempte/vergrijsde kleuren vragen zo weinig aandacht, dat je deze kleuren ook prima als neutralen in een garderobecapsule kunt toepassen. Je kunt dus in je Personal Color Card een kleur zoeken en die in een vergrijsde of juist diepere versie (afhankelijk van je kleurtype) als een neutraal gebruiken.

Zo wordt een basiskleur een neutraal

Olijfgroen als neutraal


Lees ook:

2 gedachten aan “Zo wordt een basiskleur een neutraal”

  1. Dag Lida,
    Fijn dat je weer beter bent, want het lezen van jouw berichtjes op de zondag zijn een vast ochtendritueel geworden.

    Vorig jaar augustus heb ik een kleur- en stijladvies van je gekregen. Ik hoorde bij de vrouwen ‘van een zekere leeftijd’ die krampachtig vasthielden aan o.a. de kleur zwart, leggings, te korte rokjes en jurkjes, in de hoop er jonger uit te zien. Ik ben nooit iemand geweest die klakkeloos alle modetrends volgt, maar begon op 48-jarige leeftijd ineens te twijfelen of ik niet ook hip en trendy door het leven moest. En wat blijkt?

    Door het volgen van jouw adviezen zie ik er helemaal niet ouder of truttiger uit, maar stijlvoller, chiquer en slanker. Ik heb gelukkig mijn eigen vrouwelijke en elegante stijl, dankzij jouw hulp in verbeterde vorm, weer teruggevonden. Dankjewel!

    1. Dat dicht bij jezelf blijven toch altijd het beste is, ook in je persoonlijke kledingstijl. Fijn om te lezen dat mijn adviezen daartoe bijgedragen hebben, Anke! Dank dat je dit zo mooi beschreven hebt.

Reacties zijn gesloten.