Een laag kleurcontrast met rood en groen krijg je zo

Voor iemand die van kleurrijk houdt kan een outfit in rood en groen met een laag kleurcontrast nogal saai overkomen. Sandra vraagt hoe ze deze kleuren zo kan combineren dat het toch een interessant plaatje wordt.

Een laag kleurcontrast met rood en groen krijg je zo

Sandra mailt: Lieve Lida, Dankjewel voor je fantastische blogs en de KLOA die je eerder dit jaar voor mij deed. Het was een hele omschakeling voor mij en dubbel en dwars de investering waard. Ik kijk nu heel anders naar kleding en naar wat ik zelf wil dragen. Dat betekent niet dat ik nu alles ‘perfect’ koop, het blijft een leerproces. En dat is hartstikke leuk! Wat ik tot nu toe heb gemerkt en geleerd van jouw ‘gedempt-warm-licht advies’:

 • Jouw advies wilde ik graag aannemen, maar van sommige dingen begreep ik nog niet waarom dat het advies was. Dat werd me in de loop van de tijd helder door opnieuw je blogs te lezen. Ik ging anders naar kleur kijken en wat kleur bij mij doet.
 • Ik maak duidelijker keuzes. Zwart is weg uit mijn kledingkast. Sommige koele blauwen, die ik al had, draag ik nog. Nu gecombineerd met bijvoorbeeld een turquoise shirt of een sjaaltje in mijn kleuren.
 • Combineren is zoveel makkelijker met items die bij je kleurenkaart passen! Dat is ’s morgens als je haast hebt heerlijk.
 • Ik val nogal op kleurrijk, maar een hoog kleurcontrast staat minder mooi bij mij. Dat was even wennen. Waar ik vroeger een nieuwe broek graag in een heel andere kleur kocht, koop ik die nu eerder in een neutrale kleur. Of een analoge kleur van een andere broek. Zo kan ik verschillende broeken beter bij mijn tops combineren. Dat is even omdenken.
 • Een vraag die ik heb: ik kies steeds meer voor olijfgroen als neutraal. Hoe ga ik dan om met het kleurcontrast? Behandel ik olijfgroen echt als neutraal en kan er dus elke basiskleur op, ook gedempt oranje of gedempt rood? Vanuit het advies voor een laag kleurcontrast voelt dat ‘fout’, omdat groen en rood tegenover elkaar staan in het kleurenwiel.

Sandra is een gedempt-warm kleurtype met een voorkeur voor ‘kleurrijk’ en dan kan het advies om een laag kleurcontrast aan te houden in je outfits op het eerste gezicht nogal ‘kleurloos’ overkomen. Ik laat je hier zien dat je ook met een laag kleurcontrast een interessante outfit in de kleuren rood en groen kunt maken.

Een hoog kleurcontrast met rood en groen – de primaire kleur rood en het secundaire groen (gelijke delen blauw en geel gemengd) zijn complementaire kleuren (ze staan tegenover elkaar op de kleurencirkel) en geven, als je ze combineert, een hoog kleurcontrast. De kleuren versterken elkaar als je ze tegelijk draagt, het rood lijkt roder en het groen groener. Dat kan een beetje teveel van het goede worden als je zelf weinig echte kleuren in je uiterlijk hebt. Zoals bijvoorbeeld met blond haar en hazelnootkleurige ogen. Je ‘verdwijnt’ dan in een outfit met een hoog kleurcontrast.

Een laag kleurcontrast met rood en groen krijg je zo
Een hoog kleurcontrast

Een laag kleurcontrast met rood en groen- Je kunt van een basiskleur een neutraal maken door er zwart of grijs bij te mengen. Lees ook Zo wordt een basiskleur een neutraal  De secundaire kleur groen kun je op deze manier veranderen in een neutraal groen. Olijfgroen (warm) is groen met wat meer geel en grijs erbij gemengd.

Hier zie je een rood-groene outfit met een laag kleurcontrast. Het olijfgroene jasje is neutraal, evenals het witte shirtje. Als je dit bericht over een laag kleurcontrast leest, weet je dat neutralen met één basiskleur een laag kleurcontrast geeft.

Een laag kleurcontrast: Twee neutralen en een basiskleur

Je kunt het primaire rood ook wat gedempter (iets grijs bij het rood) en warmer (iets geel bij het rood) maken, zoals je hieronder ziet. In de cirkel zie je de andere neutralen voor het gedempt-warme kleurtype, die evenals het olijfgroen perfect combineren met het rood van de trui. Zo grijp je ’s ochtends nooit meer mis, zoals Sandra mailt.

Een laag kleurcontrast met rood en groen krijg je zo

Tip: Het Color Wheel maakt het je gemakkelijker, geeft meer inzicht in kleuren.

6 gedachten aan “Een laag kleurcontrast met rood en groen krijg je zo”

 1. Dag Lida, Wat een fantastische uitleg over een laag kleurcontrast.
  Ik heb mijn kleuradvies inmiddels al gebruikt en ik word er blij van !
  Ik lees veel op je blog om te leren de kleuren toe te passen; het lukt steeds beter !
  Fijne feestdagen !

  1. Dankjewel Wilma en wat fijn om te lezen dat je blij bent met je ‘nieuwe’ kleuren! En jij ook alvast mooie feestdagen!

 2. Dag Lida Thiry,
  Ik geniet wekelijks van je blogs.
  Nu zie ik vandaag zo’n klein kleurenkaartje voor het gedempte warme kleuren type.
  Dat zou ik graag hebben!
  Kan ik dat bij je kopen?
  Hartelijke groet
  Lien Roest

 3. Wat leuk Lida, een antwoord specifiek op mijn ‘gedempt-warm’ vraag. Nu weet ik hoe ik mijn meest kleurrijke combi kan maken. Dankjewel!

Reacties zijn gesloten.