Zo lijken grote borsten kleiner – probleemgebieden

Grote borsten kunnen een twijfelachtige zegen zijn. Ben je niet zo blij met hun omvang dan zijn hier mijn tips.

Zo lijken grote borsten kleiner - stijltips

Deze vraag komt van Dagmar: Ik ben 172 cm lang en heb cupmaat 80E.  Verder ben ik niet zwaar. Hoe kan ik mij zo kleden dat mijn borsten kleiner lijken?

Simona Halep met cup 80E

Grote borsten kunnen echt een probleem zijn, zoals je ongetwijfeld uit ervaring weet. Als je jezelf modisch wilt kleden gaat dat vaak gemakkelijker als je wat minder vrouwelijke rondingen hebt. Maar ook met jouw E-cup is het mogelijk er goed uit te zien, al zul je er misschien iets meer moeite voor moeten doen. Hoewel er geen vaste stijlregels zijn (omdat jouw andere lichaamskenmerken ook van invloed zijn) kunnen de volgende tips je helpen.

Zo lijken grote borsten kleiner:

  • Je zult verbaasd staan over hoeveel een halslijn voor je kan doen. Vermijd turtlenecks, een hoge ronde hals, polo’s en boothalzen, omdat ze je borsten als één groot ‘blok’ tonen. Daarentegen reduceren een V-hals, een (wijde) U-hals en een vierkante halslijn je borsten. Zij doorbreken het vlak tussen je hals en borsten en geven zo de illusie van een kleinere buste. Een V-hals brengt de aandacht naar je decolleté, terwijl hij tevens het oog naar je taille leidt. En misschien verrassend: een vierkante hals kan vaak heel flatteus zijn.
  • Strepen zijn je vrienden. Vermijd horizontale strepen, kies een verticale streep in een bloesje of diagonale strepen in een jurk. Zij geven namelijk de optische illusie van een kleinere buste.
  • Zorg dat je een goed passende en ondersteunende beha draagt. Je borsten veranderen in je leven o.a. door invloed van hormonen meerdere keren van maat. Dus laat ze regelmatig (het liefst jaarlijks) opmeten. Een buste die op de juiste plaats zit en niet uitpuilt maakt je bovenlichaam meteen al kilo’s lichter. Dit misschien wel de belangrijkste tip om je borsten kleiner te laten lijken.
  • Bepaalde jurkmodellen staan een vrouw met een weelderige buste mooier dan andere. Een wikkeljurk laat perfect je rondingen zien, zonder dat je borsten groter lijken. Ook het empiremodel, waarvan de taille onder je borsten (en niet halverwege!) begint, is het proberen waard. Rechte jurken (de zgn. shiftdress) kunnen ook goed staan, maar dat is afhankelijk van het model en van jouw figuur/silhouet. Let erop dat de halslijn open moet zijn en dat er coupenaden voor je borsten in zitten. Koop altijd een kledingmaat die eerder gemakkelijk over je rondingen gaat dan te strak zit. Je kunt de rok op je heupen en naar de knie toe altijd iets nauwer (laten) maken.
Shiftdress
  • Losse en flodderige smockstijlen in je tops en jurken zullen je dikker doen lijken dan je bent. Misschien in tegenstelling tot wat je denkt kun je ze passend maken met een ceintuur. Je borsten zullen er eerder kleiner dan groter door lijken. Kijk uit naar stijlen die goed passen onder je borsten (mooi aansluiten op je middenrif) en vanaf dat punt soepel over je heupen gaan.
  • Mouwlengtes zijn ook heel belangrijk. Driekwart mouwen in jasjes, shirtjes en jurken laten je borsten kleiner lijken dan mouwen die eindigen ter hoogte van het dikste deel van je buste. Mouwloze jurken vestigen de aandacht op je borsten.
  • Jasjes en mantels moeten enkelknoops zijn met een lage halslijn en met een (lichte) taillering. Zo lijken grote borsten kleiner. Vermijd grote kragen die massa toevoegen waar jij het beslist niet nodig hebt.
  • Voor een slanker makend effect draag je donkerder kleuren (of dessins op een donkerder ondergrond) boven je taille. Vermijd drukke of grote dessins.
  • Heb je het X-silhouet vergeet dan niet je taille te laten zien, heb je meer het H-silhouet dan staan langere licht getailleerde jasjes/tops je goed.

Zo lijken grote borsten kleiner - stijltips

In een STOA (stijladvies op afstand) laat ik je zien hoe jij je lichaam optisch in balans kunt brengen. En zie je welke kledingmodellen voor jouw bodytype geschikt zijn en hoe je de kleuren over je lichaam kunt verdelen om voor het oog in balans te zijn.