Zo past een beha perfect – van onder tot boven goed

Besteed liever wat meer aan een beha die goed zit. Je kleding valt mooier en je zult slanker lijken.

zo past een beha perfect - van onder tot boven goed

Als we jong zijn willen we er weinig van weten, maar moeders geven vaak wijze lessen. Een les die ik van mijn moeder heb geleerd: “Besteed liever je geld aan een goede beha en geef wat minder uit aan je kleding en je zult zien dat je er beter uitziet.” 

Zo past een beha perfect – Als je al eens een stijladvies of een stijladvies op afstand van mij hebt gekregen, herken je het volgende wellicht. Ik begin meteen de bandjes van je beha op te trekken of ik wijs je erop dat je de verkeerde maat beha draagt. Het belang van een goed passende beha wordt vaak onderschat. In jurken, jasjes en bloesjes wordt door middel van figuurnaden ruimte voor onze borsten gemaakt. Als je borsten te laag zitten krijg je een rare ‘luchtbel’ boven je borsten. Je kleding zit niet mooi, maar ook lijk je dikker dan je bent. Een beha die perfect zit, laat je meteen slanker lijken.

Probeer het maar eens uit door de bandjes van je beha bij te stellen (moet je sowieso om de paar weken doen!). Als je nu rode striemen op je schouders krijgt, ondersteunt de beha je borsten niet goed. De omvang van je beha is dan te groot (door ouderdom of te groot gekocht) en vaak is de cup ook te klein. Deze video laat zien waar je op kunt letten. Zo past een beha perfect:

Als je je behamaat weet, kun je in de tabel hieronder ontdekken wat je borstomvang hoort te zijn. Meet nu je werkelijke borstomvang eens op en vergelijk hem met de tabel hieronder. Is er een verschil met de borstomvang die bij je behamaat hoort? Dan wordt het tijd om naar een goede lingeriezaak te gaan en je daar eens te laten opmeten. N.B. De ‘omtrek’ in de tabel is de maat onder je borsten. Voorbeeld: Heb je behamaat 80D dan is de omtrek 80 en hoort daar een borstomvang van 98-100 cm bij.

80% van de vrouwen draagt de verkeerde beha.

 

 

11 gedachten aan “Zo past een beha perfect – van onder tot boven goed”

 1. Goedemorgen, Mijn schouders zijn vrij smal en heb een cupmaat van 75 D/E. Is heel lastig om een perfect passende bh te vinden waarvan de bandjes niet te ver op mijn schouders eindigen..

  1. Soms kun je de bandjes op je rug kruisen of met een hulpstukje de bandjes op je rug bij elkaar houden, Perry. Heb je dit probleem bij je lingeriezaak als eens aangekaart?

 2. Dit is zo waar, de fundering moet goed zijn anders zitten de mooiste kleren niet mooi.
  Ook vind ik een onderjurk of onderrok een goede aanschaf mijn jurken en rokken vallen veel mooier en kleven niet aan mijn benen.

 3. Zo waar! Niet alleen zit je bovenkleding mooier, maar je voelt je ook veel prettiger als je een mooie beha draagt die goed zit. En dat zorgt ook voor een mooiere uitstraling. Behalve de juiste maat is het ook van belang om de pasvorm te vinden die bij jouw lijf past. Zo heb ik maat 85G (maat borstomvang klopt met bovenstaande tabel) en passen de beha’s van Prima Donna mij perfect. Vooral model Deauville zit bij mij erg mooi. Ik heb nooit last van mijn schouders of rug. De beha’s van Chantelle zitten niet goed bij mij. Chantelle is een goed merk, maar niet voor mijn lijf.

 4. Niet onbelangrijk weetje : er zijn
  Franse en Europese BH maten. Bij de Franse maten tel je +15 cm bij je borstomtrek (benedenwijdte). Beide maten zijn op het etiket vermeld.

 5. Helemaal eens met de opmerking dat een goed zittende bh een outfit maakt of breekt !
  Maar die maattabellen, ook degene die jij hierboven plaatste, kloppen voor mij nooit. En ook in het genoemde tv programma ( inderdaad, heel leuk om te zien!) werd weer gezegd dat de omtreksmaat onder de boezem in centimeters aangeeft welke omtreksmaat bh je moet hebben. Ik meet daar altijd 80 , maar draag vrijwel altijd 75 en soms zelfs 70, met cup E . Als ik je schema zou volgen dan zou ik maat 80 AA of A moeten hebben… dat kan nooit kloppen.
  En als ik het sche

  1. Er zit altijd wat speling tussen omtrek/ondermaat 80 cm en 75 cm. Als je omtrek 77 cm hebt bijvoorbeeld, kan het zijn dat je soms 75 E hebt en een andere keer 80 D. Maar van 80 naar 70 lijkt mij een erg groot verschil. Ik heb daar ook geen verklaring voor, Annemarie.

   1. Ik herken het verhaal van Annemarie. Met de juiste manier van meten ging ik van een 80b naar een 70D, geen pijnlijke beugels en bandjes meer. Ik meet via de Engelse methode hier dan krijg je een veel nauwkeuriger beeld in plaats van alleen de ondermaat te meten.

    Borsten zijn er in alle maten en vormen en de een heeft meer volume aan de bovenkant, een ander juist aan de zij- of onderkant. Daarnaast is de projectie van de borst ( hoe ver het uitsteekt) belangrijk in het bepalen van de maat. Door staand, liggen en naar voren leunend te meten krijg je een veel completer plaatje.

 6. …misschien dat deze column wat helderheid geeft over waarom de onder bustewijdte vaak kleiner moet zijn dan gedacht. Op de site waar ze naar verwijst staat ook een mooi filmpje over hoe je de juiste maat vindt!

  1. Bedankt! Dat was een verhelderende ( en grappige) column .En mijn ervaring is precies zoals in de column wordt beschreven.

Reacties zijn gesloten.