Het 8-silhouet versus het X-silhouet – bodytypes

Vaak wordt met het 8-silhouet een volle Zandloper aangeduid (X-silhouet), terwijl de Acht een opvallend ander figuur heeft dan het X-silhouet.

Het 8-silhouet versus het X-silhouet - bodytypes

Monique mailt: Ik lees met heel veel plezier je blog, met name de kledingvragen vind ik erg leuk. Ik heb nu zelf ook een vraag. Wat is nu het verschil tussen het X-silhouet en het 8-silhouet? Ik heb een duidelijke taille en mijn schouders zijn bijna even breed als mijn heupen. Mijn borsten zijn niet erg groot en voor mijn broeken heb ik altijd een kledingmaat groter nodig dan voor mijn jasjes. Kun jij zeggen of ik het X- of 8-silhouet heb ik heb?

Het 8-silhouet versus het X-silhouet – Beste Monique, ik weet bijna zeker dat je het 8-silhouet hebt. Dit bodytype – ook wel ‘de Acht’ genoemd – is een variatie op het X-silhouet. Je schouders zijn dan wat ronder en zijn iets smaller of even breed als je heupen. Je benen kunnen lang en slank zijn, al is dit niet bij iedere Acht het geval. Je billen kunnen rond of juist plat zijn. Je hebt een duidelijke taille en een in verhouding kort bovenlichaam. Als je in lichaamsgewicht toeneemt gaat dat als eerste zitten op je buik, terwijl je als Acht ook aanleg hebt tot lovehandles. Je bovenbenen en -armen kunnen dikker worden zonder dat je onderbenen en onderarmen hun vorm verliezen. Je benen zijn dan ook één van je sterke punten.

Op deze afbeelding zie je heel duidelijk het verschil in heupvorm tussen de Acht en de Zandloper (X-silhouet). De hoge en rechte heup van de Acht links en de iets lagere en ronde heup van het X-silhouet rechts.

Het 8-silhouet versus het X-silhouet

Belangrijk is – voor zowel het X- als het 8-silhouet – dat de taille geaccentueerd wordt. Het advies om de nadruk op de taille te leggen kan – is mijn ervaring – een verrassing zijn voor de Acht, omdat dat de meeste iets vollere Achten geneigd zijn hun heupen en buik te camoufleren met rechte kledingvormen (zoals een lang vest). Deze rechte kledingmodellen maken dat ze er als het O-silhouet uitzien. Als ik ze laat zien dat hun taille één van hun sterke punten is en dat hun kleding die taille juist moet accentueren is dat vaak een grote verrassing.

Omdat je een lage balans hebt (je heupomvang is groter dan je borstomvang) moet het accent naar je bovenlichaam gebracht worden, terwijl tegelijkertijd je heupen minder de aandacht moeten trekken. Op deze manier breng je evenwicht tussen je onder- en bovenlichaam en creëer je de illusie van een zandloperfiguur (X-silhouet). Je benen zijn één van je sterke punten, laat ze dus zien! Door het kledingmaatverschil tussen je boven- en onderlichaam kan het moeilijk zijn om een jurk te vinden die goed past. Ga dan ook liever op zoek naar rokjes en tops die je onderling kunt combineren.

Michelle Obama is een vrouw met het 8-silhouet, maar ook koningin Mathilde van België heeft het Acht figuur. Op mijn Pinterestbord de Acht zie je hoe deze vrouwen zich kleden. Niet altijd in kleding die voor de Acht geschikt is, met name bij Michelle, maar ook hoe het wel kan .

TIP: Wil je voor eens en altijd weten welk bodytype je hebt en welke kledingmodellen het beste in jou naar voren halen? Investeer dan in een STOA.