Ik begrijp het vier-seizoenen-systeem niet

Je hebt twee keer een kleuradvies volgens het vierseizoenen-systeem gekregen en daar kwamen verschillende resultaten uit. De eerste keer was je een herfsttype en daarna een zomertype. Dan kan het zijn dat je niet helemaal in een van de vier seizoenen past. Je valt tussen wal en schip bij dit kleurensysteem.

Ik begrijp het vier-seizoenen-systeem niet

Ruth mailt: Een aantal keer heb ik een kleuradvies gekregen volgens het vier-seizoenen-systeem. Het verwarrende is dat er verschillende resultaten uitkwamen. De ene consultant zei dat marineblauw het beste bij mijn gezicht past, de andere zei juist groen. Wel was het zo dat ze beide ‘Herfst’ als seizoen adviseerden.

Probleem bij mij is (denk ik) dat ik groene ogen heb maar volgens mij qua huid juist blauwig/roze ben. Groen kleurt dan wel bij mijn donkerblond/bruin haar en ogen maar weer niet bij mijn huid. Blauw kleurt wel bij mijn huid maar weer niet bij mijn ogen. Ik vind het allemaal erg verwarrend en begrijp het hele systeem van de seizoenen daardoor niet. Ik zou zo blij zijn als iemand me uit kan leggen hoe het nou wel werkt. Ik zou ook graag weer opnieuw een advies aanvragen maar wat nou als ik weer een 3e reactie krijg die weer anders is ? Dat maakt me wel onzeker.

Beste Ruth, ik snap dat het voor jou heel verwarrend is. Het ‘probleem’ bij het vier-seizoenen-systeem is dat iedere vrouw/man in één van de vier seizoenen geplaatst moet worden. Het vier-seizoenen-systeem is in de jaren ’80 naar Nederland gekomen (overgewaaid uit Amerika), maar er kwamen al snel verfijningen op, omdat niet iedere vrouw/man in één van de vier seizoenen past. Ik ben daar zelf een voorbeeld van. In 1986 werd ik geanalyseerd als ‘lentetype met een overflow naar de zomer’. Het klonk heel interessant, maar ik had geen idee wat dat betekende. Nu weet ik dat mijn kleuren wel warm en licht moesten zijn, maar dat ik het ‘heldere’ van de lente niet had. In plaats van helder (lentetype) moeten mijn kleuren juist gedempt (zomertype) zijn. Maar die kennis heb ik pas jaren later tijdens mijn opleiding opgedaan.

Jij zult ongetwijfeld kenmerken van een herfsttype hebben, maar binnen die ‘herfst’ zijn er nog heel veel varianten (een paar zie je op onderstaande foto’s). Dit heeft te maken met de verhouding tussen de warme en koele pigmenten in je huid, haar en ogen. Het kan zijn dat je een herfsttype bent met naar verhouding meer koele pigmenten in je huid dan bijvoorbeeld een warm herfsttype. Je hebt dan ook iets van het zomertype In je. Je kunt zelfs een paar kleuren van het zomertype dragen.

Ik begrijp het vier-seizoenen-systeem niet

Drie heel verschillende herfst-types

Ik adviseer je om nog één keer in een kleuradvies te investeren. Kies voor een kleuradvies op afstand of zoek een consulent in je buurt die je uit kan leggen hoe je naar je kleuren moet kijken. Je wordt dan niet in het hokje ‘herfst’ geplaatst, maar krijgt te horen hoe licht of donker, hoe warm of koel en hoe helder of juist gedempt je kleuren moeten zijn. En wat voor jou de eerste (belangrijkste) kleurkarakteristiek is.

En wat je opmerking over ‘groen’ betreft, ik blijf het herhalen: iedere vrouw of man kan groen dragen, maar het gaat om de juiste tint groen!

Het verschil tussen warm en koel groen

Lees ook:

  1. Het verschil tussen warm en koel groen
  2. Ben jij een gedempt-warm type?
  3. Het verschil tussen een gedempt-warm en een gedempt-koel type
  4. Ontdek zelf je kleurtype in vier stappen

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren

4 gedachten aan “Ik begrijp het vier-seizoenen-systeem niet”

  1. Beste Lida,
    Heel herkenbaar wat Ruth je heeft gemaild. Toen ik in de 80-er jaren voor het eerst een analyse deed was ik een lente met winterflow. Begin 2000 een zachte herfst. Sinds vorige zomer een gedempte zomer en kort geleden (als kleurmodel voor iemand in opleiding) een zachte koele zomer (inmiddels grijs haar). Maar in augustus jl. deed ik bij een ander kleursysteem een analyse omdat ik daar via een workshop was gekomen (ook grijs) en daar kwam uit dat ik een contrasterende zomer ben, dus met kleuren van de winter er bij.
    Ik begrijp dat diepte ook nog een betekenis heeft. Kun je daar iets over uitleggen hoe dat dan in een zomerpalet werkt?
    Alvast bedankt, Joke.

    1. Beste Joke, jouw verhaal lijkt veel op de vraag die ik beantwoord heb in mijn bericht ‘Kleuren voor het gedempt koele type’ (zie bij relevante berichten). Het gedempt-koele zomertype kan als derde kleurkarakteristiek licht of diep hebben. Dit is afhankelijk van de diepte van haar haarkleur en ogen. Een GK-type met bijvoorbeeld bruine ogen zal donkerder kleuren kunnen dragen dan een GK-type met blauwe ogen. Groeten, Lida

  2. Oh wat leuk zeg om mijn verhaal hier tegen te komen.

    Ik kom er steeds meer achter, mede door het lezen van je blog, dat het helemaal niet zo simpel is als vaak gezegd word; dat je mensen in zou kunnen delen in 4 types.
    Het zijn er in de praktijk ook veel meer blijkt. Klopt helemaal wat je zegt hoor.
    En wat herkenbaar de foto`s. Vooral de meest linkse van jouw voorbeelden, het olijfkleurige colbertje. Overigens lees ik ook dat je gezicht weer een beetje een andere kleur heeft dan bijv. je handen. Ook dat herken ik. Als ik nou in de winkel sta hou ik dikwijls mijn hand op het kledingstuk om te kijken of het goed combineert met mijn huid.
    Wat dikwijls wel met mijn hand combineert staat dan weer minder bij mijn gezicht, blijkt later.
    Mijn wens is eigenlijk een kleur te vinden die zowel bij mijn gezicht past als bij mijn huid.
    Als dat niet lukt, is het dan een optie om bijv. een shawltje te kiezen wat vooral bij mijn gezicht kleurt ?
    Heel veel dank voor al je positieve commentaar Lida!

    1. Ruth, je handen hebben altijd een andere kleur, test daarom ook nooit foundation op je hand. Kleuren moeten jouw gezicht flatteren, jou laten stralen. Niemand kijkt als eerste naar je handen, maar wel naar je gezicht. Heb je de juiste kleur te pakken, dan staat die ook goed bij de rest van je lichaam. Groeten, Lida

Reacties zijn gesloten.