Het imago van travelstof – onkreukbaar en comfortabel

Travelstof, de naam zegt het al, is zeer geliefd voor kleding die je meeneemt op reis. Het kreukt en pilt niet en droogt snel. Maar pas op er zit ook een nadeel aan.

Het imago van travelstof - onkreukbaar en comfortabel

Travelstof is populair en dat is begrijpelijk, want de grote elastische rekbaarheid maakt dat een kledingstuk van deze stof niet alleen heel comfortabel zit, maar ook niet kreukt tijdens het dragen. Waaruit bestaat deze stof. Hoe warm was je het en waar moet je op letten als je een kledingstuk van travelstof koopt? 

Een mix van polyamide en elasthan.

Het elasthan zorgt voor de grote rekbaarheid. Polyamide, ook bekend onder de merknaam Nylon, is een textiele vezel die heel vormvast én sterk is. Zoals je ook in dit bericht kunt lezen. De combinatie van deze materialen zorgt ervoor dat het kledingstuk lekker zit én goed in vorm blijft. Polyamide is niet statisch en pilt ook niet. Daarbij is het ademend, want transpiratievocht wordt naar buiten getransporteerd.

Onkreukbaar imago – de naam heeft deze stof gekregen omdat een kledingstuk van travelstof met name ideaal bleek te zijn op reis. Het maakt namelijk niet uit hoe je de kleding opvouwt, het komt er altijd zonder kreukels uit. Daarbij is de stof ook nog eens sneldrogend, zodat je het tussendoor nog een sopje (30 graden) kunt geven. Al zal dat laatste niet snel nodig zijn, transpiratievocht blijft immers niet in de kleding hangen. Wel trekt polyamide sneller vuil aan. Vermijd de droger, die heeft een nadelig effect op deze stof. En oh, ja, ik zou het bijna vergeten, travelstof is niet statisch en gaat niet pluizen of pillen.

In travelstof zit soms wel 28% elasthan (en dus 72% polyamide). Het garen waarmee het kledingstuk in elkaar wordt genaaid is vaak beduidend minder elastisch. Dit betekent in de praktijk dat je voorzichtig moet zijn met het aan- en uittrekken, wil je lang met het kledingstuk doen.

Voor wie – door de hoge elasticiteit pas je al snel in kleding van travelstof. Dat is tegelijk het gevaar, want als de stof teveel en te vaak wordt opgerekt, wordt hij steeds dunner en uiteindelijk doorschijnend. Koop daarom altijd de juiste maat en kies voor kwaliteit.

 

Rosner Alisa 

Verschil in kwaliteit – Er zijn verschillende diktes, je kunt spreken van een zomer- en winter kwaliteit. De kleding van Studio Anneloes is kwalitatief uitstekend en kent een zomer- en wintercollectie. Zoals dat vaker met populaire dingen gaat, zie je inmiddels veel ‘namaak’ van een beduidend minder goede kwaliteit. Ook hier geldt ‘alle waar is naar zijn geld’.

Tip: Scuba zou je een dikke travelstof kunnen noemen. De stof bestaat ook uit polyamide en elasthan. Door zijn dikte tekent hij minder snel en is zeer geschikt als je bijvoorbeeld een vioolheup hebt. Neem ook hier niet een te kleine maat.

 

6 gedachten aan “Het imago van travelstof – onkreukbaar en comfortabel”

 1. Beste Lida,

  Ik heb al jaren enige kledingstukken van travelstof, waaronder een blouse, en draag deze met heel veel plezier. Alleen niet in de zomer, want ik transpireer nogal en de stof neemt dat inderdaad niet op. Dat vind ik echt een nadeel, want het resulteert in een klam gevoel. In de winter zou ik nog een hemdje eronder kunnen dragen, maar in de zomer vind ik dat niet prettig. Heb je nog een suggestie hiervoor?

  Hartelijke groet,
  Arnita

  1. Hartje zomer zou ik ook liever voor een natuurlijk materiaal gaan, Arnita. Zoals linnen. Probeer eens een zijden hemdje onder je blouse van travelstof

 2. Travelstof lijkt ideaal, maar staat niet altijd mooi. Vooral de dunnere zomerkwaliteit kan nogal tekenen. Ik ben slank en vrij knokig, de dunnere travelstof benadrukt dat. Je ziet dan door de stof mijn knieën, schouders enz. En als je wat voller bent kun je elk rolletje zien. Vooral als je het kledingstuk aan de krappe kant koopt wat ik vaak zie gebeuren doordat de stof zo elastisch is. Ik zie ontzettend veel vrouwen in kleding van travelstof en vind het vaker niet dan wel mooi staan.

  1. Travelstof tekent snel, dat ben ik met je eens, Alice. Daarom raad ik scuba als alternatief aan. Kreukt ook niet en draagt zeer comfortabel en verhult deuken en bobbels beter.

 3. Travelstof kan wel vreselijk pillen als de rits in je jas (die je eroverheen aandoet) niet goed gezet blijkt. Daar ben ik helaas te laat achter gekomen (de reden) met als resultaat een aantal verloren kledingstukken.

 4. Beste Lida,
  Ik heb dankzij jouw artikel een paar kledingstukken van Studio Annelies aangeschaft en ben voorlopig erg enthousiast! Ze zijn inderdaad mooi en zitten lekker. Dank voor de tip en veel succes met je werk!

Reacties zijn gesloten.