De pluspunten van een asymmetrische zoom

De zoom van je rok of jurk kan recht zijn, in punten hangen of van voren korter zijn dan aan de achterkant. Behalve dat een asymmetrische zoom een zwierig en vrouwelijk effect geeft, heeft hij ook andere voordelen.

De pluspunten van een asymmetrische zoom

Jurken en rokken met een asymmetrische zoom zijn gemaakt van stofdelen met verschillende lengtes. De zoom lijkt soms op een zakdoek die je in het middelpunt met je duim en wijsvinger vasthoudt, maar het kan ook dat de zoom van de rok aan de voorkant een V-vorm heeft.

De zakdoekzoom werd in het Oude Griekenland al toegepast en eeuwen later in Parijse modes (1910-1920). Begin deze eeuw (2002-2003) werd deze zoom weer even trendy. Met name in de bohemianstijl (BoHo-chic) zie je hem nog steeds.

Ook de korte vrouw kan een jurk met een zakdoekzoom dragen

Neem een vierkante lap en knip er op het middelpunt een rond gat uit ter grootte van je taille. Zo krijg je een rok met een zakdoekzoom of een jurk met een taillenaad (zie groene jurk ). Doe je dit ter hoogte van je beha (er net onder) dan krijg je een empirejurk. Zoals je hieronder ziet kun je nog hoger beginnen. Als je de jurk/rok aantrekt hangen de vier hoeken als punten naar beneden. En vormen ze diagonale lijnen die het oog van de ander naar boven trekken.

De pluspunten van een asymmetrische zoomlijn

Omdat dit een kledingstuk met plooien is, wordt het mooiste effect bereikt met een soepelvallende lichtgewicht stof. Dit model rok/jurk valt vloeiend over de rondingen van je heupen en is daardoor ook voor vrouwen met een lage balans heel geschikt.

Een zoom die op de rug lager hangt dan aan de voorkant– deze variant zie je nu vaak bij (lange) wikkeljurken. Het heeft iets zeer vrouwelijks, deze jurken met een ongelijke zoom. Door de dunne stof zijn ze minder geschikt om naar je werk te dragen, maar heerlijk op een warme zomerse dag. Draag er een kort vestje op als het ’s avonds wat kouder wordt en combineer hem met een sandaaltje.

Een lange jurk kan iedere vrouw dragen

Dit zijn de pluspunten van een asymmetrische zoom:

  •  Een rechte zoom vormt een horizontale lijn op je benen. Het komt nogal precies waar jij je rok laat eindigen wil jij je kuiten/benen niet dikker of juist nog smaller laten lijken. Omdat het oog bij een ongelijke zoom niet een rechte lijn volgt blijft het oog van de ander ook niet hangen op een bepaald punt, zoals bijvoorbeeld op het dikste deel van je stevige kuiten.
  • Hoe lager die horizontale lijn van een zoom zit hoe korter je benen lijken. Om dezelfde reden die ik hierboven noem, kun je wel een rok/jurk met een asymmetrische zoom langer dragen dan je gewend bent.
  • Ook als je aan de korte kant bent is een lange rok met een rechte zoom niet aan te raden. Heb je mijn bericht Een lange jurk kan iedere vrouw dragen gelezen? Dan weet je een enkelvrije jurk wel kan, ook als je wat korter bent. Nog meer effect bereik je door een jurk te dragen die van voren korter is dan aan de achterkant en hem combineert met schoenen in je huidkleur.

Doe je voordeel met de zakdoekzoom

  • Optisch bedrog – Misschien ken je hem nog van school deze tekening. Welke zwarte lijn is langer? Ze zijn even lang, maar de lijn rechts lijkt langer. Als we dit optische effect in onze kleding toepassen, dan maakt een jurk met een asymmetrische zoom en een V-hals je voor het oog langer (en dus ook slanker).

De pluspunten van een asymmetrische zoom