Je bodytype blijft hetzelfde – maar de proporties veranderen wel

Verandert je bodytype als je 10 kilo zwaarder bent geworden in de loop van de tijd? Een vraag van Ellen.

Je bodytype blijft altijd hetzelfde - ronde en rechte bodytypes

Ellen mailt: Blijft je bodytype altijd hetzelfde? Ik ben 10 kilo zwaarder geworden in de loop van de tijd. Verandert mijn bodytype dan ook? Kan ik dezelfde kledingmodellen blijven dragen?

Wat je kledingmaat ook is, maat 36 of 44, je bodytype blijft hetzelfde . Simpelweg omdat de vorm van je skelet en je botstructuur niet verandert.

Wel kunnen je proporties veranderen – Door gewichtstoename kunnen de proporties (bijvoorbeeld de verhouding tussen je heup- en borstomvang) veranderen, omdat de extra kilo’s zich niet bij elke vrouw op dezelfde plaatsen nestelen. Maar je skelet verandert niet. Je bodytype blijft altijd hetzelfde. Kijk maar eens naar je schouders als je voller bent geworden. De breedte van je schouders is hetzelfde gebleven, alleen je bovenarmen zijn dikker geworden. Ook verandert de omvang van je polsen en enkels niet.

Je bodytype verandert niet als je dikker wordt

Bij het A-silhouet bijvoorbeeld gaat het overgewicht als eerste op de heupen en bovenbenen zitten. De verhouding tussen onder- en bovenlichaam verandert, raakt meer uit balans. Kleding zal die balans moeten herstellen. 

Ook zwangerschap en de menopauze hebben invloed op de proporties van je lichaam, maar nogmaals, je bodytype blijft hetzelfde.

Als je dikker wordt verandert je bodytype niet, wel je proporties

Bron foto’s: Pinterest 

Ronde en rechte bodytypes – Zoals je op een ronde tafel geen vierkant tafellaken legt en op een vierkante tafel geen rond laken, kunnen ronde en rechte bodytypes niet dezelfde kledingmodellen dragen. Voor een rond bodytype heb je ronde kledingvormen en voor een recht bodytype heb je rechte kledingvormen nodig.

 • Ronde bodytypes: het A-silhouet en het X-silhouet
 • Rechte bodytypes: het H-silhouet* en het V-silhouet

*Het I-silhouet is het tengere H-silhouet

Het O-silhouet  en het 8-silhouet hebben van allebei een beetje – Heb je het O-silhouet (ook wel de Appel genoemd), dan heb je een rond bovenlichaam (volle borsten, ronde schouders, ronde taille en slanke rechte heupen). Ben je de Acht (het 8-silhouet) dan heb je veel rondingen (billen, bovenarmen en schouders), maar rechte heupen. Dat betekent dat het voor deze bodytypes soms een beetje puzzelen is. In zijn algemeenheid kun je zeggen dat voor het onderlichaam rechte kledingmodellen in een wat steviger stof mooier staan. Op het bovenlichaam moeten de stoffen juist wat soepeler zijn.

Ronde kledingvormen vragen om soepeler stoffen en rechte kledingvormen om stijvere stoffen. Het verschil bijvoorbeeld tussen een blouse van zijde en een blouse van poplin. Ook moeten de kledingmodellen voor de ronde bodytypes getailleerder zijn dan voor de rechte bodytypes.

Je bodytype blijft altijd hetzelfde - ronde en rechte bodytypes

Je bodytype blijft altijd hetzelfde - ronde en rechte bodytypes

Je bodytype blijft hetzelfde, maar omdat ook de proporties/verhoudingen van je lichaam belangrijk zijn voor een goed advies, vraag ik voor een Stijladvies op afstand ook altijd naar je lengte en gewicht. Het is gemakkelijk voor te stellen dat Michelle Obama en Hillary Clinton (allebei het 8-silhouet) door hun verschil in lengte en gewicht andere kledingmodellen kunnen/moeten dragen om er op hun best uit te zien.

Lees ook:

8 gedachten aan “Je bodytype blijft hetzelfde – maar de proporties veranderen wel”

 1. Ja Lida , die achten hebben het niet gemakkelijk , als we jou niet hadden om het zo fijn uit te leggen !!??

  1. Er zijn erg veel vrouwen met het 8-silhouet, Hetty. Ik heb er al een paar genoemd, volgende week meer

 2. Ik dacht altijd dat ik met mijn X-silhouet met rechte schouders, ook ‘rechte’ kleding moet dragen. Stevige jasjes etc.
  Nu lees ik hier dat de X tot de ronde types behoort..? Kun je dit uitleggen Lida?

  1. Je hebt wel een rond skelet, dus zal kleding met een duidelijke taille je mooier staan. Een duidelijke schouderlijn in combinatie met een A-lijn rokje geeft je nog meer een taille. Lees ook mijn antwoord op Valerie haar reactie hieronder.

 3. Dag Lida, blij dat je dit onderwerp nog eens ter sprake brengt. Ik zou een X-figuur hebben (schouders en heupen even breed en een duidelijke taille), maar ik heb wel niet de ronde vormen van het zandloperfiguur waarover men steeds spreekt.
  Daarom vind ik het toch moeilijk om af te gaan op de kledingadviezen voor dit figuurtype. Als ik de foto van het I -type (jongsachtig) zie daar herken ik mij ook wel in. Een zandloperfiguur hebben, maar niet de ronde vormen, kan dat?

Reacties zijn gesloten.