Doet een stof wel recht aan je persoonlijkheid en past hij bij de situatie? Versterkt de stof het beeld dat jij van jezelf neer wilt zetten? De textuur van een stof en jouw uitstraling.
De textuur van een stof is hoe een stof aanvoelt en hoe hij eruit ziet
Een stof kan:
- rul of glad aanvoelen – het verschil tussen een tweed jasje en een jasje van gabardine
- glanzend of mat ogen – het verschil tussen een jurkje van satijn en een wollen jurkje.
- soepel of stijf zijn – het verschil tussen een tricot shirtje en een katoenen blouse.
- zwaar of licht zijn – het verschil tussen een wollen caban en een omslagdoek van cashmere
Voorbeelden van texturen
- Ribbelig – denk aan ribfluweel, maar ook aan een breisel in een ribsteek
- Aaibaar – (nep)bont en een truitje van angorawol
- Glad – stoffen zoals satijn en leer
- Rul – tweed, angora en bouclé
- Zacht – suède, fluweel en cashmere
- Hard – organza, maar ook sommige denims
De texturen die je kiest is afhankelijk van:
- Je bodytype – de meer soepele stoffen met een zachte textuur werken beter voor het ronde silhouet (O, X, A en 8) en de wat stijvere en gladde stoffen harmoniseren meer met het V- en I- bodytype. Lees mijn bericht Ronde en rechte lichaamsvormen.
- De schaal van je lichaam – een grote vrouw kan stoffen met een opvallender textuur dragen dan een kleine frêle vrouw. Ook zal een zware stof snel teveel van het goede zijn op een lange tengere vrouw.
- Je stijlpersoonlijkheid – stoffen die zowel zacht als rul zijn, zoals bijvoorbeeld (nep)bont, passen eerder bij het romantische type. Ben je een sportiever type dan zul je wellicht voor de wat steviger stoffen gaan. In een stijve glanzende stof zal het extraverte dramatische type meer tot haar recht komen, terwijl het natuurlijke type eerder voor een soepele matte stof zal kiezen.
- Je imago – een rullere stof, zoals bijvoorbeeld een los gebreid vest of een blazer van ribfluweel, heeft een meer casual uitstraling dan een blazer van cool wool. Een glanzende stof zal eerder geassocieerd worden met een feestje dan met een zakelijk werkoverleg.
De keuze voor een bepaalde stofsoort is een complexe zaak, omdat het niet alleen van de context afhangt. In welke situatie draag je hem en met wat combineer je hem. Maar dus ook van je lengte, de schaal van je lichaam, je persoonlijkheid en hoe jij wilt overkomen.
Ha Lida, fijn weer even op je blog kijken! Interessant, die texturen. Als 8 draag ik graag soepele stoffen, maar het komt wel op de combinaties aan om het geheel niet te huiselijk te maken (al werk ik nog altijd vanuit huis!). Recent heb ik twee blouses gekocht, een van Tencel en een van stevige jersey. In die blouses voel ik me net even meer gekleed dan in de dunneren stoffen van de zomer, en ze laten zich goed combineren met een cashmere omslagdoek dus lekker warm. Qua kleuren draag ik graag sur ton tinten dus moet je iets anders verzinnen voor de .
Ik heb de afgelopen weken vaker mooie blogs gelezen maar niet overal op gereageerd! Maar zoals altijd lees en herlees ik graag je stukken. Zo heb ik online een fijne wintermantel gekocht, na wel 5 maal een net-niet-goed-je terug te sturen naar de webwinkel. In geval van twijfel las ik dan weer even je aanbevelingen en aandachtspunten er op na. En dan was het makkelijker om te beslissen dat het toch geen goede koop zou zijn. Uiteindelijk alsnog geslaagd. Hartelijke groet!
Je hebt gelijk, Janneke! Iets steviger stoffen én een kraagje zorgen voor een meer formele uitstraling. En wat ontbreekt er achter je zin ‘anders verzinnen voor de ….’?
afwisseling – 🙂
En het H type….. Die ontbreekt nog bij de opsomming 🙂
Ik ga voor de iets steviger stoffen met falling, maar heb ook een stapel shirtjes liggen voor onder een jasje!
Dank voor de tip, Paula, ik heb het aangepast.