De textuur van een stof – stof(fig) imago

De textuur van een stof - stof(fig) imago

Kennis van je bodytype en welke kledingmodellen daarbij passen is belangrijk, maar ook weten welke stoffen de beste versie van jezelf naar boven halen. Doet een stof wel recht aan je persoonlijkheid en past hij bij de situatie? Versterkt de stof het beeld dat jij van jezelf neer wilt zetten? De textuur van een stof en jouw uitstraling.

De textuur van een stof is hoe een stof aanvoelt en hoe hij eruit ziet.

Een stof kan:

 1. rul of glad aanvoelen – het verschil tussen een tweed jasje en een jasje van gabardine
 2. glanzend of mat ogen – het verschil tussen een jurkje van satijn en een wollen jurkje.
 3. soepel of stijf zijn – het verschil tussen een tricot shirtje en een katoenen blouse.
 4. zwaar of licht zijn – het verschil tussen een wollen caban en een omslagdoek van cashmere

Voorbeelden van texturen:

 • Ribbelig – denk aan ribfluweel, maar ook aan een breisel in een ribsteek
 • Aaibaar –  (nep)bont en een truitje van angorawol
 • Glad – stoffen zoals satijn en leer
 • Rul – tweed, angora en bouclé
 • Zacht – suède, fluweel en cashmere
 • Hard – organza, maar ook sommige denims

Stof(fig) imago -de textuur van een stof

De texturen die je kiest is afhankelijk van:

 • Je bodytype – de meer soepele stoffen met een zachte textuur werken beter voor het ronde silhouet (O, X, A en 8) en de wat stijvere en gladde stoffen harmoniseren meer met het V- en I- bodytype.
 • De schaal van je lichaam –  een grote vrouw kan stoffen met een opvallender textuur dragen dan een kleine frêle vrouw. Ook zal een zware stof snel teveel van het goede zijn op een lange tengere vrouw.
 • Je stijlpersoonlijkheidstoffen die zowel zacht als rul zijn, zoals bijvoorbeeld (nep)bont, passen eerder bij het romantische type. Ben je een sportiever type dan zul je wellicht voor de wat steviger stoffen gaan. In een stijve glanzende stof zal het extraverte dramatische type meer tot haar recht komen, terwijl het natuurlijke type eerder voor een soepele matte stof zal kiezen.
 • Je imago – een rullere stof, zoals bijvoorbeeld een los gebreid vest of een blazer van ribfluweel, heeft een meer casual uitstraling dan een blazer van cool wool. Een glanzende stof zal eerder geassocieerd worden met een feestje dan met een zakelijk werkoverleg.

De keuze voor een bepaalde stofsoort is een complexe zaak, omdat het niet alleen van de context – wanneer draag je hem en met wat combineer je hem – afhangt voor welke stoffen je kiest, maar dus ook van je lengte, de schaal van je lichaam, je persoonlijkheid en hoe jij wilt overkomen.

Wil je niets missen van mijn stijltips? Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.