Mooi op elke leeftijd in zes stappen

Mooi kan iedere vrouw zijn als ze weet waar ze op kan letten. Hoe ga je om met de veranderingen in je lichaamsvorm?

Mooi op elke leeftijd in zes stappen

De algemene opvatting is dat je alles kunt dragen als je 20 bent en als je de 40 nadert je delen van je lichaam moet gaan bedekken om er goed uit te zien. Hoewel je, om er goed uit te zien, natuurlijk een ruimere keus in kledingstijlen hebt als je jong en slank bent, de waarheid is dat niemand alles kan dragen ongeacht haar leeftijd. Het geheim van er op elke leeftijd goed uitzien blijft hetzelfde, welke leeftijd je ook hebt: kleed je in eigentijdse stijlen die jou flatteren en passen bij je lichaamsvorm, je persoonlijke kleuring, je persoonlijkheid en je levensstijl.

Mooi op elke leeftijd in zes stappen

 1. Verzorg jezelf op de beste manier die jij je kunt veroorloven. Zorg dat je haar in topconditie is. Laat het om de 6 tot 8 weken knippen. Een modern kapsel is dé manier om er op elke leeftijd goed uit te zien. En als je grijs wordt (en je bent nog niet toe aan ‘grijs’) laat het dan door een professional verven. Als je boven de 40 bent zul je er beter uit zien met een iets korter kapsel dat je gezicht vrij laat en dat in een paar lagen is geknipt. Een goed model dat je gezichtsvorm flatteert is een snelle facelift. Kennis van je eigen gezichtsvorm is daarbij noodzakelijk om samen met je kapper tot een model te komen waar jij tevreden over bent. En wanneer heb je voor het laatst je make-up kleuren aangepast? De mode in make-up verandert net zo snel als de mode in kleding en een verandering op dit gebied kan je er jaren jonger uit laten zien.
 2. Draag je goede kleuren
 3. Zorg dat je een realistisch beeld hebt van je lichaamsvorm, je proporties en de veranderingen die je lichaam heeft ondergaan en draag kleding die je huidige lichaamsvorm flatteert. Zo ben je mooi op elke leeftijd!
 4. Laat in je persoonlijke stijl zien wie je bent. Als je de drie elementen van stijl  (de drie punten hierboven) onder de knie hebt, zal de ontwikkeling van je persoonlijke stijl een leuke en oneindige ontdekkingsreis zijn.
 5. Werk aan een goede basisgarderobe, zodat je voor alle momenten in je leven de juiste outfits hebt.
 6. Winkel doelgericht om je garderobe te updaten.

Als het zo gemakkelijk is waarom hebben dan zoveel vrouwen problemen met hun uiterlijk?Omdat er zoveel verandert tijdens ons leven

 • Je lichaamsvorm verandert: de belangrijkste veranderingen in een vrouwenlichaam worden veroorzaakt door de drie of vier stadia die elke vrouw doorloopt: pubertijd, zwangerschap, menopauze en het stadium rond je 75ste. Mannen daarentegen kennen maar twee: pubertijd en rond zijn 75ste. We worden in de loop van ons leven korter, ons lichaamsvet gaat ‘wandelen’ en onze huid wordt droger en losser. Bovenarmen, decolleté, dijen, knieën en hals worden de typische probleemzones. Kledingvormen en lengtes die ooit voor je werkten, werken niet langer meer voor je huidige lichaamsvorm en proporties. Pas je kledingvormen aan om die delen te camoufleren waar je niet meer trots op bent, maar vergeet vooral niet je beste punten te accentueren! Zo kun je mooi op elke leeftijd zijn.
 • Je kleuring verandert: naarmate je ouder wordt verandert de doorbloeding van je huid, je haar wordt grijs en ook hormoonveranderingen hebben invloed op je natuurlijke kleuren. Het kan zijn dat je juist nu wat koelere kleuren moet gaan dragen als je vroeger een ‘warm’ type was of dat je beter kunt overgaan tot de wat lichtere kleuren. Ook kun je ontdekken dat de heldere, pittige kleuren die je zo mooi stonden toen je 20 of 30 was, jou, nu je 50 of 60 bent, ‘overweldigen’. De verkeerde kleuren kunnen je er ouder, zwaarder, vermoeider en zelfs ziek uit laten zien. Terwijl de goede kleuren als een natuurlijke make-up werken.
 • Je leefstijl verandert: je was misschien op je 20ste een feestvierende rebelse studente en nu moeder en/of carrièrevrouw of je bent inmiddels met pensioen. Voor elke levensstijl heb je andere kleding nodig.
 • Je persoonlijkheid ontwikkelt zich en rijpt in de loop der jaren. Tegelijk met de veranderingen in je levensstijl zul je met meer zelfvertrouwen je persoonlijkheid tonen of juist minder zelfvertrouwen hebben.
Mooi op elke leeftijd in zes stappen
NIET ZO (links) MAAR ZO (rechts)

 

 

Er goed uitzien kun je tot op hoge leeftijd

Als je mooi op elke leeftijd wilt zijn is het belangrijk dat je op z’n minst de basiskennis hebt van de zes elementen van stijl. Zo weet je hoe jij je uiterlijk aan kunt passen aan de veranderingen die je doormaakt.

Mooi op elke leeftijd

Sherrie Mathieson heeft over dit onderwerp twee uiterst boeiende boeken geschreven: Forever cool en Steal this style De foto’s komen uit haar boeken.

 

 


Meer over dit onderwerp:

Voor inspiratie kun je kijken op mijn Pinterestbord Ageless beauty

10 gedachten aan “Mooi op elke leeftijd in zes stappen”

 1. Hallo Lida,
  Het verbaasd me dat je aanraad aan om grijs haar te laten verven door een professional?
  We mogen toch best grijs worden?

  1. Dat staat er inderdaad wat onduidelijk. Wat ik wil zeggen, als je nog niet toe bent aan grijs haar het niet zelf moet gaan verven. Het resultaat bij zelf aan de slag gaan geeft op den duur geen mooi resultaat. Ik ga de tekst aanpassen. Dank voor je reactie , Marjanne!

 2. Dag Lida, ben jij vertrouwt met My Color Passport ? Het blijkt een handige tool te zijn om snel je kleurencombinaties te vinden. Er is zelfs een app waarmee men tijdens het winkelen, verschillende combinaties kan uitproberen. Daarnaast bevat de app een camera waarmee je kleuren/kleding kan fotograferen. De app vertelt dan of de kleur binnen je kleurenpalet valt en welke andere kleuren je ermee kan combineren, telkens binnen de lijnen van je eigen kleurenpalet.

  1. Ik heb er wel eens iets van gelezen, maar heb er geen ervaring mee en hun website is op dit moment niet bereikbaar. Kan ook niet ontdekken hoe duur hij is. Is het een paar euro’s dan zou ik het gewoon eens proberen als ik jou was. En hoor dan graag je bevindingen, Diane!

 3. Goedemorgen,

  Met veel plezier lees ik jouw blog en haal er ook regelmatig goede ideeën uit. Nu is er iets wat me beetje stoort. In het stuk “Mooi op elke leeftijd” staat de opmerking dat als je grijs wordt dat je je haar moet verven. Ik wordt al grijs sinds mijn 27e. Dat zijn mijn genen. Mijn beide oma’s waren jong wit, mijn opa was jong wit en mijn moeder en twee van haar drie zussen zijn jong wit. Ik ben inmiddels 43 en al een echte zilvervos. Ik had van nature as(donker)blond haar, en mijn witte haren, die inmiddels in de meerderheid zijn, kleuren daar prima bij. Ik heb me geen moment oud, onzeker of minder vrouwelijk gevoeld met mijn haarkleur. Ik kijk zelfs een beetje uit naar de tijd dat ik niet langer een zilvervos (peper en zout vind ik geen vriendelijke benaming) ben, maar mijn haren echt wit zullen zijn. Je haren verven is een mening die niet iedereen deelt. Misschien eens een blog schrijven over hoe je je grijze/witte haren zo mooi mogelijk uit kunt laten komen. Want ik vind heel eerlijk dat je haren in je oude kleur blijven verven, met zo’n prachtige grijze streep uitgroei midden op je hoofd, er eerder wanhopig uit zien, dan dat het je jonger maakt.

  Ik blijf je blog met plezier lezen, en hoop er nog meer goede tips uit te halen!

  1. Leuk dat je reageert, Wendy! Zoals je in mijn bovenstaand antwoord leest had ik het wat duidelijker moeten formuleren. Ik ben groot voorstander van grijs haar en heb daar al verschillende berichten over geschreven (zie onder Lees ook). Ik heb de tekst inmiddels aangepast. Mvg, Lida

 4. Hallo Lida, Ik ben een trouwe volger van je nieuwsbrieven. Ik maak geen gebruik van face-book dus fijn dat ik op deze manier kan reageren. Ik kom er nu achter dat ik het meest overeenkom met het gamin-type, ik zag ook je moodboard op Pinterest en vraag me af, bestaat dat wel: een (peervormig) gamin-type van 63 jaar, 174 en 85 kg? Met andere woorden, hoe vertaal ik die beelden naar mijn proporties en leeftijd? Mvg, Hennie

 5. Dag Lida, jouw kleuradvies komt dagelijks van pas, en ik begin het steeds beter toe te passen. Je gaf een gouden tip 😉 om mijn gouden oorbellen te laten matteren, groot succes en gratis bij de juwelier waar ik ze heb gekocht! Maar nog even reagerend op je post van vandaag, ik zag volgens mij een hele mooie zestiger vorige week (of de week daarvoor?) bij Klassiek met Witteman! En ik dacht haar te zien denken dat verschillende muzikanten daar wel een kleur/stijladvies konden gebruiken. Dank Lida!

  1. Die zestiger die jij zag is inmiddels een zeventiger en ze had haar beroepsblik even uitgezet om te genieten van de muziek. Het was een leuke ervaring vorige week zondag, vanavond weer genieten voor de TV. Dank voor je leuke reactie, Sofie!

Reacties zijn gesloten.