Schoonheid waarvoor je kiest – acceptatie

Er zijn dingen in het leven waar we geen invloed op hebben en die we vrijwel moeiteloos accepteren. Als het regent gaan we zonder veel gemor met regenjas en paraplu de deur uit. Anders ligt het soms bij zaken die ons lichaam betreft.

Schoonheid waarvoor je kiest – Op ‘ouder worden’ hebben we geen invloed. En toch zijn er vrouwen die moeite hebben dat te accepteren. Misschien niet het ouder worden op zich, maar de veranderingen die dat met zich meebrengt. Zoals na een zwangerschap je heupen breder worden en er een buikje overblijft. Of dat na de menopauze de taille verdwijnt en er kilootjes bijkomen die er niet meer af willen.

Acceptatie zorgt ervoor dat je onderscheid kunt maken tussen de dingen waar je wel invloed op hebt en de dingen waar je geen invloed op hebt. Als je accepteert dat je lichaam misschien niet (meer) perfect is, maakt dat de weg vrij om het beste ervan te maken. Als je het onderscheid niet kunt maken verval je in apathie die elke wil tot actie verlamt. Dit zie ik soms bij vrouwen met veel overgewicht: ‘Ik ben dik en waarom zou ik nog moeite doen om er leuk uit te zien’. In het ergste geval gaan deze vrouwen hun lichaam zelfs haten.

Ook je haar niet meer verven als het grijs wordt is niet een vorm van ‘het maar laten gaan’ of ‘ik doe er toch niet meer toe’. Het is juist loslaten en accepteren dat het ouder worden veranderingen met zich meebrengt.

Acceptatie werkt bevrijdend. Als je hebt geaccepteerd dat je misschien niet het lichaam van je dromen hebt, kun je actief zijn in het ontdekken wat je schoonheid is. Deze prachtige 45 minuten durende BBC documentaire laat zes vrouwen zien die ons kunnen inspireren.

Dit bericht heb ik in 2013 op mijn blog geplaatst, het is dus een oud bericht, maar het blijft actueel. Met name de video blijft de moeite waard om (nog) een keer te bekijken. 

 

4 gedachten aan “Schoonheid waarvoor je kiest – acceptatie”

 1. Ik heb genoten deze zondagochtend wat een geweldige reportage. Ik word vijftig volgende week. Wauw nog een heel leven te gaan! Bedankt! Ik ga nu rennen mijn natte haren zijn bijna droog door jou! Bedankt. Ik kijk elke zondag uit naar je berichtje. En gedurende heel de week pas ik je tips toe.
  Groet.

 2. Om heel blij van te worden…!!
  Ik ben 51 en sinds mei 2013 heb ik een kapsel met kort grijs haar. Mijn moeder wordt 80 in januari 2014 en heeft besloten om dat van “haar” ook niet meer te kleuren in het nieuwe jaar…

 3. Dank, Lida, zeer inspirerend. Zonder het ‘wegdoen’ van pijn, verdriet, verlies – in tegendeel accepteren van dat alles – en dan dóórgaan met leven; wow…..
  zoals ik bij het overlijden van mijn inspirerende vader zei: zo te leven krijg je niet zomaar, daar moet je iets voor doen. Laten we leven, zie onze zusters. Dank nogmaals.
  Zie ook de blogs en website van Advanced Style, van Aris Cohen.

 4. Hallo Lida, elke zondagmorgen verheug ik me op een nieuw bericht van jou! Vanmorgen was je bericht heel special, en ik heb ervan genoten. Die vrouwen in deze documentaire nemen je de angst ouder te worden en laten je zien dat je ondanks je “hoge” leeftijd toch nog veel uit je leven kan maken. Door deze documentaire ga je zelf meer over je eigen leven nadenken. Ik verheug me al op volgende week
  Groetjes Gonnie

Reacties zijn gesloten.