Stijladvies voor het O-silhouet – het Appelfiguur

Bij het O-silhouet zit het meeste gewicht boven de taille. Kenmerkend zijn de brede taille en de in verhouding slanke benen. Hier mijn kledingtips voor het O-silhouet, ook wel de Appel of de Ovaal genoemd

Bekende vrouwen met hetzelfde bodytype als jij

Vermoed je dat je het O-silhouet hebt?  Kijk dan of het meeste gewicht boven je taille zit. Is dat het geval dan heb je een brede ribbenkast, gemiddeld tot brede ronde schouders en een gemiddeld tot volle buste. Je horizontale proporties zijn uit balans. Het is belangrijk dat je je bovenlichaam in evenwicht brengt met je smalle heupen en slanke benen. 

Overgewicht gaat bij het Appelfiguur het eerst rond de taille en op de rug zitten, terwijl de benen slank blijven. De billen zijn vrij plat. Als je als Appelfiguur overgewicht hebt krijg je een volle taille en een trommelbuik. Je houdt daarentegen slanke heupen, benen en armen.

Om je boven- en onderlichaam meer in balans te brengen kun je het volgende doen:

 1. Ga eerst na of je werkelijk het Appelfiguur (O-silhouet) hebt. Vrouwen met een buik – is mijn ervaring – denken al snel dat ze tot de ‘appels’ behoren.
 2. Leidt de aandacht weg van je taille. Korte shirtjes en lage broeken kun je beter vermijden. Ook opvallende dessins in je shirtjes die het oog naar je buik leiden zijn geen goed idee.
 3. Vermijd alle riemen, in het bijzonder die met een grote gesp.
 4. Zorg dat je shirtjes en blouses wijd genoeg zijn om je weelderige vormen te omhullen, maar zorg er wel voor dat je tops mooi aansluiten op je heupen. Als dit niet het geval is zul je dikker lijken dan je bent. Ook moeten je tops en jasjes altijd onder je heupbeen eindigen.
 5. Je hebt een aantrekkelijke buste, verstop die niet onder dikke truien. Door de aandacht hier naar toe te brengen leid je de aandacht weg van je brede taille. Een niet te lage V-hals of U-hals brengt het oog naar deze plek.
 6. Pas op: met de aandacht naar je borsten verleggen bedoel ik iets anders dan die te benadrukken met grote kettingen, ruches of sjaals. Een goed passende beha is prioriteit nummer één. Je zult zien dat je bovenlichaam meteen slanker en langer lijkt.
 7. Of je nu kort of lang bent, laat je slanke benen zien. Dat betekent niet dat je extra korte rokjes moet gaan dragen, want dan lijk je snel topzwaar. Net op of onder de knie (afhankelijk van je lichaamslengte) is de goede lengte.
 8. Maak je benen voor het oog niet slanker dan ze al zijn, want ook dan benadruk je dat je zwaarste punt boven je taille ligt. Vermijd leggings en skinny’s om die reden. Broeken met een slanke rechte pijp staan je goed.
 9. Lange open vallende vesten en kraagloze jasjes (ze zijn weer in de mode!) gedragen over een broek of recht rokje in combinatie met een top in een donkere kleur maken jou langer en slanker en verhullen je rondingen op taillehoogte.
 10. Draag schoenen met een sleehak, kniehoge laarzen en ballerina’s. Vermijd Uggs, wijde stugge laarzen en alle schoenen die je benen nog slanker laten lijken.

Stijladvies voor het Appelfiguur

Op mijn Pinterestbord O-silhouet vind je meer inspiratie.

Lees ook:

2 gedachten aan “Stijladvies voor het O-silhouet – het Appelfiguur”

 1. Ik heb brede schouders, grote bovenarmen, smalle polsen, gemiddelde borsten, een beetje een buikje, maar wel taille (hoog onder de borsten), brede heupen en brede gespierde bovenbenen en gemiddelde gespierde onderbenen (geen stokjes, maar ook geen hele brede). Ik vind mijzelf dus geen peer, maar ook geen appel.. kan dat?

  1. Dat kan, Linda! Er zijn nog veel meer bodytypes. Kijk onder figuuranalyse, daar heb ik ze allemaal staan. Ook op Pinterest heb ik borden voor de verschillende types gemaakt. Kom je er niet uit dan kun je natuurlijk altijd bij mij komen voor een stijladvies 😉

Reacties zijn gesloten.