Trends komen en gaan en er is geen onderdeel in onze kleding dat zo aan verandering onderhevig is als de mouw. Nu blouses voor een groot deel de simpele t-shirtjes met rechte mouwen hebben verdrongen zie je veel mouwvariaties in het modebeeld.
Globaal heb je drie mouwtypen:
- De ingezette mouw – het woord zegt het al, dit type mouw wordt er apart ingenaaid. De naad belemmert voor een deel je bewegingsvrijheid, maar geeft ook meer structuur aan een kledingstuk. Het kledingstuk krijgt daardoor wat eerder een ‘nettere’ uitstraling. Voorbeelden: de pofmouw en de aangerimpelde mouw.
- De aangeknipte mouw – tussen het lijfje en mouw zit geen naad die je in je beweging kan belemmeren. Je hebt meer bewegingsruimte en hij maakt het kledingstuk ‘luchtiger’. Voorbeelden: de kimonomouw en de Dolmanmouw
- De raglanmouw is een variatie op de ingezette mouw. Door de diagonale naad, die van de oksel tot de hals loopt, krijg je meer bewegingsruimte dan bij een ingezette mouw. Dit type mouw wordt dan ook vaak toegepast in sport- en vrijetijdskleding.
Jurk met pofmouw
Vest met vlindermouw
Trainingsvest met raglanmouw
De lengte van de mouw – de zoom van de mouw geeft een horizontale lijn op je lichaam en het komt nogal precies waar je die laat eindigen. Hij beïnvloedt niet alleen het punt waar het oog naar toe getrokken wordt, maar ook je verticale proporties. Lees dit bericht De ideale lengte van de mouw
De wijdte van de mouw – Hoe hoger het armsgat hoe slanker de mouw. En hoe langer en slanker jij lijkt. Bij een lage mouwinzet wordt de mouw wijder. Je ziet deze mouwinzet met name bij truien, maar tegenwoordig ook in jasjes en blouses. Hoe wijder de mouw hoe meer volume je aan je lichaam toevoegt.
Blouse met schapenboutmouw
Bedenk welk effect je met een mouw wilt bereiken:
- Wil je je schouders voor het oog smaller of breder maken? Pofmouwen en aangerimpelde mouwen maken je schouders breder. Een raglanmouw, een Dolmanmouw en kimonomouw maken daarentegen je schouders optisch smaller.
- Je volle bovenarmen slanker laten lijken? Vermijd een strakke mouw met een horizontale zoom. Een mouw met een diagonale zoom leidt het oog naar boven, weg van je armen. Deze jurk met vlindermouw staat met name het O-silhouet goed. De aangerimpelde vlindermouw maakt de schouders rechter en breder en brengt zo de schouders meer in balans met de volle taille.
- Zijn je heupen het breedste punt vermijd dan mouwen die op taillehoogte wijder worden, zoals de bisschopsmouw.
- Heb je in verhouding smalle heupen (V-silhouet) dan kun jij als geen ander een laag ingezette mouw dragen die naar de pols toe wijder wordt. Zie trui van Scotch en Soda.
Jurk met vlindermouw
Samenvattend: Een mouw moet je horizontale proporties niet uit, maar in balans brengen en/of houden. Heb je het A-silhouet of het 8-silhouet (met smalle schouders) dan is een pofmouw uitermate geschikt om je schouders met je heupen in balans te brengen. Heb je het V-silhouet ga dan voor de lange klokmouw of bisschopsmouw, die je smalle heupen met je brede schouders in balans brengt. Zijn je heupen voor het oog in balans met je schouders (X-silhouet en de H) vermijd dan mouwen met veel volume. Tenzij je dit compenseert met volume op je heupen in de vorm van een wijd uitlopende rok en/of zakken op heuphoogte. Doe dit liever niet als je het H-silhouet hebt, maar ben je het tengere I-silhouet dan is dit juist wel aan te raden.