Een wikkeljurk – wel of niet doen voor jouw bodytype?

De wikkeljurk beleeft zijn comeback. Niet alleen voor veel bodytypes het ideale model jurk, maar ook geschikt voor zowel op je werk als in je vrije tijd. 

Een wikkeljurk - wel of niet doen voor jouw bodytype?

De wikkeljurk lijkt op een sarong. De sarong bestaat uit een rechthoekige lap die om het lichaam wordt gewikkeld en het voorpand overlapt. En is een veel gebruikt kledingstuk voor in de vrije tijd en als strandkleding. Wie op het idee gekomen is om daar een lijfje aan vast te maken? Ik weet het niet, maar Diane von Fürstenberg (Belgisch-Amerikaanse modeontwerpster, 1946) ontwierp in de jaren ’70 een wikkeljurk die meteen een bestseller werd. Dit model jurk had lange mouwen, een goed zittend bovendeel en een rok die rond het lichaam werd gewikkeld om vastgemaakt te worden in de taille met een ceintuur. Von Fürstenberg gaf de voorkeur aan jersey en gebruikte vaak geometrische dessins. Ook nu nog worden onder het merk Diane von Fürstenberg deze jurken verkocht.

Dit klassieke kledingstuk beleeft nu, zoals elk klassiek kledingstuk om de zoveel tijd, een comeback en je vraagt je wel eens af waarom het zo lang heeft geduurd. Want de wikkeljurk is veelzijdig en geeft bij veel bodytypes instant het zandloperfiguur ( X-silhouet) zonder nadrukkelijk de lichaamsvorm te benadrukken. Door de ceintuur strakker of losser te dragen  hoef je niet meteen een taille à la Barbie te hebben. En ook een buikje of brede heupen kunnen subtiel worden gecamoufleerd.  De jurk vloeit over je rondingen zonder die nadrukkelijk te tonen.

Een wikkeljurk kent variaties in mouwlengtes, van lang, driekwart tot kort en mouwloos en ook de lengte van de rok kan variëren. Dit model jurk kan casual gedragen worden, maar ook elegant en sophisticated, afhankelijk van de schoenen en accessoires die je erbij draagt. Met een elegante pump, een sandaaltje of een sneaker en voor de winter met kniehoge laarzen zet je meteen een heel ander beeld neer.

Wikkeljurk met hoge taille en rechte rok

Wikkeljurk met rechte rok

Afhankelijk van de stof (dikker of doorschijnend) het dessin (rustig of druk) en de lengte (enkellang, knielang of ultrakort) kun je een wikkeljurk zowel op je werk als in je vrije tijd dragen. Drie voorbeelden:

Een wikkeljurk - wel of niet doen voor jouw bodytype?Er zijn in de loop der tijd allerlei variaties op dit model jurk ontstaan (zie tekening bovenaan dit bericht). Het klassieke model heeft een wijd uitlopende rok, maar er zijn nu ook modellen met een rechte rok.  De overslagjurk is zo’n variatie. Waar de wikkeljurk altijd een ceintuur heeft om hem dicht te knopen (en de taille daardoor wordt geaccentueerd), heeft een overslagjurk  geen ceintuur. En omdat niet iedere vrouw gecharmeerd is van een openvallende rok, zijn er ook jurken met een dichte rok, waarbij alleen het lijfje nog aan een wikkeljurk doet denken.

Wel of niet doen voor je bodytype?

  • De wikkeljurk accentueert de taille. Afhankelijk van hoe strak je de ceintuur aansnoert en hoe hoog je de ceintuur draagt kunnen meerdere vrouwen dit model jurk dragen. Voorwaarde is dat je een duidelijk verschil hebt tussen je heupomvang en je taille. Met name voor het X-silhouet en het 8-silhouet is dit het ideale model jurk.
  • Belangrijk is van welke stof de jurk gemaakt is. Hoe ronder je lichaamsvorm hoe soepeler de stof moet zijn. Het tengere I-silhouet kiest altijd voor een stevige stof en snoert de taille in.
  • Door de overslag heeft dit model jurk altijd een V-hals. Deze V-hals kan in diepte variëren, afhankelijk van hoe strak je de ceintuur aantrekt. Een V-hals laat je schouders smaller lijken en je bovenlichaam langer. Heb je een lang en smal bovenlichaam, zoals het A-silhouet? Laat de wikkeljurk hangen. Tenzij je een model kiest met bijvoorbeeld een kapmouwtje die je schouders voor het oog breder maakt of interessante details op schouderhoogte, zoals bij dit jurkje. De volants/ruches van het lichtblauwe jurkje laten je borsten groter lijken.

Wikkeljurk met kant

Wikkeljurk met ruches

  • Heb je brede schouders, zoals het V-silhouet? Dan kun je een overslagjurk of wikkeljurk in een wat steviger stof met een uitlopende A-lijn rok eens proberen. Een diepe V-hals laat je schouders minder breed lijken en de rok voegt volume toe op je in verhouding slanke heupen. Zo breng je jouw lichaam voor het oog in balans.
  • De diagonale lijn van het lijfje en de verticale lijn in de rok, die de overslag maakt, laat je langer en slanker lijken. De korte vrouw kan hier haar voordeel mee doen.
  • De rok van de wikkeljurk kan dus recht zijn, maar ook wijder uitlopen. Volg altijd de lijn van je heupen voor het ideale model.
  • Het H-silhouet , evenals het O-silhouet, doet er goed aan een overslagjurk zonder taille-aanduiding te kiezen.

Overslagjurk zonder accent op de taille

Denim wikkeljurk Mart Visser

Wikkeljurk met  kapmouwtjes

 

11 gedachten aan “Een wikkeljurk – wel of niet doen voor jouw bodytype?”

  1. Wat fijn dat de wikkeljurk zijn comeback heeft , ik vind ze klasse maar ben dan ook een 8 en weer heel fijn dat jij het met ons deelt Lida , bedankt hoor ❣❣

  2. Ik ben fan van de wikkeljurk! Laat mijn rondingen die ik heb als zandloper mooi uitkomen. Een geweldige site is bombshellhq.com En toevallig heb ik gisteravond aan mijn man een “Bombshell-jurk” voor mijn naderende verjaardag gevraagd:)

    1. In de Knipmode van december 2018 staat een prachtig, eenvoudig te maken model. Ik heb er inmiddels zelf al 3 verschillenden van gemaakt…;)

  3. Ik vind een wikkeljurk altijd mooi flatterend aan de voorkant- door de plooien en accenten. Echter de rug en billen zijn vaak ‘glad’ bedekt, dus zonder plooien en dan zie je de bh en de billen zo duidelijk. Heb je daar een tip voor Lida?

    1. Dat is met alle tricot jurkjes het geval. Aan de voorkant leuke details en aan de achterkant altijd ‘glad’ en saai. Heb je als vrouw geen echt ronde billen dan kan dat weinig flatteus staan. De enige oplossing is te kiezen voor een dikkere tricot/jersey en een broekje of panty eronder te dragen die je billen wat lift. Als je alleen last hebt van dat je beha/ondergoed zichtbaar is, zou ik er een onderjurkje onder gaan dragen. Ook altijd fijn als je rok op de fiets de neiging heeft open te waaien. Heb ik je vraag zo beantwoord, Saskia?

  4. Dit is een heerlijke jurk om te dragen! Als er een ceintuur bij zit (vaak het geval), strik ik die achter, om een horizontale lijn te voorkomen.
    Bij overslagjurken heb je wel eens dat de halsuitsnijding wat dieper is. Dat is niet in alle situaties even gewenst. Dan draag ik er een hemdje onder, maar volgens mij moet het ook mogelijk zijn om iets te maken dat alleen over het decollete van de BH valt? Dat lijkt me voor warme dagen prettiger, en bovendien kun je dan een kleur laten terugkomen. Patroon welkom – ik heb die nog niet kunnen vinden helaas.

    1. @ Janneke, met mijn korte bovenlijf heb ik ook altijd last van die te diepe v-hals. Hemdje is in de zomer weer te warm. Stukje stof vast spelden zie je aan de buitenkant. Idem voor vast naaien van de v-hals of bij elkaar houden met een veiligheidsspeldje🤔. Wie o wie heeft dė oplossing ?
      Prachtig model overigens voor mijn H lijf.

        1. Top, twee tips in een.
          Ik ga ze beiden uit proberen. Dank je wel Lida

Reacties zijn gesloten.