Koel versus warm bruin – voor iedere vrouw is er een bruin

Ook deze winter zie je weer veel bruintinten in de kledingcollecties. Hoe zie je nu of het voor jou de juiste kleur bruin is?

Koel versus warm bruin

Trendwatcher Lidewij Edelkoort heeft het er al jaren over dat bruin het nieuwe zwart wordt. En ze heeft gelijk gekregen, want bruin is niet meer weg te denken als je naar de mode kijkt. Voor iedere vrouw is er een bruin, koel versus warm bruin en licht versus diep bruin.

Bruin is een neutrale ‘kleur’. En als je mijn bericht Zo maak je een garderobecapsule hebt gelezen, dan weet je inmiddels dat neutralen de basis zijn van je garderobe. Neutralen zijn de ‘niet-kleuren’. Met andere woorden, neutralen zijn alle kleuren die niet in de kleurencirkel of regenboog voorkomen. De meest voor de hand liggende neutraal is zwart, maar ook ‘grijs’ dat is samengesteld uit zwart en wit is een neutraal. In deze neutralen zit geen spoortje kleur. 

Maar je kunt ‘echte’ kleuren ook zo met elkaar mengen dat er geen regenboogkleur meer overblijft. Bruin is daar een voorbeeld van. Als je wel eens hebt geschilderd, dan heb je ongetwijfeld ontdekt dat, als je een beetje te kwistig aan het bijmengen bent van een bepaalde kleur, er een bruinachtige kleur ontstaat. Meng de drie primaire kleuren (rood, geel en blauw) en je krijgt ‘bruin’. Maar ook als je complementaire kleuren mengt krijg je ‘bruin’. Oranje met blauw bijvoorbeeld, maar dit is niet zo gek, want oranje is immers al een mix van rood en geel. Wil je meer zien dan dit videootje, klik dan op deze link Bruin maken met primaire kleuren

6738459981674a1b195ef4332fd0ff9a

Bruin is het nieuwe zwart

Koel versus warm bruin – Door de ene primaire kleur wat meer te laten overheersen krijg je verschillende tinten bruin. Met meer geel krijgt bruin een warme ondertoon, met meer blauw een koele ondertoon. Reebruin, camel en tabaksbruin zijn voorbeelden van bruinen met een warme ondertoon, terwijl melkchocoladebruin een koel bruin is. Maar je kunt bruin ook lichter maken met wit of juist dieper met zwart. Kies altijd de tint bruin die bij jouw persoonlijk kleurenpalet past.

Koel versus warm bruin - voor iedere vrouw is er een bruin

Meer lezen?

4 gedachten aan “Koel versus warm bruin – voor iedere vrouw is er een bruin”

  1. Ik ben dol op warme bruinen, maar soms vind ik het toch lastig om vast te stellen waarom een bepaalde kleur me wel of niet aantrekt. Ik had laatst een bruin jasje besteld dat me bij bezorging toch tegenviel. Ik gebruik dan wel eens de sieradentest om te kijken hoe warm een kleur is: ik leg op de ene helft een zilveren broche (erfstuk, gaat niet weg!) en op de andere geelgouden sieraden. Bij het jasje kwam ik daar niet verder mee, toch heb ik het niet gehouden. Volgens mij zie ik die kleur nu als middelste van de vijf op je blog staan. Was de kleur te “gemiddeld” voor bij mijn gezicht misschien?

  2. De goede kleur bruin, ook wat de diepte betreft, vind je in je kleurenpaspoort of Personal Color Card, Janneke! Dan kun je die op het betreffende jasje leggen. En vergeet niet dat bruin een neutraal is, combineer hem dus altijd met een basiskleur/pastel uit je paspoort of PCC.

  3. Hallo Lida,
    Kun je ook zo’n vergelijking maken voor heldere versus gedempte bruinen? Voor mijn ogen zien de koele bruinen er gedempter uit dan de warme.

Reacties zijn gesloten.