Ben jij misschien een wintertype? – Wie van de drie?

Het begrip wintertype is zo ingeburgerd dat we dat nog steeds gebruiken. Maar er zijn verschillende wintertypes en het verschil daartussen is behoorlijk groot.

Ben jij misschien een wintertype? Wie van de drie?

De hele wereldbevolking in vier kleurtypes onderbrengen blijkt uiteindelijk onmogelijk. Het 4seizoenensysteem wordt het 12seizoenensysteem. We hebben het dan nog steeds over wintertypes, maar er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie wintertypes. En dat is een enorme verbetering. Wat deze drie types gemeen hebben? Hun kleuren moeten koel en helder zijn. De diepte van hun kleuren varieert van medium tot diep. Zwart, antracietgrijs en marineblauw zijn bij uitstek hun beste neutralen en alleen een wintertype kan spierwit dragen.  

Dit is mijn vierde bericht in de serie over seizoenstypes

Ben jij een wintertype?-Wie van de drie?

Dit bericht kan je helpen om zelf je kleurtype te bepalen. De volgorde van de drie kleurkarakteristieken (koel, helder en medium-diep) is de verfijning. Het kleurcontrast is bij wintervrouwen laag. En het licht-donker contrast in hun kleding kan hoog zijn.

Afhankelijk van de verschillen tussen de haar-, huid- en oogkleur kom je tot drie wintertypes

  • Heldere Winter -voor dit wintertype moeten de kleuren op de eerste plaats helder zijn. Op de tweede plaats komt koel. Dat betekent dat zij ook een paar kleuren van de Heldere Lente kan dragen Alexis Bledel is een Heldere Winter, maar ook onze eigen Carice van Houten. De haarkleur van dit wintertype kan variëren van blauwzwart, donkerbruin tot middenbruin. De oogkleur kan helderblauw, violetblauw of helder smaragdgroen zijn, maar ook helder hazelnoot. De diepte van de kleuren kunnen medium tot diep zijn. Lees hier het verschil Helder Warm versus Helder Koel

Ben jij misschien een wintertype-wie van de drie?

  • Koele Winter -dit type met zilvergrijs, donker asblond of zeer donker asblond haar is de koelste van de drie wintertypes. Zij heeft op het eerste gezicht veel weg van een Koele Zomer. Het verschil is dat haar koele kleuren helder in plaats van gedempt moeten zijn. Amanda Peet is een voorbeeld van een Koele Winter. De diepte van de kleuren kan medium tot diep zijn. Lees hier het verschil Koel helder versus koel gedempt

Ben jij misschien een wintertype-wie van de drie

  • Diepe Winter -Intens diepe koele kleuren staan dit kleurtype het mooist. Haar kleuren zijn helderder dan die van de Diepe Herfst.  Anne Hathaway is een Diepe Winter. Je ziet dat tussen haar huid en haar een hoog licht-donker contrast zit. De haarkleur kan diep donkerbruin, zwart of diep kastanjebruin zijn. De ogen is diepzwart, diep koel bruin of diep olijf. Je kunt hier de kleuren van de beide diepe types vergelijken Diep koel versus diep warm kleurtype 

Ben jij een wintertype-wie van de drie

Als jij jouw goede kleuren draagt, zie je er gezond en vitaal uit. Je huid en haar zitten vol leven en je ogen stralen. Iedereen ziet jou en niet eerst je kleren. Maar als je een verkeerde kleur draagt, lijkt je haar vaal en je huid grijs of geel en je ogen staan dof. Het lijkt alsof je lichaam en je hoofd niet bij elkaar horen.

Met deze indeling van het 12seizoenensysteem wordt het eenvoudiger om zelf je kleurtype te ontdekken.

Door verschillende tinten van een kleur bij je gezicht te houden en naar de voorbeelden van de verschillende herfsttypes te kijken (zie mijn Pinterestborden) kom je wellicht weer een stap verder in je zelfanalyse.

Vergelijk deze blauwe, groene en rode kleuren eens bij jezelf

Je ziet dat de kleuren van de Koele Winter (koel-helder kleurtype) iets zachter zijn dan die van de Heldere Winter (helder-koel kleurtype). Als je een Heldere Winter bent dan kun je uitstekend helderrood en het secundaire groen (zie kleurencirkel) dragen. Een Koele Winter gaat eerder voor dennengroen en koningsblauw. En een Diepe Winter staat intens bordeauxrood fantastisch. Kijk of je kledingstukken (of bijvoorbeeld badhanddoeken of ander textiel) in je kast kunt vinden die hiermee overeen komen. Test de kleuren voor een spiegel die uit het zonlicht (het liefst voor een raam op het noorden) staat.

TIP: Als je twijfelt tussen twee wintertypes kun je ook de truc met de mini lipsticks van Mac doen. Bijvoorbeeld de  Mac Red voor de Heldere Winter en de Rebel voor de Koele Winter.

Ben jij misschien een wintertype -wie van de drie

 

WEET JE NU WELK KLEURTYPE JE BENT ? Je kunt de Personal Color Card voor jouw kleurtype bestellen.

Voor € 32,50* krijg je per post de maxi Personal Color Card en per e-mail een uitgebreide handleiding voor je kleurtype. Daarna weet je wat je contrastniveaus én je beste neutralen en pasteltinten zijn. Je ziet hoe je de Personal Color Card gebruikt. En krijg je voorbeelden van kledingcombinaties voor jouw kleurtype.

Je kunt via dit contactformulier de kleurenkaart met de uitgebreide handleiding bestellen. Geef duidelijk aan welke PCC je wilt hebben. Bijvoorbeeld de Koel Heldere, de Helder Koele of de Diep Koele.

Let op: De kleurenkaart kan niet geruild worden.

*Voor klanten in het buitenland komt er 2,50 euro bij voor verzendkosten 

Vind je het toch moeilijk om het bij jezelf te zien? Investeer dan in een Kleuradvies op afstand (KLOA).

 

Lees ook: