Helder-warm versus helder-koel kleurtype

Als je dominante kleurkarakteristiek ‘helder’ is, staan heldere kleuren je als geen ander. Maar moeten je heldere kleuren nu warm of koel zijn? Licht of diep? Een helder-warm versus helder-koel kleurtype.

Wat beide kleurtypes gemeen hebben

Hun ogen vallen als eerste op. Ze zijn het meest helder van alle kleurtypes. En beide kleurtypes kunnen zowel helderrood,  smaragdgroen als zuiver blauw dragen. Ook kunnen ze allebei zwart dragen, al is dat voor de helder-warm kleurtypes wel afhankelijk van hun haarkleur. Als ze gedempte kleuren, bleke pastels of warme bruintinten dragen verdwijnt de schittering uit hun ogen.

Helder-warm kleurtype - Michelle Dockery (Downton Abbey, links op de foto) is een helder-warm kleurtype. Maar ook kun je met goudblond haar een helder-warm kleurtype zijn (foto midden). Het koloriet (de kleuren die je van nature hebt) van het helder-warm kleurtype is eerder warm dan koel, maar is vergeleken met het warm-helder kleurtype redelijk neutraal. Dat komt omdat  de kleurkarakteristiek warm pas op de tweede plaats komt.

Kenmerken van het helder-warm kleurtype:

 • De huid kan zeer licht en doorschijnend, porselein, ivoor of helderbeige zijn. De huid kleurt vaak gemakkelijk in de zon.
 • Gouden glanzende sieraden staan mooi bij haar huid, maar door het neutrale koloriet van het heldere type kan witgoud ook.
 • De ogen zijn glashelder blauw, violetblauw, groen of helder hazelnoot kleurig. Wat meteen opvalt is het intense oogwit tegenover de glasheldere kleur van de iris.
 • Het haar varieert van midden goudblond, donker goudblond, midden- tot donkerbruin. Dit kleurtype met blonde haren krijgt highlights in de zon.
 • In het 12seizoenensysteem is dit het meest heldere lentetype.
TIP: Op mijn Pinterestaccount vind je voor zowel het helder-warm kleurtype en helder-koel kleurtype meer voorbeelden van deze kleurtypes.
Helder-koel kleurtype - Ben je net als  Alexis Biedel (rechts op de foto) en Carice van Houten dit kleurtype? Dan zijn je wenkbrauwen vaak dieper van kleur en ben je mooier in iets diepere en intensere kleuren. Zwart, antracietgrijs en donkerblauw zijn jouw favoriete neutralen, maar combineer ze altijd met de lichtere kleuren uit je palet. Je hebt namelijk een hoog licht-donker contrast tussen je gelaatstrekken en, als je er op je best uit wilt zien, herhaal je dat in je kleding.

Kenmerken van het helder-warm kleurtype:

 • De huidkleur varieert van porselein, ivoor tot beige.
 • Glanzende zilveren en zilverkleurige sieraden staan mooi bij haar huid. Maar ook goud(kleurig) kan, als het maar glanzend is.
 • De ogen zijn diepblauw, violetblauw of helder hazelnootkleurig. Ook hier valt het hoge contrast op tussen de iris en het oogwit. En de iris wordt begrensd door een ring die donkerder van kleur is dan de iris.
 • De kleur van het haar varieert van middenbruin, diep bruin, zwartbruin tot blauwzwart.
 • In het 12seizoenensysteem is dit het meest heldere wintertype.

Helder-warm versus helder-koel kleurtype

WEET JE NU WELK KLEURTYPE JE BENT ? Je kunt de Personal Color Card voor jouw kleurtype bestellen.
Voor € 32,50 krijg je per post de maxi kleurenkaart. Dit is inclusief verzending (woon je in het buitenland dan komt er € 2,50 bij) én je ontvangt per e-mail een uitgebreide handleiding voor je kleurtype. Hierin zie en lees je wat je kleurcontrast en licht-donker contrast is. Wat je beste neutralen en pasteltinten zijn. En hoe je de Personal Color Card gebruikt. Je kunt via dit contactformulier de kleurenkaart met de uitgebreide handleiding bestellen. Let op: De kleurenkaart kan niet geruild worden.

Kom je er niet uit? Dat kan, want het verschil tussen een helder-koel en een helder-warm type is niet gemakkelijk te zien. Beiden kunnen bijvoorbeeld geringe verschillen in hun oogkleur hebben. Wil je zeker weten hoe je er op je best uit kunt zien investeer dan in een kleuradvies online

Misschien ook interessant:

Eén gedachte over “Helder-warm versus helder-koel kleurtype”

 1. Ik ben alle posts van jou over kleuren aan het lezen! Best moeilijk om je type te bepalen. Of misschien is t moeilijk om de kleuren waarvan je dacht dat die goed staan, los te laten! Wel heel interessant!

Reacties zijn gesloten.