Warm blauw versus koel blauw – de ondertoon van een kleur

Je hebt warme blauwen en koele blauwen. En je hebt blauwen die er tussenin zitten. Voor iedere vrouw is er een blauw.

Warm blauw versus koel blauw - de ondertoon van een kleur

Mijn inspiratie om het eens over warm blauw versus koel blauw te hebben komt dit keer van de kleding die onze koningin droeg op Koningsdag 2017. Wat is het een oogstrelende combinatie van Jan Taminiau. Het diepe, iets geelachtige, koningsblauw combineert zoals je op de foto ziet prachtig met het roestbruin.

Deze complementaire kleuren versterken elkaar en daardoor krijgt het blauw in de cape een intensiteit die donkerblauw meestal mist. Alleen vrouwen met een hoog kleurcontrast in hun uiterlijk kunnen twee complementaire kleuren dragen.

Warme blauwen en koele blauwen - de ondertoon van een kleur

Warm blauw versus koel blauw – Op onderstaand plaatje zie je allerlei kleuren blauw. Het verschil zit in de ondertoon. Meng je een kleur met geel dan krijgt de kleur een warme ondertoon, met blauw een koele ondertoon. Petrol en turkoois zijn blauwen die ook ‘warme’ kleurtypes prima kunnen dragen. Babyblauw en koningsblauw zijn uitgesproken ‘koel’ en niet geschikt voor de warme types onder ons. Vergeeld koningsblauw (linksis een universele kleur, dat wil zeggen dat hij koel noch warm is. In combinatie met de complementaire kleur roestbruin, zoals in de cape, geeft dat een hoog kleurcontrast.

Warme blauwen en koele blauwen - voor iedere vrouw is er een blauw

Dusty blue (aan de rechter kantis ook niet uitgesproken koel of warm. Hij is – net als watermeloenrood – om die reden een geliefde kleur voor weddingplanners in Amerika. Hij staat alle bruidsmeisjes min of meer goed en combineert met veel andere kleuren.

Blouse dusty blue

Jurk petrolblauw

Jas in rookblauw 

Shirt aquablauw

Pullover in turquoise

12 gedachten aan “Warm blauw versus koel blauw – de ondertoon van een kleur”

  1. Dag Lida, zoals elke zondag heb ik je blog weer met veel belangstelling gelezen.
    Ik lees nu met enige verbazing dat turquoise geschaard wordt onder de warme blauwtinten. Ik blijf het moeilijk vinden, die kleuren! Voor mij is dat een uitgesproken koele kleur, die mij altijd fantastisch staat en vaak complimentjes oplevert ( ik ben een koel, helder, licht type). Ik heb zelfs het gevoel dat hij heel veel mensen flatteert. Daarentegen is dat matte blauw dat jij neutraal noemt ( ik noem dat duivenblauw) juist een kleur die mij er flets en ongezond uit doet zien…
    Wil je het mij nog een keer uitleggen?

    1. Kijk even bij mijn antwoord op de reactie van Erna, Jeanette

  2. Wat fijn een blog over ‘blauw’. Als gedempte-warm type vind ik dit namelijk de lastigste kleur om goed in te schatten. Ook Pinterest maakt het niet altijd makkelijker want namen als ‘signature blue’ en alle varianten in plaatjes maakt het verwarrend. Ook zie ik dat in veel pinterest soft-autumn borden blauw wordt overgeslagen. Misschien geldt het wel dat deze kleur voor gedempte- warm types niet zo voor de hand liggend of makkelijk is. Wat denk jij Lida?
    En ga je ook nog in op donkerblauw/navy?

    1. De kleur blauw voor warme types heeft altijd een klein beetje geel in zich. Ik ben het met je eens, Suzanne, dat het de moeilijkste kleur is voor warme types om zo op het oog te onderscheiden. Volgende week laat ik je zien dat Dusty blue, mits gecombineerd met warme kleuren een mooi blauw is voor gedempt warme types. En wat navy betreft, ook dit kan bijvoorbeeld met okergeel, een goede blauw zijn voor de warme types onder ons.

  3. Welk type is Maxima eigenlijk? En houdt zij zich ook aan het bijbehorende kleurenschema?

    1. Maxima is waarschijnlijk van nature een diep warm type, maar ze blondeert haar haar warm blond en dan weer koel blond. Ze past haar make-up aan op haar haarkleur en kleding. Kijk maar eens op mijn Pinterestbord Maxima, Greet.

  4. Dag Lida, je bericht brengt me enigszins in verwarring. Ik ben een koel-helder kleurtype. In mijn persoonlijk kleuradvies staan veel kleuren blauw genoemd, waaronder fel turkoois, helder petrol, petrol. In je blog geef je aan dat dat warme kleuren blauw zijn. Ik raak de draad kwijt… Hartelijke groet, Erna

    1. Ik maak het mij soms zelf ook wel eens moeilijk door blogs te schrijven die niet zo eenduidig zijn, merk ik, Erna. Als een van je kleurkarakteristieken als koel kleurtype ‘helder’ is, kun je ook de iets warmere blauwen perfect dragen. Op voorwaarde dat ze fel/helder zijn. Het blijven immers ‘blauwen’. Ik heb met mijn voorbeelden duidelijk willen maken dat ook warme kleurtypes blauwen kunnen dragen, als er maar iets geel in zit.

  5. ik ben al een tijd geleden als pittige lente getypeerd, is dat het zelfde als een helder type?

    1. Ik ken de term ‘pittige’ lente niet, Geertje. Je kunt deze vraag het beste aan je kleurenconsulente voorleggen.

Reacties zijn gesloten.