Als zwart niet in je kleurenpalet zit, draag het dan zo …

Zwart trekt alle kleur uit je gezicht als zwart niet in je kleurenpalet zit. Wil je de komende feestdagen toch in het zwart gekleed gaan?

Als zwart niet in je kleurenpalet zit, draag het dan zo ...

In een Little Your Color Dress zul je veel meer stralen. Maar wil je tijdens de feestdagen toch dat zwarte jurkje dragen? Als zwart niet in je kleurenpalet zit, draag het dan op deze manier:

Je dominante kleurkarakteristiek is:

 • Licht – zwart zit niet in je palet, maar wil je het toch dragen dan is het de kunst het zwart ver van je gezicht te houden door open halslijnen te kiezen en het zwart dicht bij je gezicht te combineren met één van je kleuren uit je Personal Color Card. De wat zachtere stoffen, zoals breisels, jerseys, tweeds, fluweel en zijde absorberen het licht en zullen het effect van dat voor jou zo ‘harde’ zwart wat verzachten. Wil je tijdens de feestdagen een LBD dragen, zorg er dan voor dat het jurkje smalle bandjes heeft of een diep decolleté. Draag er een ketting bij in een van je beste kleuren of sla een sjaal, in een kleur die jouw huid en ogen wel laat stralen, om je schouders.
 • Diep – zwart is voor de meeste diepe vrouwen een belangrijk onderdeel van de garderobe en ziet er goed uit als je het alleen draagt. Maar is je tweede kleurkarakteristiek warm dan zul je dat zwart met gouden sieraden wat ‘op moeten warmen’. Ben je eerder gedempt dan helder draag het zwart dan niet dicht bij je gezicht en kies een stof die het licht absorbeert (zie boven).
 • Warm – zwart is niet je beste kleur en om die reden zit hij niet in jouw persoonlijk kleurenpalet. Voor het beste resultaat combineer je het zwart met één van de warme kleuren uit je palet en draag je het zwart ver van je gezicht. Als je helemaal in het zwart gekleed wilt gaan, kies dan een lage halslijn of draag een halssieraad of sjaal in een warme kleur die jou fantastisch staat. Weet dat een zachtere stof (zie boven) of een stof met textuur het licht absorbeert en het zwart afzwakt.
 • Koel – jij kunt zwart met allerlei andere kleuren uit je kleurenpalet combineren. Maar pas op: als het zwart een donkere schaduw onder je kin veroorzaakt draag het dan niet dicht bij je gezicht. Ook staat zwart in zachtere stoffen, omdat die het licht absorberen (zie boven), minder hard. Probeer het zwart wat op te vrolijken met sprankelende sieraden, zoals parels of zilveren accessoires.
 • Helder – zwart geeft een opvallend contrast met de sterke tinten van je haar en je glasheldere ogen. Het is dan ook een belangrijke kleur in je palet. Je persoonlijke kleuring is zo contrastrijk dat die herhaald moet worden in je kleding. Combineer het zwart met een heldere of lichte kleur uit je palet. Een zwart-wit combinatie doet het altijd goed bij je.
 • Gedempt – zwart zit niet in je palet en je zult het dan ook altijd ver van je gezicht moeten dragen. Ook voor jou geldt dat zachte stoffen en stoffen met textuur het zwart minder hard maken. Laat veel van je huid zien, kies mouwloze jurkjes met een lage halslijn waarbinnen je een halsketting met een voor jou goede kleur kunt dragen.

Combineer het zwart eens met de kleur van je haar. Hierboven zie je hoe ik Cate Blanchett (licht-koel) een zwart jurkje heb ‘aangetrokken’ en er accessoires in de kleur van haar haar bij heb gezocht. Zwart is beslist niet Cate’s ‘kleur’, maar door het zwart op deze manier te combineren ben je aan het visueel groeperen en ontstaat er toch een acceptabel geheel.

Jodie Foster heb ik een zwart kanten jurkje ‘aangetrokken’. De textuur van het kant maakt het zwart wat vriendelijker. Haar haarkleur komt terug in de roségouden accessoires. Ondanks deze aanpassingen zie je dat ‘zwart’ Jodie – als gedempt-warm kleurtype – niet laat stralen.

Ik heb al vaker geschreven over ‘zwart’:


Heb je nog geen kleuradvies gehad en wil je weten welke kleuren echt wat voor je doen? Investeer dan in een KLOA (kleuradvies op afstand).

 

7 gedachten aan “Als zwart niet in je kleurenpalet zit, draag het dan zo …”

 1. Fijn weer Lida en die voorbeelden zijn prachtig , dan weten we weer hoe het niet moet.
  Het is jammer dat er zoveel zwart hangt in de zaken met een maatje meer , voor mij blijft het zoeken en als ik dan bijvoorbeeld blauw heb gevonden in het te donker of zo iets .
  Bedankt voor jouw fijne blog weer

 2. Ik ben het helemaal eens met de reactie van Hetty. Vreselijk veel zwart voor de feestdagen en niet alleen bij een maatje meer. Als je in de etalages kijkt wordt je gewoon somber. Hoe is het toch mogelijk dat je in “arme” landen zoveel kleurrijke kleding ziet?

 3. Toen ik 55 was nam ik deel aan een workshop “10 jaar jonger in 1 dag”. Best interessant : met kleine ingrepen kom je al snel tot een jongere look. Maar 1 advies sprong er voor mij uit : draag nooit zwart na je 50, het maakt oud, zwart is voor weduwen. Sedert die workshop heb ik dat advies strikt opgevolgd, soms met spijt in het hart. Wanneer ik dat vertel aan leeftijdsgenoten, zestigers ondertussen, dan blijkt niemand dat te geloven. Zwart wordt nog steeds als chique en feestelijk gezien. Hoe bekijk jij dit advies, Lida ? “Geen zwart meer na je vijftigste ?”
  Je blog van vandaag geeft me weer enorm veel inspiratie en geeft mij opnieuw kriebels om de zwarte kleur terug aan mijn garderobe toe te voegen.

 4. Ik ben nog strenger, Diane, na je 40ste geen zwart meer dicht bij je gezicht. Ook al zit het in je kleurenpalet. Zoals ik mijn blog begin ‘zwart maakt oud en trekt alle kleur uit je gezicht’. Zit zwart niet in je palet, begin er dan niet weer aan. Jodie Foster, zelfs met aanpassingen, is niet op haar best in dat zwarte jurkje.

  1. Beste Lida, je strenge advies zal me in het vervolg wel tweemaal doen nadenken als ik weer de zwart-kriebels voel. Bedankt voor je waardevolle raad.

 5. Inderdaad is het zo dat je veel (te veel) zwart in de winkels ziet. De keuze in andere, gloedvollere kleuren is zeer beperkt. Ik word volgend jaar zestig en heb wel zwart in mijn garderobe (soms uit noodzaak, gewoon niks anders in het goede model te vinden) maar heb dit geprobeerd op te lossen door een colsjaal (dunne voilestof, echt bedoeld voor binnen) in aubergine-achtige kleuren te dragen. Dit geeft in mijn gezicht echt een ander effect.

 6. I do not like black – het is inderdaad voor heel weinig dames hun beste kleur. Feestjes zijn vaak net een begrafenis met al dat ‘veilige’ zwart.
  Kies voor kleur !

Reacties zijn gesloten.