Zwart staat iedereen – waar of niet waar

We hebben geleerd dat zwart niet opvalt en dat het om die reden iedereen staat. Maar niets is minder waar.

Zwart staat iedereen - waar of niet waar

Met de feestmaand in het vooruitzicht besteed ik nog een keer aandacht aan ‘zwart’. Want het blijft voor veel vrouwen de favoriete ‘kleur’ voor een feestjurkje. Om maar meteen de mythe ‘zwart staat iedereen’ te ontkrachten, er zijn slechts een paar kleurtypes die zwart kunnen dragen.

Om dit te begrijpen:

 • Zwart is geen kleur. Hij komt niet voor in de regenboog.
 • Zwart is koel, er zit geen sprankje warmte in.
 • Zwart is helder. Je kunt zwart niet gedempter maken.
 • Zwart is diep. Dieper dan zwart bestaat niet.
 • Zwart heeft dus de kleurkarakteristieken koel, helder en diep

Welke kleurtypes hebben deze drie kleurkarakteristieken?  Juist, de drie wintertypes : het diep-koele kleurtype, het helder-koele kleurtype en het koel-heldere kleurtype. Je kunt dus concluderen dat, als warm of licht of gedempt je eerste kleurkarakteristiek is, je het zwart beter links kunt laten liggen. Kijk maar naar deze foto’s van Amy Adams (warm-helder) en Amanda  Seyfried  (licht-warm). Je bent het toch met mij eens dat Amy bij de galajurk in een warme pasteltint beter uit de verf komt?

 

Ook als één van je kleurkarakteristieken gedempt, licht of warm is, zoals bij het koel-gedempte zomertype (Allison Williams), doe je er goed aan zwart te vermijden. Zwart staat niet mooi bij de kleuren van je persoonlijke kleurenpalet.

Zwart staat iedereen - waar of niet waar Nu is er een overlap wat de kleuren betreft tussen de diepe winter (diep-koel) en de diepe herfst (diep-warm). Ze kunnen een aantal kleuren van elkaar dragen. Het diep-warme herfsttype  kan zwart dragen op voorwaarde dat ze er een warme basiskleur uit haar Personal Color Card bij draagt. Of een tomaatrode lippenstift en gouden sieraden. Lees Diep-koel versus diep-warm

Zwart staat iedereen-waar of niet waar
Jessica Alba – diep warm herfsttype

De heldere lente (helder-warm) heeft een overlap met de heldere winter (helder-koel). Dit lentetype met diepbruin haar (Michelle Dockery) kan zwart dragen op voorwaarde dat ze het zwart combineert met een heldere warme kleur of bijvoorbeeld een helderrode lippenstift. Lees Helder Warm versus Helder Koel

Helder warm kleurtype met donkerbruin haar

Zwart staat iedereen is dus niet waar, dat heb je nu gezien, maar er zijn goede alternatieven voor een LYCD.


Vind je het nog steeds moeilijk om te zien welke kleuren je goed staan? Ook nadat je de Doe Het Zelf Kleurenanalyse hebt gedaan? Investeer dan in een KLOA. Je zult ontdekken dat deze investering zich snel terugverdient, want de kans op een miskoop wordt aanzienlijk kleiner.


Meer lezen?

8 gedachten aan “Zwart staat iedereen – waar of niet waar”

 1. Goedemorgen Lida.
  Dank voor je duidelijke verhaal. Inmiddels heb ik alleen nog zwarte kleding voor de uitvoeringen van mijn koor in de kast hangen. Donderdag a.s. hebben we weer een concert.
  Maar waar vind ik een LYCD voor mijn H figuur? In januari word ik 70 jaar en dat gaan we vieren. Nu nog een leuk jurkje!
  Een prettige zondag.

  1. Ik weet niet waar je dat kunt kopen, Lucie. Het is ook voor mij zoeken op internet. En je kunt in je stijladvies het model voor jouw H-figuur vinden.

 2. Goedemorgen Lida
  Wat een fijn bericht weer. Was van plan een zwarte coltrui te kopen maar zie er nu van af. Nu vind ik de kleur taupe wel een alternatief maar vind het moeilijk om die kleur te vinden. En wat voor kleur is het precies?
  Met vriendelijke groet, Saskia

  1. Heb ik al een berichtje over geschreven, Saskia! Tik even ‘taupe’ in op het zoekvenster van mijn website/blog

  2. Eindelijk iemand die me gelijk geeft. Ik draag zwart aan de onderkant, of met een gekleurd sjaaltje

   1. Als zwart niet in je kleurenpalet zit, Rita, kun je het beter helemaal niet meer dragen. Er zijn zoveel betere neutralen voor je. Tik eens ‘neutralen’ in op het zoekvenster om daar meer over te lezen. Ook in het bericht Visueel groeperen doe je zo leg ik dit uit. De kleur van je haar is altijd een goede neutraal.

 3. Dag Lidy, ik ben helder- warm en draag soms een zwarte jurk met een oranje sjaal (of groen of geel) Dan kan het net vind ik…
  Vr gr Hanneke

Reacties zijn gesloten.