Zwart maakt niet altijd slanker – goed kleurgebruik

Zwart is vaak de lievelingskleur van vrouwen die wat voller zijn. Ongewenste bollingen verdwijnen als sneeuw voor de zon en je lijkt meteen kilo’s slanker. Maar is dat wel zo?

Zwart maakt niet altijd slanker - goed kleurgebruik

Zwart maakt niet altijd slanker, ook al wordt je dat vaak verteld als je kleding koopt. Het komt namelijk nogal precies hoe je dat zwart draagt. En er zijn ook alternatieve kleuren die je slanker laten lijken. Wat er echt gebeurt als je helemaal in het zwart gekleed gaat is dat de contouren van je lichaam zich aftekenen. Je blijft even groot, maar je hebt opeens geen diepte meer. Je wordt als één groot zwart vlak waargenomen, de ander ziet alleen jouw hoogte en je breedte. Daardoor kom je op je omgeving over als massief.

Matzwart slokt de meeste ruimte op en heeft nauwelijks ‘diepte’. Ter verduidelijking: stel je eens een matzwarte auto voor. Ook hierbij geldt dat zwart niet altijd slanker maakt. Hij staat daar als een massief blok, terwijl dezelfde auto in een glanzende  uitvoering diepte krijgt. Voor het oog neemt de glanzende auto minder ruimte in dan de matte. Hieronder zie je Christina Hendricks in een matzwarte jurk. De jurk heeft geen diepte en komt als een massief blok over. In de zacht glanzende lichte jurk, die beter bij haar huid past, krijgt ze ‘diepte’ en komt Christina meer tot haar recht dan in de zwarte jurk.

Zwart maakt nier altijd slanker

Zwarte kleding is bijna altijd matzwart, tenzij het gemaakt is van fluweel, zijde, satijn of een andere glanzende stof. Maar die stoffen worden vaak alleen voor feestelijke kleding gebruikt. Katoen, wol of ribfluweel, de meest gebruikte materialen, komen mat over.

Zwart is een veilige kleur, je kunt je er goed in verbergen, je afsluiten voor de buitenwereld. Vroeger droeg je zwart als je in de rouw was, maar ook nu nog is zwart goed voor het verbergen van je emoties. Je straalt ermee uit ‘laat mij even met rust’. Niet iedereen doet er goed aan zwart te dragen. Je zou van nature al een krachtige, vriendelijke uitstraling moeten hebben om de kleur ‘aan te kunnen’. Jij moet het zwart dragen en niet het zwart jou!

Zwart maakt niet altijd slanker
Als een massief blok en met een ‘los’ hoofd.

Mensen dragen zwart vaak om niet op te vallen, maar ook hiervoor heeft het niet altijd het beoogde effect. Als zwart niet jouw kleur is, ziet de ander eerst het visueel veel ruimte innemende zwart, om vervolgens ook nog ergens jouw hoofd te ontdekken. Omdat je lichaam nu alle aandacht opslokt, komt je hoofd als het ware los te staan van het zwart eronder. Zo ontstaan twee losse (en heel verschillende) vormen die zich maar moeilijk tot elkaar verhouden. Je wordt niet gezien en in het slechtste geval ook niet onthouden.

Wat nu te doen als je toch slanker wilt lijken? Kies donkere kleuren, zoals aubergine, diep bruin, diep olijfgroen, donkerblauw, antracietgrijs en combineer naar hartenlust met lichtere kleuren die je dicht bij je gezicht draagt. Je kunt ook de basis donker houden (jurk, broek/rok+shirtje) en een lichter vest of jasje erover dragen. Het vest of jasje draag je dan wel open. Door de donkere kleur dichter op je lichaam te dragen ontstaat diepte en geef je je lichaam vorm. Deze donkere kleur gebruik je om oneffenheden te camoufleren en tegelijkertijd creëer je een verticale lijn die jou voor het oog langer en slanker maakt. Een aardige bijkomstigheid is dat jij veel vriendelijker en benaderbaar overkomt.

Zwart maakt niet altijd slanker - goed kleurgebruik

Lees ook: Jouw zwart – kom tot leven met de kleuren die je hebt

Inspiratie kun je opdoen op mijn Pinterestbord Mateloos mooi

2 gedachten aan “Zwart maakt niet altijd slanker – goed kleurgebruik”

  1. Compliment voor de heldere uitleg, Lida! De foto van de dame in de zwarte blouse is daarbij zeer illustratief. Sinds ik i.p.v. zwart, donkerblauw, donkerrood en antraciet draag, voel ik me kilo’s lichter!😁

    1. Dat heb je raak gezegd, Marijke! Een beetje kleur doet wonderen voor je humeur.

Reacties zijn gesloten.