De ideale zithoogte van de jeans

Engelse modetermen worden steeds vaker gebruikt als het om het model broek gaat. Wat betekenen ze? En wat vertellen ze over de ideale jeans voor jou?

De ideale zithoogte van de jeans

Een broek of jeans moet lekker zitten en je figuur goed laten uitkomen. Dat wordt mede bepaald door de zithoogte van de jeans. Door het grote aanbod van jeans zie je soms door de bomen het bos niet meer. Lees de beschrijving op de website altijd zorgvuldig, dan weet je of het model bij je figuur past. 

Steeds vaker zie je deze Engelse modetermen voorbij komen als je op internet naar een jeans of broek zoekt:

 • Low-rise/waist: broek met een lage taille
 • High-rise/waist: met hoge taille
 • Mid-rise/waist: met een taille die iets onder je navel zit
 • Normal waist: eindigt op je taille
 • Rise: de zithoogte, ook wel de taillehoogte genoemd, is de afstand tussen het kruis en de tailleband van de broek.
 • Waist: is taille, meestal zit die van jou net boven je navel. Lees ook je taille
 • Skinny: zeer nauw aansluitend, vaak met veel stretch
 • Slim fit: vrij aansluitend, maar niet zó aansluitend als een skinny
 • Straight of regular: recht model
 • Bootcut: vanaf de knie iets uitlopende pijp
 • Flared: met wijde pijpen vanaf de knie
 • Cropped: korter, ongeveer 7/8-lengte. Zie dit bericht

De zithoogte van de jeans- geeft de afstand aan tussen de bovenkant van de tailleband en het kruis (waar de broek overgaat in de pijp). Rise betekent letterlijk een opgaande lijn. Wij kennen rise als zithoogte/taillehoogte. Het belangrijkste verschil tussen een low-rise, mid-rise en high-rise jeans is hoe hoog de tailleband eindigt op het middendeel van je lichaam.

De zithoogte van de jeans* is ook aan mode onderhevig. Een lage heupbroek (low-rise) bijvoorbeeld, zie je nu weinig.

De ideale zithoogte van de jeans

Sommige zithoogtes/taillehoogtes zullen je beter staan:

 • Heb je, zoals de X, een  kort middendeel (afstand tepel-kruis) dan zal een mid-rise jeans, die net onder je navel begint perfect voor je zijn. Heb je daarbij ook een lange hals dan moet je een low-rise jeans vermijden, omdat deze je bovenlichaam voor het oog onevenredig lang maakt.
 • Heb je korte benen en een lang torso (afstand schouder-lies), zoals de A, dan zal een low-rise jeans je benen alleen maar korter en je bovenlichaam langer laten lijken. Jij kunt als geen ander een high-rise jeans dragen.  Lees De paperbag taillebroek
 • Sommige vrouwen met een lang torso en korte benen hebben daarbij ook een hoge heup. Een mid-rise jeans met een lange kruislengte is perfect voor dit 8-silhouet.
 • Ben je een vrouw met lange benen en een kort torso, zoals de V, H en O, dan kun je kiezen voor een low-rise jeans, de zogenaamde heupbroek. Deze verlengt optisch je torso. Maar wil je je buik in bedwang houden dan is een mid-rise model beter voor je. Draag je top in dit geval altijd over je jeans.
 • Een korte vrouw heeft een broek nodig met een kortere zithoogte. Je bent er niet met alleen de pijpen korter te maken. Kies daarom altijd een K-maat voor je broeken.
 • Voor de lange vrouw zijn er broeken te koop met extra lange pijpen. Ook hier geldt dat de zithoogte van de jeans eveneens aangepast moet worden, langer moet zijn dan die voor de gemiddelde vrouw.
mid-rise en bootcut

Jeans NYDJ

straight fit mid-rise en cropped

Jeans Cambio 

Engelse modetermen wat zeggen die als het om de ideale jeans gaa
straight fit en high waist

Jeans Review

 

*Ik heb het hier over een jeans, maar het geldt uiteraard voor alle broeken.

15 gedachten aan “De ideale zithoogte van de jeans”

 1. Beste Lida,
  Leerzaam en fijn artikel!
  Dank voor het delen van al jouw kennis, ik haal er altijd weer veel uit.
  Fijne dag,
  Nien

  1. Dank voor je compliment, Nien! Jij ook een fijne dag.

 2. Dag Lida,

  Je tweede z.g. Cambio broek herken ik meer als een Closed broek (vorm schuin bovenstuk met zakken). Kan dat kloppen?
  Fijne Moederdag toegewenst!

   1. Zo snaps was ik deze dag blijkbaar niet, Lida. Sorry!

    1. Kan gebeuren, Agnes, je bent in ieder geval een betrokken lezer.

 3. Werd helemaal blij toen ik deze titel in de mail las. Helaas gaat het met name over korete mensen en schijnt het voor lange mensen ‘makkelijk’ te zijn. Zou zeggen ga eens een dagje mee op jacht naar broeken want het is nog steeds een rampzalig.

  1. Je hebt gelijk, Frouke! Er zijn wel jeans met extra lange pijpen, maar de zithoogte wordt niet altijd aangepast. Dat wilde ik duidelijk maken. Dat de lange vrouw het moeilijk heeft om goed passende kleding te vinden is echt een probleem.

 4. hoi Lida,
  fijn artikel weer! ik heb regelmatig dat de jeans aan de achterkant gaat wijken dus van de rug af gaat staan. ik heb een kort boven lichaam. en ik draag graag mid-rise.
  weet je hoe dat komt Lida?

 5. Hoi Lida,
  Dank je wel voor al je inspirerende artikelen, ik heb ontzettend veel geleerd van je website!
  Ik heb een 8-figuur met een hoge heup, kort torso en lange benen. Maar de enige broeken die mij goed zitten zijn toch met een high rise omdat ik anders een ‘muffin top’ krijg vanwege de hoge heup en de broeken ook altijd afzakken. Dus tegen de adviezen in is dit het enige model wat ik nog draag. Nu ik dit na jarenlang experimenteren heb uitgevonden heb ik oude broeken die eigenlijk op de stapel ‘nooit-gedragen kunnen weg’ ook high waisted gemaakt, geleerd op van deze site Het is gemakkelijker dan het lijkt en ik heb er weer een paar fijne broeken bij. Alleen is het met de lengte opletten; de broek wordt wel korter als je dit doet.

 6. Hoi Lida,
  je schrijft dat vrouwen met lange benen en een kort torso het shirt over de broek heen moeten dragen. Dat herken ik ook van mezelf, maar hoe zit het dan met de regel van derden? Hoe voorkom je dat je shirt je lichaam in 1:2 deelt?

 7. Ha Lida, altijd fijn om jouw blogs te lezen over mode. Net als jouw kleur&stijladvies, steek ik daar nog vaak wat van op. Deze keer een vraag: ik ben door jou als zandloper (X) geclassificeerd. In dit blog lees ik dat daar het beste een mid rise jeans bij hoort. Mijn ervaring is dat een high rise mij het beste staat. Die pak ik keer op keer uit mijn kast, terwijl de mid rise blijven liggen. High rise camoufleert precies wat nodig is en legt de nadruk op mijn goede kwaliteiten :-). Ik heb een lange nek, wellicht dat dat meespeelt? Hartelijke groet, Marianne

  1. Dat hangt ook een beetje van je lichaamslengte af, Marianne, maar ik ga ervan uit dat jij je tops over de jeans draagt of flink laat bloezen. En die lange hals speelt zeker mee!

Reacties zijn gesloten.