De glans van de stof bepaalt de kleur

Dezelfde kleur maar in een andere stof maakt een wereld van verschil. Zo kies je de stof voor jouw kleurtype.

De glans van de stof bepaalt uiteindelijk de kleur

Sommige stoffen weerkaatsen het licht, andere absorberen het licht. En dat heeft weer te maken met de oppervlaktestructuur van een stof. De stof bepaalt uiteindelijk de kleur . Neem daarom de modekleuren nooit te letterlijk. In een andere uitvoering past een kleur wellicht ook bij jouw kleurtype.

De oppervlaktestructuur van een stof

Een stof kan glad, ribbelig, korrelig, langharig, kortharig enz. zijn. De oppervlaktestructuur wordt bepaalt door de structuur en textuur  Voor uitleg lees mijn bericht De textuur van een stof- een (stoffig) imago

De structuur van een kledingstuk doet veel voor je uitstraling
De structuur van een stof ontstaat door hoe de stof is geweven of gebreid

Gladde en glanzende versus ruwe en matte stoffen

Glanzende en gladde stoffen hebben op diepe (verzadigde) kleuren, zoals wijnrood, flessengroen, zwart, donkerblauw en grijs een verhelderend effect. Ze reflecteren meer het licht dan ruwe stoffen. Deze diepe kleuren lijken daardoor niet alleen lichter, maar ook helderder. Ruwe en matte stoffen daarentegen absorberen het licht en genoemde kleuren lijken daardoor dieper (donkerder) en ook gedempter (vergrijsder/zachter). De trui in de kleur winery heeft een ribbelstructuur en absorbeert het licht en is daardoor een diep bordeauxrood. Daarentegen lijkt dezelfde kleur in de cocktailjurk en het jack niet alleen lichter, maar ook helderder. Een lichte kleur in een matte stof lijkt lichter dan een lichte kleur in een glanzende stof.

Wat ik je hiermee ook wil laten zien?
Dat je modekleuren nooit te absoluut moet nemen. De stof bepaalt uiteindelijk de kleur. Ben je een gedempt kleurtype dan zul je eerder voor een stof kiezen die het licht absorbeert. Is ‘helder’ een van je kleurkarakteristieken en wil je een feestjurk in een diepe kleur dragen? Kies dan een glanzende stof die het licht reflecteert.

 

De glans van de stof bepaalt uiteindelijk de kleur

 

Glanzende stoffen

Deze kleding is hier te koop


Meer lezen?

 

2 gedachten aan “De glans van de stof bepaalt de kleur”

  1. Wat een leuke blog weer Lyda! Ik lees ze met veel plezier. Heb ook al veel geleerd door jouw blogs over mijn lichaam. Ik ben een wintertype en bruin vind ik altijd moeilijk maar nu zag ik een glanzend bruine top die vond ik heel mooi. Ik hoop dat je nog heel wat blogs gaat schrijven Lida. Ik verheug me al op de volgende.

    Hartelijke groet,
    Karina

Reacties zijn gesloten.