Het verschil tussen warm en koel groen – de ondertoon van een kleur

Het verschil tussen warm en koel groen

Groen is trendy. Maar welk groen staat jou het mooist? Een warm groen of een koel groen? In dit bericht laat ik je het verschil tussen warm en koel groen zien.

De kleur groen hebben we lange tijd slechts met mondjesmaat in de mode gezien, maar nu kunnen we er niet meer omheen: Groen is hot! En is in zowel warme als koele varianten verkrijgbaar. Denk jij dat ‘groen’ altijd koel is, dan laat ik je hier zien dat ‘groen’ koel én warm, gedempt én helder, licht én diep kan zijn. Voor elk kleurtype is er een perfecte kleur groen.

Het verschil tussen warm en koel groen – De ware kleur groen (de secondaire kleur groen in de kleurencirkel) bevat evenveel geel (warme ondertoon) als blauw pigment (koele ondertoon). Dit maakt dat de secondaire kleur groen warm noch koel is. Mengen we nu meer geel bij dit universele groen dan wordt hij warmer (geelgroen) en met meer blauw koeler (blauwgroen).

Het verschil tussen warm en koel groen

 • Warme groenen hebben namen als greenery, olijf, golden lime, limoen, kale, mosgroen en appelgroen.
 • Koele groenen hebben namen als smaragdgroen, flessengroen, bosgroen, shaded spruce en dennengroen.
Koel en warm groen

Bron foto’s: Pinterest 

Als je groen met grijs mengt maak je de kleur gedempter. Vestje #4 op de afbeelding hieronder heeft een gedempt groene kleur die koel noch warm is. Vestje #5 is warm én gedempt en aan de lichte kant. Een mooie kleur groen voor het gedempt-warme kleurtype.

Meng je groen met zwart dan maak je de kleur dieper. Trui#1 is koel én helder en aan de diepe kant. Het is een ‘groen’ dat het diep-koele kleurtype fantastisch staat, met name als haar kleuren helder moeten zijn.

Het verschil tussen warm en koel groen

Als je groene ogen hebt zul je ontdekken dat een groene kleur die matcht met je oogkleur jou optimaal laat stralen. Lees mijn bericht Jouw belangrijkste kleur

jurk met strikceintuur//donsjack//trui 

Wil je niets missen van mijn stijltips? Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.                              

7 gedachten over “Het verschil tussen warm en koel groen – de ondertoon van een kleur”

 1. De zondag is compleet met jouw mini-workshops, Lida. Dank je wel.
  Deze les over ‘groen’ vind ik geweldig. Ik ben een slechte kleurziener maar leer telkens meer na jouw workshop.
  Gisteren prettig gewinkeld (en geslaagd ;)) met jouw kleurenkaartje in mijn hand erbij. Af en toe door de wimpers gluren of de kleur klopt met de kaart. Ik ben er blij mee.
  Groeten, Roeja

 2. Super Lida, je berichtje over groenkleuren. Voor mij helemaal helder dat ik voor koel groen moet gaan.

 3. Hoi Lida, fijn deze duidelijke uitleg over de kleur groen. Ik zou het fijn vinden als je op deze manier ook de kleur rood zou uitleggen. Ik ben een koel-heldertype en kom er wel uit met de blauwrode en bordeauxtinten, maar vind het moeilijk om te zien welke ‘echte’ rode tinten geschikt zijn voor mij. Hartelijke groet, Erna

  1. Jouw ‘rood’ zal altijd een blauwe ondertoon moeten hebben, Erna. Koel is immers je eerste kleurkarakteristiek. Was je een helder-koel kleurtype dan kon je ook het primaire rood dragen. Op je kleurenkaart staan jouw goede roden.

 4. Wat fijn dat je de verkoopadressen erbij geeft, als het kan. Groene kleuren, mooi uitgelegd. De warme kleuren loop uk nu voorbij.

Reacties zijn gesloten.