Het verschil tussen warm en koel groen

In deze complexe tijd zal het gebruik van de kleur groen zowel in de mode als in het interieur toenemen. We zijn op zoek naar rust en de natuur speelt daarbij een belangrijke rol.

Het verschil tussen warm en koel groen

Bij de Pantone trendkleuren voor deze herfst zitten twee kleuren groen en ik verzeker je dat je die in allerlei varianten tegen zult komen in de kledingcollecties. Hierboven zie je het verschil tussen warm en koel groen. Maar de kleur groen is niet alleen warm of koel, maar kan ook gedempt én helder en licht én diep zijn. Voor elk kleurtype is er een perfecte kleur groen.

Het verschil tussen warm en koel groen - de ondertoon van een kleur

Het verschil tussen warm en koel groen

De ware kleur groen (de secundaire kleur groen in de kleurencirkel) bevat evenveel geel (warme ondertoon) als blauw pigment (koele ondertoon). Dit maakt dat de secundaire kleur groen warm noch koel is. Mengen we nu meer geel bij dit universele groen dan wordt hij warmer (geelgroen) en met meer blauw koeler (blauwgroen).

 

Het verschil tussen warm en koel groen

  • Warme groenen hebben namen als  olijfgroen, limoen, mosgroen, pistachegroen en appelgroen.
  • Koele groenen hebben namen als smaragdgroen, Forest Green (een diep flessengroen), bosgroen, jadegroen en sparrengroen.
  • Neutrale groenen zitten tussen koel en warm in. Voorbeelden daarvan zijn Mintgroen en  Fair Green

 

Het verschil tussen warm en koel groen - de ondertoon van een kleur
Warm gedempt pistachegroen combineert prachtig met cognac en camel
De secundaire kleur groen is koel noch warm en combineert goed met donkerblauw en wit

 Als je groen met grijs mengt maak je de kleur gedempter. Vestje #4 op de afbeelding hieronder heeft een gedempt groene kleur die koel noch warm is. Vestje #5 is warm én gedempt en aan de lichte kant. Een mooie kleur groen voor het gedempt-warme kleurtype. Net als het shirt met col hieronder.

Shirt met col


Meng je groen met zwart
dan maak je de kleur dieper. Trui#1 is koel én helder en aan de diepe kant. Het is een ‘groen’ dat het diep-koele kleurtype fantastisch staat, met name als haar kleuren helder moeten zijn.

Het verschil tussen warm en koel groen

Als je groene ogen hebt zul je ontdekken dat een groene kleur die matcht met je oogkleur jou optimaal laat stralen. Lees mijn bericht Jouw belangrijkste kleur

Ik heb al vaker geschreven over de ondertoon van een kleur:

 

10 gedachten aan “Het verschil tussen warm en koel groen”

  1. De zondag is compleet met jouw mini-workshops, Lida. Dank je wel.
    Deze les over ‘groen’ vind ik geweldig. Ik ben een slechte kleurziener maar leer telkens meer na jouw workshop.
    Gisteren prettig gewinkeld (en geslaagd ;)) met jouw kleurenkaartje in mijn hand erbij. Af en toe door de wimpers gluren of de kleur klopt met de kaart. Ik ben er blij mee.
    Groeten, Roeja

  2. Super Lida, je berichtje over groenkleuren. Voor mij helemaal helder dat ik voor koel groen moet gaan.

  3. Hoi Lida, fijn deze duidelijke uitleg over de kleur groen. Ik zou het fijn vinden als je op deze manier ook de kleur rood zou uitleggen. Ik ben een koel-heldertype en kom er wel uit met de blauwrode en bordeauxtinten, maar vind het moeilijk om te zien welke ‘echte’ rode tinten geschikt zijn voor mij. Hartelijke groet, Erna

    1. Jouw ‘rood’ zal altijd een blauwe ondertoon moeten hebben, Erna. Koel is immers je eerste kleurkarakteristiek. Was je een helder-koel kleurtype dan kon je ook het primaire rood dragen. Op je kleurenkaart staan jouw goede roden.

  4. Superfijn, deze blog! Ik heb er naar gezocht vorige week maar kon hem niet vinden. En nu zit hij in de mail! Ik had een mooi donkergroen vest gekocht dat me goed staat, maar kon er niet achterkomen wat voor type kleur het was. Nu heb ik dat gevonden en weet ik weer een beetje beter waar ik naar moet zoeken qua kleuren. (en intussen spaar ik rustig door voor een kleuradvies voor mijn man en mij, ik hoop dat je nog lang aan het werk blijft zodat we eens langs kunnen komen!)

  5. Beste Lida,
    Dankjewel weer voor deze fijne uitleg! Je slotzin dat de kleur die matcht met je oogkleur je optimaal laat stralen, triggert mij. Mijn ogen zijn namelijk warmgroen (gecombineerd met bruin), maar ik ben echt een koel-diep kleurtype qua huid en haar. Heb je tips hoe daar mee om te gaan?
    Hartelijke groet,
    Femke

Reacties zijn gesloten.