Een hoge balans versus een lage balans

Je creëert een harmonieus beeld als je met kleding je lichaam voor het oog in evenwicht brengt.

Leer je verticale en horizontale proporties kennen

Yvon reageerde op mijn vorige blog met de vraag: Je hebt het over een lage balans bij Audrey Hepburn. Maar wat is een lage balans? Mijn antwoord lees je hier. Inclusief de uitleg hoe je een lichaam voor het oog in balans brengt.

Een hoge balans versus een lage balans – Als je schouders even breed zijn als je heupen is je lichaam voor het oog in evenwicht. Dit is het geval bij het X-silhouet, het H-silhouet en het I-silhouet. Het V-silhouet heeft brede schouders ten opzichte van de heupen, ze heeft het zwaarste punt van haar lichaam boven haar taille zitten en heeft een zogenaamde ‘hoge balans’. Bij het A-silhouet en het 8-silhouet daarentegen zijn de heupen breder dan de schouders. Deze vrouwen hebben het zwaartepunt onder de taille zitten en hebben een ‘lage balans’.

Je creëert een harmonieus beeld als je met kleding je lichaam voor het oog in evenwicht brengt. Ligt het zwaartepunt boven je taille dan zul je, om een harmonieuze uitstraling te krijgen, je heupen voor het oog voller moeten maken. Ligt het zwaartepunt onder je taille, zorg dan dat je bovenlichaam breder lijkt, om je heupen in evenwicht te brengen met je heupen en dijen. Audrey Hepburn heeft een ‘lage balans’.

Tip: kijk bij het A-silhouet en je vindt daar alle kledingtips die ik voor dit bodytype heb beschreven.

Deze jonge vrouw heeft het V-silhouet, ook wel de ‘omgekeerde driehoek’ genoemd. Dit bodytype heeft prachtige lange benen, smalle heupen, brede schouders, volle borsten en een kort bovenlichaam. Het zwaartepunt ligt bij dit bodytype boven de taille. Door haar donkere rok met een lichte top te combineren maakt ze voor het oog haar heupen nog smaller en haar bovenlichaam voller en breder. De top heeft een hoge boothals en door deze top in de rok te dragen, creëert ze ‘een liggende rechthoek’ die haar bovenlichaam alleen maar breder maakt. In plaats van haar lichaam voor het oog in balans te brengen, versterkt ze met deze kledingcombinatie de onbalans in haar figuur.

Een hoge balans versus een lage balans

Wat ze beter had kunnen doen? Om haar brede schouders in evenwicht te brengen met haar smalle heupen, een medium tot donkere top met een lichtere rok te combineren. De top over de rok te dragen en te zorgen dat de top altijd langer dan breed is. Op deze manier krijg je een ‘staande’ rechthoek, die het bovenlichaam optisch langer en smaller maakt. Een diepe V-hals, een enkele rij knopen (verticale lijn!) in een vestje/jasje brengen de aandacht naar het midden van het bovenlichaam. En laten het bovenlichaam zo langer en smaller lijken. De rok/broek moet, om de heupen ronder te laten lijken, volume toevoegen op heuphoogte.

Een hoge balans versus een lage balans

Tip: Kijk bij het V-silhouet en je vindt daar alle blogs met kledingtips, die ik voor dit bodytype heb gemaakt. Ook het O-silhouet heeft een hoge balans. En dat komt niet door haar brede schouders, maar door de volle borsten, de volle taille en de in verhouding smalle heupen en slanke benen.

Er zijn maar weinig vrouwenlichamen die perfect in balans zijn.

 • Het H-silhouet met grote borsten bijvoorbeeld heeft, ondanks dat haar schouders even breed zijn als haar heupen, toch een hoge balans. Deze vrouwen doen er goed aan op het bovenlichaam donkerder kleuren te dragen dan in de broeken en rokken.
 • Het X-silhouet met kleine borsten en ronde billen en volle dijbenen heeft, ondanks dat haar schouders en heupen even breed zijn, een lage balans. Zij doet er goed aan bijvoorbeeld een iets opgevulde beha te dragen. Dit om haar borsten meer in evenwicht te brengen met haar billen.

In een STOA (stijladvies op afstand) laat ik je zien hoe jij je lichaam optisch in balans kunt brengen. En zie je welke kledingmodellen voor jouw bodytype geschikt zijn en hoe je de kleuren over je lichaam kunt verdelen om voor het oog in evenwicht te zijn.

 

7 gedachten aan “Een hoge balans versus een lage balans”

 1. Dag Lida
  Ik ben door jou als gedempt licht getypeerd kaart 17
  ik heb als lichaamsvorm de omgekeerde driehoek.
  Nu begrijp ik dat bij deze lichaamsvorm de bovenkant donkerder van kleur moet zijn dan de onderkant om een goede balans te krijgen.
  Met kleur analise licht moet ik lichte kleuren bij mijn gezicht dragen.
  Hoe los ik dat op?

   1. Hallo Lisa,

    Hierop aansluitend heb ik de volgende vraag nu de zomerkleding weer in winkels te vinden is. Elk jaar loop ik met mijn A-silhouet en korte benen tegen het probleem van een geschikte witte broek aan. Het lukt maar niet deze te vinden. Ook al.kies ik een model dat recht of uitlopend is, ik lijk beneden echt een stuk zwaarder dan. En ik wil ook niet altijd een hak dragen. Maar wel heel graag een witte broek in de zomer. Heb jij tips hiervoor?

    Gr Karin

    1. Lees a.s. zondag mijn blog, Karin! Dan krijg je antwoord op je vraag. Maar …..een witte broek blijft, op zijn zachts gezegd, een hele uitdaging voor een A-silhouet. Misschien deze vurige wens toch maar wat bijstellen? 😉

 2. Dag Lida, ik bestelde bij jou een STOA 2 jaar terug en daar ben ik nog elke dag blij mee. Toch heb ik moeite met de juiste tops te vinden die je adviseerde bij mijn 8-silhouet. Tops met een lichte taillering of met een hoge tailleband zijn de laatste jaren niet in de winkels te vinden. Ik bedoel dan meer bepaald de cache-coeur modellen en de tops met hoge tailleband. Kan jij mij adressen geven waar ik deze modellen kan aankopen ? Bedankt,, Diane

  1. Die vraag wordt mij wel vaker gesteld, Diane, maar ik heb geen overzicht van alle kledingmerken. Dat is met zoveel aanbod op internet onmogelijk. Het is ook erg afhankelijk van wat ‘in de mode’ is. Je ziet nu bijvoorbeeld veel meer rechte jurkjes, terwijl de ‘rechte’ vrouwen het een aantal jaren geleden heel moeilijk hadden. Toen zag je alleen getailleerde jurken. Mijn tip: zoek een coupeuse die kleding voor je kan (ver)maken.

Reacties zijn gesloten.