Kleding voor een 50-plus Gamine – persoonlijke stijl

Klassieke kleding met grappige details die afgekeken zijn van mannenkleding, zo kun je deze kledingstijl misschien het beste omschrijven. Kun je er ook te oud voor zijn, vraagt Pamela

Kleding voor een 50-plus Gamine - persoonlijke stijl

Jonge vrouwen combineren bijvoorbeeld een lief jurkje met stoere laarzen. Maar hoe geef je deze gaminstijl vorm als je de 50 bent gepasseerd?

Pamela mailt: Regelmatig bezoek ik je website en ik vind het de beste site op het gebied van persoonlijke kleding en mode die ik ken. Ik heb veel aan je tips en voel me zeker m.b.t. kleur en modellen van mijn kleding. Echter ben ik nu in een moeilijke fase die je al vaker beschreven hebt: 53 jaar, grijzend, minder pigment, veranderend figuur. Ik heb heel wat jaren nodig gehad om mijn stijl te ontwikkelen. Uiteindelijk is het een gaminstijl geworden: klassieke basis met grappige details. Ik hou van kleding die vrouwelijkheid accentueert door middel van jongensachtige tot mannelijke details zoals je laat zien op je Pinterestbord ‘gaminstijl’. De foto’s laten allemaal jonge vrouwen zien. Mijn vraag is hoe ik deze stijl kan aanpassen aan mijn leeftijd, of is deze alleen weggelegd voor jonge vrouwen?

Kleding voor een 50-plus Gamine – voor de lezers die niet precies voor ogen hebben wat nu precies een gaminstijl is, begin ik met een omschrijving. Het woord gamin komt uit het Frans en betekent zoveel als ‘ondeugend kind’ en dat geeft al aan wat deze kledingstijl inhoudt.

De sleutelwoorden voor deze stijl zijn: simpel, elegant, delicaat en stijlvol, vaak met mannelijke elementen. En altijd speels en enigszins casual. Het is nooit stijf, met veel details (zoals ruches) of extreem dramatisch of te meisjesachtig, want het gamintype zal zich eerder jongensachtig dan te meisjesachtig kleden. De haarstijl is jongensachtig kort maar wel met speelse vrouwelijke lokjes of lang met een pony. Haar accessoires zijn eenvoudig, oorknopjes en een hanger aan een kettinkje volstaan. Hoge hakken zul je in haar kast nauwelijks vinden, liever loopt ze op platte schoenen zoals loafers en platte laarsjes. Haar tassen zijn eenvoudig van vorm zonder overbodige details. Haar nagels zijn kort en in een naturel kleur gelakt.

Kleding voor een 50-plus Gamine - persoonlijke stijl

Kleding voor een 50-plus Gamine – Als je de gaminstijl beter wilt begrijpen dan zijn de oude films van Audrey Hepburn het startpunt. Recentere voorbeelden? Michelle Williams en Audrey Tautou zijn echt ‘gamines’. Traditioneel is het ideale lichaam voor de gamine-stijl klein en tenger. Maar ook vrouwen die niet aan deze omschrijving voldoen kunnen zich diep van binnen een gamine voelen en deze stijl met verve dragen.

De pasvorm is nooit te nauw of te wijd; kleding met een duidelijke structuur past echt bij een gamine. Kleding uit de jaren 50 en 60 doen het goed, zoals broeken met een hoge taille, eenvoudige rechte jurkjes (Twiggy en Jackie O.) en korte vestjes. De halslijnen zijn nooit zo diep dat ze uitdagend zijn, want de gamine is er niet in de eerste plaats op uit om het mannenoog te behagen. Omdat de kledingbelijning zo eenvoudig is, is de kwaliteit van de kledingstukken extra belangrijk.

Er zijn niet echt kleuren die niet passen bij deze stijl, al zullen de meer neutrale kleuren, zoals zwart, marineblauw, wit, grijs en beige jou als gamine misschien het meest aanspreken. Vergeet nooit dat het om jou gaat en niet om je kleding, de kleuren moeten je op de eerste plaats goed staan wil je gezien worden. Mannelijke elementen, zoals brogues, bretels, een baret, een hoed of een mannenjas voegen wat speelsheid toe. Een echte gamine maakt het echter niet te bont, want eenvoud en elegant zijn immers haar andere sleutelwoorden.

Heb ik je vraag misschien al beantwoord, Pamela? Als we de vijftig zijn gepasseerd wordt onze kledingstijl klassieker en minder trendgevoelig. Met een voorbeeld als Audrey Hepburn zie je dat er ook kleding voor een 50-plus Gamine is, al zullen de speelse mannelijke elementen wat subtieler worden toegevoegd. Ik ken natuurlijk je bodytype niet, maar een elegant pak in combinatie met een platte (veter)schoen en een eenvoudige blouse (met bijvoorbeeld een Peter Pan kraagje) kun je ook nog op je zestigste dragen. Nu de mode voor deze herfst teruggrijpt op de jaren ’50 en ’60 moet het voor jou als gamine niet moeilijk zijn kleding te vinden. En wat denk je van de ongetailleerde jassen die deze winter helemaal de trend zijn? Succes! Groeten, Lida.

Kleding voor een 50+ Gamine

Op mijn Pinterestbord Gamin zie je voorbeelden van deze stijl. Vergeet niet dat je vaak meerdere stijlen in je hebt, zoals je ook een ‘flamboyante gamine’ kunt zijn (gamin met als tweede stijlpersoonlijkheid dramatisch) of een ‘soft gamine’ (gamin met als tweede stijlpersoonlijkheid romantisch) of een ‘natuurlijke gamine’. Neem ook eens een kijkje op mijn bord Stijliconen

3 gedachten aan “Kleding voor een 50-plus Gamine – persoonlijke stijl”

 1. Goedemorgen Lida,

  Een boeiend onderwerp deze keer waar ik wat laat op reageer. Ik voel me duidelijk aangesproken tot de Gamine-stijl en ben 50+. Nu heb ik de volgende vraag: kan ik als 57-jarige slanke vrouw (ben 1.68 m en 57kg) nog een boyfriend jeans dragen? Vroeger was dat mijn lievelingsjeans en ook nu draag ik liever broeken die over mijn bovenbenen, die slank zijn, wat wijder vallen. De skinny-mode vind ik dan ook niks en is zo goed als aan mij voorbij gegaan.

  Hartelijke groet,
  Geppie Doorlag

  1. Geppie, als vuistregel kun je hanteren dat wat je vroeger al eens hebt gedragen omdat het toen trendy was nu beter aan je voorbij kunt laten gaan. En dan denk ik aan beenwarmers, neonkleuren én boyfriend jeans. Maar een model broek gebaseerd op een ‘herenpantalon’ of een effen donkere jeans met een rechte pijp kun je nog heel lang dragen! Groeten, Lida

   1. Dank je wel, Lida, voor je snelle en duidelijke reactie.
    Met vriendelijke groet,Geppie

Reacties zijn gesloten.