Welke kleur nagellak kies ik voor mijn teennagels?

Het is eindelijk ‘blote tenen’ weer. Els wil weten welke kleur je dan kiest voor je teennagels. Dezelfde kleur als voor de nagels van je handen? Er zijn een paar zaken waar je rekening mee kunt houden.

Met welke kleur nagellak lak ik mijn teennagels?

Els mailt : Met veel plezier lees ik op zondag je blog.
Nu heb ik zelf een vraag waar jij wie weet eens over kan schrijven. Dat is nagellak. Het wordt weer zomer en dat betekend ook weer de tenen zichtbaar in slippers of sandaal. Nu lak ik regelmatig Mn nagels blauw. Maar er is vast een goed advies over kleur op teennagels. Waar moet je op letten? Of kunnen we t beter helemaal niet doen. Gewoon nette kleurloze nagels?

De meningen over dit onderwerp zijn sterk verdeeld en dan zijn de kleuren nagellak ook nog eens aan de mode onderhevig. Maar ik zou zeker in de zomer niet voor kleurloze teennagels gaan.

De manier waarop je je nagels kleurt hangt af van je persoonlijkheid, je humeur en de gelegenheid. In vroegere tijden had je de keus tussen blanke, pastelroze en rode nagellak. Nu is het aantal kleuren nagellak oneindig en soms om gek van te worden. Een bekend warenhuis had onlangs zelfs nagellak in de kleuren van hun tompouce in de aanbieding.

Moeten de kleuren van je vingernagels en teennagels dezelfde kleur hebben? Op het gevaar af dat je mij saai en ouderwets noemt, ik vind van wel. Het is een klassieke manier die nooit uit de mode gaat en misschien ook inderdaad wel leeftijdgebonden is. Het maakt dat je uiterlijk een geheel is (visueel groeperen).  Met name als je je kleedt in een opvallend dessin of als je veel accessoires draagt. Het hoeft niet exact dezelfde kleur te zijn, teennagels kunnen altijd iets donkerder zijn dan de nagels van je hand. Of ga voor een heldere kleur op de tenen en lichtere versie ervan op je vingers.

Kies voor je nagellak nooit dezelfde kleur als je kleding. Dus geen donkerblauwe teennagels bij een blauwe outfit. Je mag zelfs buiten je ‘kleurboekje’ gaan. Het kan leuk zijn om een kleur uit het dessin van je kledingstuk te herhalen. Ga dan niet voor de hoofdkleur. Of als je een laag kleurcontrast in je uiterlijk hebt, mag de kleur van jouw nagellak best een hoger kleurcontrast geven.  Lees hier meer over bij  accentkleuren.

Sommige kleuren die er niet goed uitzien op je handen, kunnen prachtig zijn op je voeten en andersom. Je komt eerder weg met gedurfde, gekke kleuren aan je voeten dan op je handen. In de werksituatie kun je als vrouw rustig donkere tinten op je tenen dragen, terwijl je je vingernagels subtiel houdt. Een neutrale kleur op je handen? Dan kun je in principe alle kleuren voor je voeten kiezen.

Er zijn nog een paar dingen waar je rekening mee kunt houden: 

 • Zoals bij alle kleuren die je draagt kies je de kleur nagellak in de eerste plaats bij de ondertoon van je huid. Of het nu om de nagels van je handen of voeten gaat maakt geen verschil.
 • Bij een koele huid staan kleuren waarin het koele overheerst het mooist en bij een warme huid kies je voor warme kleuren, zoals geel, oranje  en warmroze.

 • Zit de ondertoon van je huid er tussenin, zoals dat bij gedempte kleurtypes (het gedempt warme herfsttype en het gedempt koele zomertype) het geval is, dan staan de iets zachtere, iets vergrijsde, kleuren het mooist. Houd het flesje eens tegen het licht. Zie je het licht er nog enigszins doorheen, dan is het nooit een te zware kleur voor je.
 • Ben je een licht warm lentetype of een licht koel zomertype ? Pasteltinten doen het bijzonder goed bij je.

 • Heb je een lichte blanke huid met weinig pigment (wintertypes) dan kun je voor diepe koele kleuren gaan. Zoals bijvoorbeeld de kleur van rode port, bessen en rode wijn. Klassiek, maar het staat bij al je kleding. Maar ook diep donkergroen en diep paars kun je goed hebben. Vermijd warme kleuren, die zullen je huid er vaal uit laten zien. Als je aderen zichtbaar zijn, vlak onder je huid liggen, vermijd dan blauwe nagellak.

Bron foto’s: Douglas

 • Vrouwen met een gemiddelde tot donkere huid proberen warme roden en diepe kleuren.
 • Als je voeten al een bruin tintje hebben kan de nagellak wat feller van kleur zijn. Zie de foto bovenaan dit bericht.
 • Ook moet de kleur van je nagellak vanzelfsprekend bij je open schoenen passen. Maar ik ga ervan uit dat je alleen maar schoenen in je kast hebt die bij je persoonlijk kleurenpalet passen 😉
 • Kijk voor inspiratie ook eens naar de kleuren op je Personal Color Card. Misschien zie je daar kleuren die je ook voor je nagellak kunt gebruiken.
 • Tot slot, dit zijn geen regels maar richtlijnen. Ze kunnen je helpen om te begrijpen waarom de ene kleur nagellak beter staat dan de andere.

En bedenk: hoe mooi je nagels ook zijn gelakt, onverzorgde voeten met eeltranden verstoren het hele effect.

3 gedachten aan “Welke kleur nagellak kies ik voor mijn teennagels?”

 1. Elke zondagmorgen kijk ik uit naar je bericht. Ik heb kleuren combineren altijd ingewikkeld gevonden maar jouw berichten helpen me betere keuzes te maken. Je houdt rekening met het feit dat niet iedereen meer jong is en er toch graag goed uitziet. Ook Pinterest is handig om te raadplegen.
  Wat de nagellak betreft ik zoek lichtroze gekleurde transparante lak vroeger altijd te koop, nu zie ik die niet meer in het assortiment. Ik ben 76 wil graag verzorgde niet te opvallende nagellak op de nagels van mijn handen.
  Hartelijke groet.

 2. Dag
  Ik doe altijd witte randjes om mijn teen nagels en krijg van iedereen altijd positieve reacties.

Reacties zijn gesloten.