De kleur van je ogen kan veranderen

Welke kleur ogen heb jij? Bruin, blauw of groen, of zit je de kleur van je ogen er ergens tussen in? Bestudeer ze eens goed in de spiegel en je zult ontdekken dat je ogen niet één kleur hebben. Er zijn veel variaties in oogkleur en je oogkleur is ook nog eens aan verandering onderhevig.

De kleur van je ogen kan veranderen

De iris is het kleurrijke deel van je oog, het zwarte gat (de pupil) wordt groter of kleiner naarmate we meer licht om ons heen hebben, maar verandert ook bij emoties, als we bijvoorbeeld niet helemaal de waarheid vertellen. Om de pupil heen zien we van alles aan kleurvlekjes en kleurringen. De kleur van de iris wordt bepaald door de hoeveelheid pigment dat aanwezig is.

Het bruine pigment melanine (zit ook in onze huid) komt in twee soorten voor. Het ene beschermt tegen te veel zonlicht. Hoe meer blootstelling aan de zon hoe meer pigment er ontstaat en hoe dieper het bruin wordt. Zo worden bruine ogen in de zomer donkerder van kleur. Blauwe ogen hebben nauwelijks pigment. Het oog lijkt alleen blauw door de breking van het licht, zoals we ook een blauwe hemel zien.

De kleur van je ogen is een erfelijke eigenschap en wordt bepaald door meerdere genen. Bruine ogen gaan meestal samen met bruin of zwart haar. Bruin is een dominante kleur, dat verklaart waarom een man en vrouw – de één met bruine ogen en de andere met blauwe ogen – in veel gevallen kinderen met bruine ogen krijgen. Blauwe ogen komen voor in Noord Europa en in de emigratielanden zoals Canada en Australië, in de rest van de wereld zijn ze zeldzaam. Groene ogen bevatten weinig melanine. Ze worden wel eens gerelateerd aan blond of rood haar. Maar bij mensen met donker haar worden ze ook aangetroffen. Groene ogen in Nederland zijn vaak blauwe ogen met gele of bruine vlekjes erin. Ze neigen dus naar groen, afhankelijk van de kleur kleding die je draagt.

Oogkleurverandering – De kleur van het oog kan in de loop van de tijd veranderen. De meeste blanke baby’s hebben bij hun geboorte blauwe ogen, die later kunnen veranderen in elke kleur. Na het derde levensjaar staat de kleur in principe vast. Maar oogkleurverandering komt heel vaak voor, onder andere door contact met zonlicht net zoals dat met de huid gebeurt. Praktisch alle ogen worden bruiner door de zon, zo kan iemand met groene ogen in de zomer meer bruine vlekken ontdekken. Bij blauwe ogen wordt het vaak een lichtbruine ring om de pupil. In de winter keert de normale kleur terug. Naarmate we ouder worden verliezen we pigment uit ons haar, we worden grijs, maar ook uit onze ogen. Lees Moet ik andere kleuren gaan dragen nu ik ouder word?

Wat betekent dit nu voor jouw kledingkleuren? Echt blauwe ogen geven aan dat je voorouders uit de koele streken van Noord Europa komen en dat kleuren met een blauwe ondertoon je ook beter zullen staan. Zuiver bruine ogen geven aan dat je je oorsprong moet zoeken in de Zuidelijke landen, daarom staan heldere kleuren je vaak beter. En zit je er tussen in wat de kleur van je ogen betreft? Een kleurenanalyse kan je helpen je dominante kleurkarakteristiek te bepalen.

BewarenBewaren