Zie er goed uit en voel je beter

Ons uiterlijk beïnvloedt niet alleen hoe anderen ons zien, maar ook hoe wij ons voelen en gedragen. Dat is geen psychologie van de koude grond, maar wetenschappelijk bewezen.

Je kleding en uiterlijk zeggen iets over jou zonder dat je maar een woord hebt gezegd. Op grond van deze eerste indruk past de ander zijn gedrag tegenover jou aan. Dit is een heel natuurlijk psychologisch proces waar ik al eerder over heb geschreven. Maar ons uiterlijk beïnvloedt niet alleen hoe anderen ons zien, maar ook hoe wij ons voelen en gedragen. Als je er goed uitziet dan voel je je beter, dat is wetenschappelijk bewezen.

Vijfentwintig jaar in het voorgezet onderwijs ontaarde voor mij in een burn-out. Het werken in het onderwijs kostte mij al een aantal jaren meer energie dan het opleverde. Ik werd er letterlijk ziek van, kreeg steeds meer lichamelijke klachten. Onlangs heb ik gelezen dat de overgang daar ook een grote rol in speelt, maar dat terzijde. Samen met een vriendin had ik al eens een kleurenanalyse ‘ondergaan’ en was meteen nieuwsgierig naar de achterliggende theorie.

Voor mijn plezier had ik wel een opleiding willen volgen, maar dat was onmogelijk te combineren met mijn lessen. Toen ik weer wat uit het dal van de burn-out kroop, heb ik mij alsnog aangemeld voor een opleiding tot kleurenconsulente.  Meer als afleiding en niet meteen met het idee om daar mijn beroep van te maken. Tijdens de opleiding bleek al snel dat ik er goed in was. Niet zo gek met mijn achtergrond als docent in een beeldend vak, maar toch. In een burn-out heb je het gevoel volledig mislukt te zijn. Dit succesje hielp om mijn zelfvertrouwen wat terug te krijgen.

De invloed van het innerlijk op het uiterlijk-In die voor mij zwarte periode droeg ik enkel nog donkere kleuren. De zin in en aankoop van twee abrikooskleurige stoeltjes markeerde het moment dat ik weer een toekomst zag. Dit heb ik mij pas later gerealiseerd. Dat na die donkere kledingperiode de behoefte aan meer kleur in huis en ook ik mijn kleding een kentering was.

Zie er goed uit en voel je beter – We hebben allemaal wel de ervaring dat je je in een uitgelubberde jeans anders voelt dan in een feestelijk jurkje. Je snapt dat ik mij voor die opleiding tot kleurconsulente wel op mijn mooist aan moest kleden. Door weer meer aandacht aan mijn uiterlijk te besteden voelde ik mij ook steeds beter. Groeide mijn zelfvertrouwen.

Als je weet dat je er goed uitziet, bewust en niet toevallig, geeft dat zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen geeft een positief beeld van jezelf en verbetert je werkrelaties, dat weer je prestaties verhoogt en ….opnieuw bijdraagt aan een goede verschijning.

Zie er goed uit en voel je beterZit je niet zo lekker in je vel? Er goed uitzien helpt om je beter te voelen. En dat is geen psychologie van de koude grond :-). Weet je niet hoe je er beter uit kunt zien? Zoek professionele hulp. Door bijvoorbeeld eerst te leren welke kleuren je goed staan, zowel voor je kleding als je make-up, zal het steeds gemakkelijker én leuker worden om er goed uit te zien.

Meer lezen?

12 gedachten aan “Zie er goed uit en voel je beter”

 1. Wat een mooie ontwikkeling heb je hier beschreven. Het obstakel is de weg. Dank voor je fijne berichten en ik geniet er altijd zeer van.

 2. Wauw! Wat een openhartig en inspirerend artikel, dank voor het delen. Ja, hoe je je voelt heeft heel veel invloed op je kleedgedrag. Je juist mooi aankleden kan ook helpen om je beter te voelen. Ik geloof hier absoluut in. Te beginnen met lekker haar en verzorgde make-up, dat doet ook al wonderen.

 3. Bedankt voor dit inzicht. Soms kan je leven zo anders lopen dan je hebt gepland en dat hebt u creatief opgelost. Blij dat we daarin mogen delen.

 4. Dankjewel voor het delen van je eigen ervaring. Ik heb dezelfde ervaring, ook al voel ik me niet lekker, ik voel me altijd beter als ik leuke kleren aantrek en m’n make up en haar doe. Ik zie teveel mensen gekleed gaan in een ‘I don’t care’- outfit en dat vind ik heel jammer. Een beetje meer aandacht voor je uiterlijk maakt het straatbeeld zoveel beter!

 5. Dank voor het delen, Lida. En je hebt helemaal gelijk. Ik moet me op zo’n moment wel echt bewust over de slobberkeuze heen zetten, maar het werkt inderdaad wel.

  1. Als je aandacht aan je uiterlijk besteedt, Mel, laat je ook zien dat je jezelf de moeite waard vindt. Groet, Lida

 6. Mooi om te lezen, Lida. Dankjewel hiervoor en voor al jarenlang elke week weer inspirerende en leerzame nieuwsbrieven in mijn mailbox.

  Overigens vind ik het lastig om me ‘mooi’ aan te kleden. Ik voel me erg onzeker over mijn kwaliteiten (bijvoorbeeld op de werkvloer en in omgang met anderen) en het voelt als ‘bedrog’ om dan mooie kleding met fleurige kleuren (wat ik mooi vind) aan te trekken. Als een vlag op een modderschuit.
  Ik heb een kast vol mooie kleding maar durf die niet te dragen. Bang dat ik me kleed alsof ik wat voorstel terwijl ik me een grijze muis voel die het liefst zo onopvallend mogelijk aanwezig is.
  Klinkt misschien wat gedeprimeerd maar dat is het niet. Het is meer alsof ik me schaam om me leuk aan te kleden. Die vlag op de modderschuit dus 😅

  1. Een eerste stap kan zijn om mooi ondergoed te dragen onder je werkkleding. Zodat jij je sexy voelt. En daar bedoel ik mee supervrouwelijk. De volgende stap kan dan een shirtje zijn in jouw beste kleur en een klein beetje make-up. Ook weer in een kleur die bij je past. Dat is belangrijk. Want kleuren die je staan zullen nooit negatief opvallen. Op deze manier kunnen jouw collega’s langzaam wennen aan een nieuwe Daphne. Je zult zien dat het werkt. Groet, Lida

Reacties zijn gesloten.