Je wilt een nieuwe kleurenanalyse, want je hebt het gevoel dat de kleuren van je vorige kleurenanalyse niet veel meer voor je doen. Tijdens de nieuwe analyse blijkt al snel dat het een totaal ander kleurenpalet wordt. Dat is schrikken, want heb je dan jarenlang de verkeerde kleuren gedragen? Hoe kan dat en hoe ga je daarmee om?
Verfijnder analyseren was niet mogelijk
De beperking van het vierseizoenensysteem kan, met name bij de neutrale types (gedempt=eerste kleurkarakteristiek), voor verwarring zorgen. Het gedempt-koele type werd in dit allereerste kleurensysteem vaak ondergebracht bij het herfsttype. En het gedempt-warme kleurtype bij het lentetype. Gedempte/neutrale kleurtypes hebben een mix van warme en koele pigmenten in hun uiterlijk. Waarbij de koele pigmenten overheersen bij het gedempt-koele kleurtype. En de warme pigmenten de overhand hebben bij het gedempt-warme kleurtype. De warme pigmenten bij het gedempt-koele kleurtype zie je vaak terug in de haarkleur. Dat zorgde er toentertijd voor dat dit gedempt koele zomertype als herfsttype werd geanalyseerd.
Vrouwen met diep zwartbruin haar werden vroeger ondergebracht bij het wintertype, terwijl ze nu het kleurenpalet van de diepe herfst krijgen. Verfijnd analyseren was in die tijd niet mogelijk, want er was geen andere methode dan het vierseizoenensysteem. En die is er nu gelukkig wel.
Een totaal ander kleurenpalet
Als je bij de eerste kleurenanalyse de kleurenwaaier/kleurenkaart van het herfsttype mee hebt gekregen en nu bij de nieuwe analyse het kleurpalet van de neutrale zomer, dan kan dat zeer verwarrend zijn. Van de intens warme herfstkleuren naar de verfijnde gedempte koele kleuren is een enorme verandering. Dat zal ook het geval zijn als je van de heldere warme lentekleuren over moet stappen naar de zachtere kleuren van het gedempt-warme herfsttype. Evenals bij de overstap van de koele kleuren van het wintertype naar de warme kleuren van de diepe herfst.
Opnieuw een kleurenanalyse
Misschien voel jij je al een paar jaar niet echt mooi meer in je kleuren. Vind je ze te hard of te warm of te diep/donker. Dat kan zijn omdat je grijs wordt of dat je het gevoel hebt dat je zonder make-up de deur niet meer uit kunt. In het ergste geval heb jij zelfs je haarkleur aangepast aan de kleuren van je kleurenpalet. Ook dat maak ik mee. En omdat de conditie van je er niet beter op wordt, wil je terug naar je eigen haarkleur. Je besluit opnieuw een kleurenanalyse te laten doen. Lees ook de ondertoon van je huid verandert
Omarm je nieuwe kleuren
Begin met een lippenstift en een blusher in je nieuwe kleuren. Je zult merken dat je er meteen frisser uitziet en dat anderen dat ook opmerken. Het stimuleert om met een nieuwe blik naar jezelf te kijken. Ga winkelen met je nieuwe kleurenkaart en doe dit zonder creditcard of ander betaalmiddel. Zoek naar je nieuwe kleuren en ontdek hoe je ze kunt combineren. In de kledingwinkels hangt de kleding namelijk al op kleur. Maak foto’s en kijk thuis met een nieuwe blik naar je bestaande garderobe. Ik hoor/lees namelijk regelmatig ‘Ik heb nog best veel kleding in mijn kast die bij de nieuwe kleuren van mijn Personal Color Card past’. Gevoelsmatig doe je het vaak al goed.
HEB JE DE DOE HET ZELF KLEURENANALYSE GEDAAN? WEET JE NU WELK KLEURTYPE JE BENT? Voor € 32,50* krijg je de Personal Color Card per post toegestuurd en de handleiding per e-mail. In de handleiding lees je welk kleurcontrast en licht-donker contrast je hebt. Welke neutralen je voor je basisstukken kunt gebruiken. Daarna zul je mijn berichten op dit blog met andere ogen lezen en kun je een garderobe opbouwen waarvan je alle kleuren met elkaar kunt combineren. LET OP:Je kunt de Personal Color Card niet ruilen. Je kunt je kleurenkaart en handleiding bestellen via het contactformulier * Woon je in het buitenland dan komt er € 2,50 euro aan verzendkosten bij Kom je er niet uit? Investeer dan in een Kleuradvies op Afstand (KLOA).
Hallo Lyda,
Wekelijks kijk ik uit naar je nieuwsbrief, altijd leuk.
Je vraag beantwoorden is voor mij niet moeilijk.
Ik was altijd erg voor zwart en wit, maar mijn man heeft zo`n hekel aan zwart.
Dus tijd voor een kleurenanalyse ik bleek een lente type te zijn.
Kon ik niets mee, wel begon ik naar de diepere herfstkleuren te kijken.
Dus nog maar eens een kleurenanalyse er tegen aan en ja hoor ik was echt een herfst.
Maar de warme diepe kleuren vielen af wat goed bleek te zijn was zandkleur, creme bruin enz kort samengevat de kleuren van de mussen. Wel kreeg ik er een paar kleuren van het zomertype bij een flow naar zomer.
Ook met dat palet was ik op een gegeven moment niet echt blij mee.
Heb het nog eens na laten kijken en kreeg het voor advies de helderder kleuren als paars en petrol van het herfstpalet te gaan.
Tot op een gegeven moment mijn kapper vroeg, Jannie verf jij je wenkbrauwen?
mijn antwoord, welnee. Aldus mijn kapper was ik een wintertype.
Mijn antwoord was ik ben al jaren een herfst, nou aldus de kapper was ik veel maar alles behalve een herfst.
Wist ik niet maar deze kapper doet ook kleuren analyse. hij legt spontaan een paar winterkleuren doeken over mijn schouders en ik zie het in de spiegel met mij gebeuren het klopte.
Dat ik thuis kwam gelijk mijn kast open en het was een schok voor mij, al die mussen kleuren.
Op naar een nieuwe kleurenanalyse en idd ik werd een winter.
Die heldere kleuren waren even leuk maar de laatste tijd niet meer.
Blijft zwart, antraciet en wit als ik in de spiegel kijk zie ik een zwart wit foto.
pas geleden een workshop gedaan en deze dame ging terug naar lente/herfst.
Dat was wel een eye opener, als ik nu in de spiegel kijk zie ik een warme huid en koel haar.
Heb gezocht op internet en idd het blijkt dat er herfst/wintertypes zijn.
Conclusie: op zich had elke consulente gelijk alleen ze zagen het complete plaatje niet.
Ik nu wel, helaas.
Met een hartelijke groet,
Jannie
Een mooi voorbeeld hoe je in verwarring kunt raken, Jannie. Daarvoor heb ik dit bericht geschreven. Bij jou liepen alle systemen en benamingen door elkaar.
Ik ontdekte de vier seizoenen in de jaren 80. Op de boekenafdeling van V&D zag ik het boek “Kies je kleur” van Carol Jackson. Na het een paar keer geleend te hebben uit de bibliotheek heb ik uiteindelijk het boek zelf aangeschaft. Ik bleef twijfelen tussen een wintertype of een herfsttype. Met mijn donkere haar en ogen leek ik een wintertype maar ik had ook een warme gloed over mijn haar en sproeten. Omdat echte herfstkleuren zoals mosgroen en mostergeel niets voor mij waren heb ik mijzelf toen geanalyseerd als wintertype.😉
Met de komst van internet ontdekte ik dat er meerdere mogelijkheden waren en dat het vier seizoenen systeem niet voldeed. De combinatie herfst/wintertype sprak mij het meeste aan.
Ik heb uiteindelijk pas 6 jaar geleden een kleurenanalyse laten doen. Er kwam inderdaad een herfst/wintertype uit. (uit het 10 seizoenen systeem) Diep, neutraal, kleuren sprekend maar niet te fel. Tijdens de analyse was duidelijk te zien dat de winterkleuren te fel/hard voor mij waren en de herfstkleuren te soft. Heel herkenbaar ook bijv. waarom ik nooit blij werd van het harde fuchsia van het wintertype. Hoewel ik ook wel verkeerde kleuren heb gekocht in de loop der jaren deed ik inderdaad op gevoel veel goed.
Inmiddels ben ik (70 jaar) gestopt met het kleuren van mijn haar en ben peper en zout grijs, nog lang niet “wit” dus. Ik hoef nog niet veel te veranderen aan mijn kleding. Ben nog steeds blij met de kleurenanalyse. Er zijn echter inmiddels zoveel systemen dat ik me kan voorstellen dat mensen door de bomen het bos niet meer zien.
Dank weer voor je informatieve blog!
Er zijn niet zoveel verschillende systemen. Alleen de benaming is niet altijd hetzelfde. Het 12seizoensysteem is het vervolg op het vierseizoenensysteem van Carol Jackson. Het herfst/wintertype waar jij het over hebt, Marijke, is de diepe herfst. Zie hierboven in mijn bericht. En haar kleuren moeten inderdaad minder helder dan de diepe winter zijn én minder warm dan die van de warme herfst. Als je grijs wordt en je haar niet verft, kun je overgaan naar de kleuren van de gedempt warme herfst.