De kleur van het jaar 2022 is Very Peri

Het Amerikaans kleureninstituut Pantone heeft de kleur van het jaar 2022 bekendgemaakt. Volgens het instituut zal de kleur Very Peri, een paarse tint, volgend jaar de boventoon voeren zowel in de mode als in het interieur.

De kleur van het jaar 2022 is Very Peri

Pantone’s ‘kleur van het jaar’ is een traditie die begon in 1999 met Cerulean als kleur van het jaar 2000 uit te roepenElk jaar onderzoekt het Pantone Color Institute de sociale trends en invloeden van over de hele wereld, met name op het gebied van mode, kunst en design, en bepaalt na een zorgvuldige analyse de kleur van het komende jaar. Voor dit jaar 2021 werden het twee kleuren Ultimate Grey en Illuminating Yellow  

Very Peri, de kleur van het jaar 2022, omschrijft Pantone als een symbool van de tijdsgeest en de transitie die men massaal doormaakt. “Terwijl we in een wereld van ongeziene verandering leven, brengt de selectie van Very Peri een nieuw perspectief van de vertrouwde en geliefde blauw-familie, met alle kwaliteiten van blauw, maar door de violetrode ondertoon laat Very Peri een vrolijke houding en dynamische aanwezigheid zien die moedige creativiteit en fantastierijke expressie aanmoedigen,” aldus Leatrice Eiseman, uitvoerend directeur bij Pantone.

Peri is de afkorting van periwinkle wat in het Nederlands maagdenpalm is. En ‘very peri’ zou je dus kunnen vertalen als ‘zeer maagdenpalm’.

Very Peri is de kleur van het jaar 2022

De kleur paars is al eerder uitgeroepen tot de kleur van het jaar. Ultra Violet, een blauwpaarse tint die staat voor ‘originaliteit, vindingrijkheid en visionair denken’ was de kleur van 2018. Wil je beter snappen hoe je naar de kleur paars kun kijken, lees dan dit bericht Paars kan koel en warm zijn

Is de kleur van het jaar 2022 een koele of warme kleur? Daar zijn de meningen over verdeeld, omdat het blauw met een rode ondertoon is. Ik vind hem eerder koel. Maar zoals dat met trendkleuren gaat, in de modecollecties zul je verschillende tinten paars tegenkomen. Hoe meer rood erin zit (zie vest), hoe warmer het paars (purper) wordt. Ik raad je aan altijd je Personal Color Card te gebruiken om te beoordelen of een paars geschikt is voor jouw kleurtype. Dan ga je ook met deze paarse kleur niet de mist in. Want dat je komende lente verschillenden tinten paars zult tegenkomen staat wel vast.

De kleur van het jaar 2022 is Very Peri

Very Peri is de kleur van het jaar 2022

 

Vest in alpaca wolblend

Sjaal

Trui met alpaca en merinowol

 

7 gedachten aan “De kleur van het jaar 2022 is Very Peri”

 1. Ha Lida, sjaal gevonden hoor maar wel prijzig . Sjaalmania heeft ook zo’n kleur en ze zijn er nu in boucle , heb al een omslagdoek in boucle van Sjaalmania , ontzettend veel kleuren ! Wil jij eens kijken als je tijd en zin hebt ?
  Warme groet, Hetty ❣

 2. Beste Lida,
  Ben gek op de koele versie van paars en lila!
  Nu maar hopen dat deze kleuren in 2022 ook te vinden zijn in de kledingwinkels. Helaas is dat niet altijd het geval.

  Verder wens ik je heel fijne feestdagen met je (vier😉 per dag) dierbaren.
  Genieten van alles wat wel kan en mag!
  Hartelijke groet,
  Wil

 3. Voor de “grote maten” onder ons: Yoek, PlusBasics èn Only M hebben paars/Very Peri.
  Online te koop o.a. bij Foxy Brown webshop (Albert Cuyp A’dam) Vlietlaan Fashion (Bussum), Frommes (Franeker) Queen Size (Noordwijk), ook in de sale :-).

 4. Heerlijk Lida, om elk jaar te lezen wat de Pantone-kleur van het komende jaar wordt. Niet alleen de kleur an sich (mooi!), maar juist ook om te lezen hoe die keuze tot stand is gekomen en de tijdgeest die daarbij hoort.
  In deze donkere dagen – waarin we bovendien aan de start staan van alwéér een nieuwe lockdown- vind ik de insteek van “moedige creativiteit” en “fantastierijke expressie” een heel bemoedigende gedachte, waarvan ik zeker weet dat die bij veel mensen een vrolijker houding teweeg zal brengen. Dank je wel voor je inspirerende blogs, en het kleuradvies dat ik enkele maanden geleden van je mocht ontvangen – er is een wereld vol nieuwe -en vooral passende- kleuren en combinaties voor me opengegaan. Een fijne kerst en een gezond, gezellig en inspirerend 2022 toegewenst! Groet, Ellen

 5. Mijn favoriete kleur dus daar komt zeker wat van in mijn kast terecht💕
  Alvast fijne en warme dagen
  Groetjes Sterre

Reacties zijn gesloten.