Paars kan koel en warm zijn – de ondertoon van een kleur

Violet is een kleur die we allemaal kennen, maar die we in de omgang eerder ‘paars’ noemen. De kleur paars beslaat een scala aan kleuren. Lees hier hoe je naar paars kunt kijken.

Paars kan koel en warm zijn

Violet dankt zijn naam aan violet (Frans voor viooltje). Violet is een technische naam. Wij hebben het eerder over ‘paars’. Want, zeg eens eerlijk, heb jij het over violette viooltjes of over paarse viooltjes? Paars wordt meestal gezien als wat roder dan violet. Purper is een nog roder paars. De naam purper stamt uit de klassieke oudheid en komt van de kleurstof purper en duidde toen een grote kleurensector aan.

Het Engelse purple is van purper afgeleid, maar komt in betekenis overeen met het Nederlandse woord ‘paars’. In de Romeinse tijd was het dragen van paarse kleding voorbehouden aan de hogere standen. De paarse kleur werd gewonnen uit de purperslak, die hierdoor vrijwel uitgestorven is. Lila is een lichte tint (gemengd met wit) violet en wordt ook wel omschreven als ‘lichtpaars’.

Paars kan koel en warm zijn – wat ik met mijn inleiding duidelijk wil  maken is dat wat we in de omgangstaal ‘paars’ noemen niet zo eenduidig is. Laten we eens naar de kleurencirkel kijken. Violet zit tussen blauw en rood in op de kleurencirkel. Als je twee gelijke delen rood en blauw mengt krijg je violet. Als het blauw overheerst wordt violet koeler (blauwviolet). Overheerst het rood dan krijg je roodviolet. Omdat blauw de basis is van koele kleuren, wordt meteen duidelijk dat voor de warme kleurtypes het rood in het violet moet overheersen.

Paars kan koel en warm zijn - de ondertoon van een kleur

Violet is een universele kleur, zoals petrol en watermeloenrood dat ook zijn. Kleuren die niet uitgesproken warm of koel zijn en die zowel gedragen kunnen worden door warme als koele kleurtypes. Het verschil is dat vrouwen met een koele ondertoon alle violet-tinten kunnen dragen, maar dat vrouwen met een warme ondertoon mooier zijn in roodviolet (purper).

Paars kan koel en warm zijn

Violet heeft voor mijn gevoel iets feestelijks. Als je niet in het zo voorspelbare LBD wilt verschijnen, kijk dan eens uit naar een paars jurkje of blouse. In een glansstof of kant uitgevoerd kun je in deze kleur de show stelen op een gala of cocktailparty.

Paars kan koel en warm zijn

Violet is een prachtige kleur als ‘helder’ of ‘diep’ je dominante kleurkarakteristiek is. Als ‘warm’ je tweede of derde kleurkarakteristiek is, dan combineer je het violet met gouden sieraden en rode accessoires. Is ‘koel’ je tweede kleurkarakteristiek dan kies je zilveren accessoires. En is ‘warm’ jouw dominante kleurkarakteristiek? Zoek dan naar purper (roodviolet) en vermijd blauwviolet.

In je Personal Color Card vind je altijd de juiste kleur paars.

 Jurk violet 

Jurk violet

Jurk purper

Jurk purper

Paars kan koel en warm zijn, maar ook in intensiteit verschillen. Zoek altijd die kleur violet die bij de intensiteit van jouw persoonlijke kleuring past. Want hoe helder of gedempt jouw violet moet zijn is net zo belangrijk als de juiste ‘temperatuur’ van het violet.

Jumpsuit donkerpaars met lurex


Meer met minder kleding.
Ben je onzeker over welke kleur paars jou goed staat? Investeer dan in een KLOA of een doe-het-zelf-kleurenanalyse. Die investering verdien je in korte tijd terug, omdat je geen miskopen meer doet. Nou ja, zo nu en dan nog eentje. Maar je krijgt uiteindelijk een garderobe waarvan je alle kleding ook echt draagt, want alle kleuren passen immers bij elkaar.

Meer lezen?


BewarenBewaren

BewarenBewaren

BewarenBewaren