Winkel in je eigen kledingkast voor je kerstoutfit – tien tips

Winkel in je eigen kledingkast voor je kerstoutfit

Ga je op chique voor het kerstdiner en heb je de neiging om daarvoor nog wat nieuws aan te schaffen? Bedenk dan eens hoe vaak je dat kledingstuk vervolgens zult gaan dragen. Mijn tip voor de feestdagen?  Winkel in je eigen kledingkast voor je kerstoutfit.

Het blijft leuk om tijdens de feestdagen wat extra zorg aan je kleding te besteden. Maar is het echt nodig om daar iets nieuws voor aan te schaffen?

Aanleiding voor dit bericht was mijn bezoek deze week aan de tentoonstelling Kleding op de bon in het Verzetsmuseum in Amsterdam. In de oorlog en nog jaren daarna kon je alleen kleding kopen als je bonnen had die door de bezetter en later de Nederlandse regering werden uitgereikt. Maar ook al had je bonnen, op het eind van de oorlog was er geen kledingstuk meer te vinden in de winkels. Mijn moeder heeft mij meerdere keren verteld dat ik (1947) één jurkje had dat zondagavond werd uitgewassen en dat ik de volgende dag weer aan kreeg.

In deze tentoonstelling zie je hoe creatief vrouwen worden als er schaarste is aan kleding en stoffen. Het is ontroerend om te zien met hoeveel aandacht en liefde er kleding werd gemaakt van ongebruikelijke materialen. Zoals een trouwjurk van een parachute, een trui van gesponnen hondenhaar (die vreselijk kriebelde), een prachtige jurk van ‘Turmac’ zijdjes. (Tot halverwege de jaren dertig gaf het sigarettenmerk Turmac als promotie zijden stukjes stof met ingeweven afbeeldingen mee bij hun sigaretten. Iemand moet heel veel ‘zijdjes’ hebben gehad vlak na de oorlog; de jurk bestaat uit 1280 stuks.).

Jurk gemaakt van 1280 Turmac zijdjes – Verzetsmuseum Amsterdam

Ook zie je op de tentoonstelling hoeveel kleding er in deze tijd weggegooid wordt, zelfs nieuwe ongedragen kleding belandt op de vuilnisbelt. En we dragen maar 1/3 van onze kleding, de rest blijft in de kast hangen. Vandaar mijn oproep  Winkel in je eigen kledingkast voor je kerstoutfit.

Ik daag je uit – Vorig jaar heb ik om deze tijd een oproep gedaan om mij foto’s te mailen van een kerstoutfit in de kleuren rood en groen. Nu wil ik je opnieuw  uitdagen om een feestelijke outfit te maken van de ‘vergeten’ kleding die in je kast of op zolder hangt. Winkel in je eigen kledingkast en wees creatief! Regels zijn er om gebroken te worden als het om feestelijke kleding gaat, ook die je van mij hebt geleerd 😉

Hoe kun je feestelijkheid aan je outfit toevoegen? Mijn tien tips:

 • Glanzende stoffen zie je allang niet meer enkel in feestkleding. Heb je een blouse, topje of rok met wat lurex erin? Of iets van fluweel of zijde? Door een beetje glans of glitter toe te voegen aan je ‘gewone’ kleding straal je meteen iets feestelijks uit. Ben je een beetje handig? Kijk of je een eenvoudig  T-shirtje op kunt leuken met wat glanzende kralen, pailletten of kant. Hieronder zie je voorbeelden.

 

 • Draag bij een simpel jurkje een panty met dessin en haal je zitschoenen te voorschijn.

Panty met dessin

 • Kijk of die leuke rok die je deze zomer droeg niet anders gecombineerd kan worden. Misschien met laarzen met een hoge hak of met stoere lakschoenen?
 • Oorbellen en kettingen mogen wat meer over de top zijn. Draag je oorbellen, draag dan niet nog een ketting, maar een armband. Want je hoeft niet op de kerstboom te gaan lijken.
 • De kleur rood geeft ook al snel het kerstgevoel. Ben je bang voor rood, lees dan dit bericht er nog eens op na.
 •  Combineer glad met ruw (textuur), soepel met stevig, glans met mat. Bijvoorbeeld een blouse van dunne stof met een leren rokje of een iets glanzende plissé rok met een harig wollen truitje.
 • Draag wijd op smal, lees mijn bericht Drie stijlregels die iedere vrouw moet kennen
 • Staat zwart je niet, maar hangt het nog in je kast? Combineer het met een ketting in jouw (metaal)kleur en/of draag er een sjaal bij in jouw goede kleuren.
 • Maak je wat meer op (eerder een lichtere foundation dan een te bruine), lak je nagels en zorg dat je haar goed zit.
 • Begin niet te laat met kleding door te passen en je outfit samen te stellen. Vlak voor de Kerst heb je genoeg andere dingen aan je hoofd.

Wil je meer lezen?

Wil je niets missen van mijn stijltips? Meld je dan hier aan voor mijn nieuwsbrief.

2 gedachten over “Winkel in je eigen kledingkast voor je kerstoutfit – tien tips”

 1. Dag Lida,
  Ik ben het met je eens dat we onze kledij langer kunnen afdragen door onder andere een kleed of shirt wat op te pimpen met een accessoire, een pareltje of kantje. Maar deze “kleinigheden” zijn op zich al prijzig in de handel en vaak koop je voor dezelfde prijs een splinternieuw shirtje. Maar het plezier om zelf creatief te zijn geweest is nog steeds veel groter dan de kostprijs van het accessoire. En daar gaat het tenslotte om.

Reacties zijn gesloten.