Ultra Violet is dé kleur van het jaar 2018

Het jaar loopt ten einde en dan is een korte vooruitblik wel op zijn plaats. Ultra Violet wordt, als we het Pantone Color Institute mogen geloven, het helemaal in 2018.

Ultra Violet is dé kleur van het jaar 2018

“We leven in een tijd die creativiteit en verbeeldingskracht vereist. Het is dit soort inspiratie die tekenend is voor Pantone Ultra Violet, een paars op basis van blauw die ons bewustzijn en potentieel naar een hoger niveau tilt “, aldus Leatrice Eiseman, directeur van het Pantone Color Institute. Paarstinten staan altijd al symbool voor tegencultuur en nonconformisme. Pantone noemt popiconen Prince, David Bowie en Jimi Hendrix als voorbeelden voor deze trend.

Ultra Violet is dé kleur van het jaar 2018

De bekendmaking was op 7 december en toch hing het blijkbaar bij mij al in de lucht, want in de week ervoor had ik ontzettend veel zin om over de kleur violet (paars) te schrijven. Naar aanleiding van dat bewuste bericht Paars kan warm en koel zijn kreeg ik de vraag ‘Met welke kleuren kun je paars combineren? ‘Mijn antwoord kan kort zijn: “Met alle kleuren.” Paars is immers een universele kleur (niet uitgesproken koel of warm) en kan dus met zowel koele als warme kleuren gecombineerd worden.

Paars is een creatieve kleur – je komt paars niet of nauwelijks tegen in de financiële wereld. Wij associëren violet/paars eerder met uitgaanskleding en een non-conformistische creatieve kledingstijl. Ik had een paarse hoed op bij mijn trouwen en had voor hem, die niet genoemd wil worden, een paarse das genaaid bij zijn chocoladebruine pak (ik weet het, sorry, het was in het flower power tijdperk). In het verleden was de kleur paars alleen voor de rijken en de geestelijken, omdat het moeilijk (en dus duur) was om een stof paars te verven (geen natuurlijke verfstoffen voorhanden). En de kleur paars heeft ook iets koninklijk’s, met name het Engelse koningshuis is er dol op.

Ultra Violet is dé kleur van het jaar 2018

Mooie kleurencombinaties kan iedereen maken – daarvoor is kennis van een paar grondbeginselen nodig. De kleurencirkel is daarbij een onmisbaar hulpmiddel.

Ultra Violet dé kleur van het jaar 2018

Hierboven zie je nog eens wat analoge kleuren, monochrome kleuren, een complementaire kleur en kleuren van de drieklank zijn. Afhankelijk van het kleurcontrast in je uiterlijk combineer je paars bijvoorbeeld met zijn complementaire kleur, met zijn analoge kleuren enzovoort.

Let op: AIs ‘warm’ één van je kleurkarakteristieken is, start je met roodviolet/purper (zie foto). Bedenk ook dat de hoogte (hoe licht of donker) van een kleur binnen een kleurencombinatie niet hetzelfde hoeft te zijn. Zo combineert bijvoorbeeld lila (licht paars) mooi met diep (olijf)groen en violet met zacht lichtgeel. Ultra Violet is een intens helder violet. Kies, als ‘gedempt’ één van je kleurkarakteristieken is, een violet/paars dat meer vergrijsd is.

Ultra Violet is dé kleur van het jaar 2018

Laag kleurcontrast 

 • Paars met een neutraal
 • Paars met zijn monochrome kleuren, zoals midden violet en lila
 • Paars met zijn analoge kleur, zoals roodviolet en blauw. Maar ook met cyclaamroze en rood als roodviolet (purper) je mooier staat.

Ultra Violet is dé kleur van het jaar 2018

Gemiddeld kleurcontrast

 • Paars met een neutraal in combinatie met een analoge kleur
 • Paars met een analoge kleur
 • Paars met een kleur van de drieklank . Bijvoorbeeld met groen, wat we in de natuur ook zien. Denk ook aan rood als een kleur van de drieklank.

Hoe kies je nu de kleuren voor je garderobecapsule?

Hoog kleurcontrast

 • Paars met een neutraal in combinatie met zijn complementaire kleur geel
 • Paars met zijn complementaire kleur (geel)
 • Paars met twee kleuren van de drieklank (bijvoorbeeld groen en oranje)

Ultra Violet is dé kleur van het jaar 2018

Er zijn vrouwen die de kleur paars haten. Wat doet ‘paars’ met jou? Laat het ons weten.

Tip: Voor inspiratie volg mijn Pinterestbord Ultra Violet.

8 gedachten aan “Ultra Violet is dé kleur van het jaar 2018”

 1. Ik vind paars een geweldige kleur en kijk al jaren uit naar deze kleur in de winkels. Ben blij met dit bericht. Hopelijk kan ik binnenkort mijn slag slaan.

 2. Beste mevrouw
  Ik wens u een gezonde en langdurig nieuw hoofdstuk dat u vanaf nu ingaat. Hartelijk dank voor de dingen die ik via u heb mogen leren. Het heeft mij zelfs geholpen in mijn hobby schilderkunst. Verder zal ik u blog steeds verder met aandacht lezen. Heerlijk. Elke week opnieuw. Wat een opgave. En toch doet u het Vriendelijke groeten vanuit een koud den Haag Mevrouw van der Loop

 3. Heel fijne feestdagen van een 71jarige gewenst. Het blog is echt voor ‘alle leeftijden!’ Ik geniet er iedere zondag van en had het plan van de winter naar Meppel te komen. Wel een reis van uit de kop van Noord-Holland. Nu waarschijnlijk niet meer mogelijk.
  Ik voelde me geen ‘hippy’ in de 60er jaren — Paars, tja, ik ga er niet voor winkelen.

  Henriëtte

 4. Ik vind paars een geweldige kleur! Ik ben een herfsttype maar toch draag ik het liefst zwart met een beetje donker paars of donker rood. Ik blijf het liefst op de achtergrond vandaar donkere kleuren (introverte).
  Ik gebruik de kleur paars bijna altijd in mijn schilderijen en combineer het ook daar vaak met rood. Voor mijn zoontje een sweather met een overheersend paarse stof gemaakt en dat ‘gebroken’ met oker gele boordstof, hij heeft donker haar en donkere ogen, maar een hele lichte huid en het staat hem zo mooi! Voor mijn neefje met blond haar en blauwe ogen dezelfde maar met paarse boordstof en dat staat hem weer beter. Heel leuk om met kleuren te spelen en te combineren! Maar voor mezelf toch het liefst zo donker mogelijk.

 5. Toen ik een tijdje geleden in je bericht over de modekleuren van de herfst van 2017 las dat ‘Royal Lilac’ (in elk geval in New York) de toptien had gehaald, had ik al de hoop dat we snel meer paars zouden gaan zien… Voor mij staat paars voor spiritualiteit, dat brengt de steen amethist o.a. ook tot uitdrukking. Een van mijn favoriete kledingstukken is een paars vestje van merinowol. Lang voordat ik bij jou een kleurenanalyse liet doen, had ik een paars jasje van fluweel en een lichtpaarse blouse in mijn kast hangen. Dat bleken voor mij perfecte kleuren te zijn geweest… Ik heb het jasje en de blouse gedragen tot ze versleten waren. Wie weet, kan ik nu eindelijk iets soortgelijks vinden…

 6. Interessante blog. Houd zo niet van paars. Maar de combi met groen en lichtblauw hierboven vind ik dan weer wel aantrekkelijk. Een uidaging dus, deze kleu.

 7. Beste Lida, het allerbeste gewenst voor jou in deze “nieuwe”setting” in je leven. Ik ben heel blij te mogen en kunnen blijven genieten van jouw kleurrijke bijdragen, iedere zondag weer!
  En wbt de kleur paars : I love it! Heb het ook altijd gedragen, want ik naai veel en shop tweedehands. Mijn allereerste aanschaf ooit in een kringloopwinkel was een prachtige, heerlijk warme coltrui van paars mohair…verrukkelijk!
  Lieve groet, Yolanda

Reacties zijn gesloten.