Voor je een nieuwe winterjas koopt – let op deze ontwerpdetails

Een nieuwe winterjas kies je eerst op kleur. Wil je dat de jas bij je figuur past let dan ook op de details van het kledingstuk.

mia de ontwerp details niet als je een n nieuwe winterjas koopt

Het is nu de tijd om een winterjas te kopen, als je een nieuwe jas nodig hebt. Want de keus is nu nog groot. Een winterjas slaat in veel gevallen een behoorlijk gat in je kledingbudget. Je wilt er dan ook een aantal jaren plezier van hebben. Een jas kies je meestal eerst op kleur uit, de ontwerpdetails in het kledingstuk worden vaak over het hoofd gezien. Het voorkomt veel passen en/of retourneren als je ook op de ontwerpdetails gaat letten.

Als je op de hanger of een foto al kunt zien of een kledingstuk voor jou geschikt is, scheelt dat veel gedoe en teleurstelling. Ontwerpdetails in een kledingstuk, zoals de plaats van de zakken, de vorm van de kraag en de lengte van de jas, zijn essentieel voor het uiterlijk van het kledingstuk. Maar belangrijker nog, ook voor jouw uiterlijk. Ontwerpdetails kunnen namelijk net die lichaamsdelen accentueren waar jij liever niet de aandacht op wilt vestigen. En zonder dat jij het meteen door hebt je het gevoel geven van ‘wat mankeert er aan mijn lichaam dat dit mij niet staat en bij die verkoopster wel? ’

Als je een nieuwe winterjas wilt kopen kun je letten op de:

 • Schaal – de schaal van je lichaam bepaalt niet alleen hoe groot de kraag kan zijn, maar ook het formaat van de knopen. Het dramatische type bijvoorbeeld hult zich graag in grote kragen.  Ben je lang en heb je wat kleinere borsten, dan is deze jas perfect voor je. Heb je een gemiddelde lengte of ben je zelfs aan de korte kant, dan is zo’n grote kraag geen goed idee. Ook vrouwen met grote borsten kunnen dit model beter vermijden.

Jas met tailleriem en grote kraag

 • Horizontale lijnen – worden gevormd door opgestikte zakken. Maar ook klepjes op zakken maken horizontale lijnen. De A’s, de X’s en de 8’s met hun lage balans doen er goed aan zakken op heuphoogte te vermijden. En zakken op taillehoogte zijn niet echt geschikt voor de H’s en O’s.

Jas met platte kraag en grote zakken op heuphoogte

Jas met sierklepjes op taillehoogte

Ook knopen kunnen horizontale lijnen maken. Ben je lang en slank? Kies een jas met een dubbele rij knopen! Ben je gezegend met volle borsten en/of brede schouders? Vermijd onderstaande model.  Zo kies je een nieuwe winterjas met zorg uit.

Dubbelknoops jas 

 • Verticale lijnen – maken je langer én slanker. Ze worden gevormd  door de (knoop-)sluiting van de jas en de verticale figuurnaden (zie rode jas). Ben je lang en tenger, zoals het I-silhouet, maak jezelf dan niet voor het oog nog langer en slanker met een enkelknoops jas.

Korte jas 

 • Lengte van de jas – langere jassen zijn beter voor lange vrouwen. Ben je gemiddeld of zelfs een petite draag de jas niet lager dan halverwege je kuit, maar liever nog op kniehoogte.
 • Structuur en textuur – bij je zoektocht naar een nieuwe winterjas valt je misschien op dat er nu veel jassen te koop zijn die een wat nonchalantere uitstraling hebben. Het zijn jassen die groot en wijd vallen en ze hebben weinig structuur.  Ze ‘hangen’ op de schouders en dat maakt ze met name geschikt voor vrouwen met brede rechte schouders. Heb je smalle of afhangende schouders? Vermijd ze!

 

Meer lezen?

 

5 gedachten aan “Voor je een nieuwe winterjas koopt – let op deze ontwerpdetails”

 1. Hallo Lida.
  Bedankt voor de info ivm de mantels.
  Maar wat met de mouwen? Welk model past best bij welk type?
  Zelf ben ik 1,62 m, heb eerder zware borsten en wat afhangende schouders die ik meestal probeer te camoufleren met een epaulette.
  Ga ik best voor een rechte, ingezette mouw? En wat doet een raglanmouw voor mij?
  Dank voor je wekelijkse boeiende info !

   1. Lida, wat is het verschil tussen schoudervullingen en epauletten ?
    Ik dacht dat dit hetzelfde is …

     1. Ah, dank je. Hier in België zijn epauletten en schoudervullingen hetzelfde.
      😉
      Groetjes en tot zondag !

Reacties zijn gesloten.