Een tuniek is een van de meest veelzijdige kledingstukken

Het is een veelzijdig kledingstuk met verschillende lengtes en toepassingen. Veel vrouwen staat hij goed, soms met een paar kleine aanpassingen.

Een tuniek is een van de meest veelzijdige kledingstukken

Wat is een tuniek? Het woord tuniek is afgeleid van het Latijnse woord ’tunica’, een kledingstuk dat in het Romeinse Rijk gedragen werd. De Romeinse vrouwen droegen een stola over hun tunica, tegenwoordig dragen we een slanke broek of legging onder de tuniek. Of we dragen hem met blote benen. De tuniek eindigde bij de Romeinen altijd boven de knie.

Wat verstaan we tegenwoordig onder een tuniek? Een tuniek is een blouse of jurk. Ik beperk mij hier tot de tuniekjurk, die je ook met een (strakke) broek, maillot of legging kunt dragen. Kenmerkend voor de tuniek is dat hij geen sluiting heeft (vergelijkbaar met een T-shirt) en los om het lichaam valt. De tuniek is daardoor zeer comfortabel en luchtig tegelijk. Al is dat laatste natuurlijk afhankelijk van de stofsoort.

Een tuniek is een veelzijdig kledingstuk – Je kunt hem het hele jaar dragen en hij is ook nog eens geschikt voor praktisch elke gelegenheid: hij oogt chique met een paar hakken eronder en gecombineerd met een hoed, een kralenketting en sandaaltjes wandel je zo van het strand naar een terrasje. Veel bodytypes staat hij goed. Al raad ik je aan altijd de hulp van een coupeuse of Turkse kleermaker in te roepen om hem zonodig voor jou passend te maken.

  • A-silhouet – kies een model in een A-lijn en laat hem eindigen net op of over je knie. Zorg ervoor dat het split aan de voorkant niet te diep is (liever nog geen split, maar een boothals) en draag hem nooit met een lange kralenketting.

 

  • X-silhouet – een tuniek negeert je taille en dat is nu juist je slankste punt. Snoer hem losjes in met een ceintuur in een afstekende kleur en vergeet de kralenketting. Of je kunt hem iets in laten nemen op taillehoogte.

 

  • V-silhouet – de klassieke tuniek lijkt voor jou ontworpen. Het lange halssplit laat je schouders minder breed lijken en als je hem knielang draagt zal het oog van de ander meteen naar je slanke benen gaan. Draag hem met lange kralenkettingen, op voorwaarde dat je geen al te grote borsten hebt.
  • 8-silhouet – ook voor jou geldt dat je de tuniekjurk beter wat losjes in kunt snoeren met een ceintuur. Zorg ervoor dat hij gemakkelijk over je heupen valt. De tuniek zal dan aan de bovenkant te groot voor je zijn. Is het verschil niet erg groot dan kun je dit probleem oplossen door er kleine schoudervullingen in te naaien. Een ronde zoomlijn verlengt je benen.

  • H-silhouet – als je deze rechte lichaamsvorm hebt, kan het moeilijk zijn om een flatterende tuniekjurk te vinden. Je probeert immers wat rondingen toe te voegen en dat lukt met de klassieke tuniek niet. Kijk uit naar een tuniekjurk die wat smaller is op taillehoogte, wat wijder uitloopt naar de knie en bijvoorbeeld een kapmouwtje heeft. Dit alles om de illusie van een taille te creëren. Draag hem zonder ceintuur of knoop de ceintuur op de rug.

  • O-silhouet – kijk of er coupenaden in zitten voor je borsten, anders wordt het een ‘tent’. En ga voor een soepelvallende stof. Een hoge  empiretaille benadrukt je slankste punt. Mouwen die je schouders optisch verbreden zijn een must.
  • I-silhouet – laat dit model jurk aan je voorbijgaan, tenzij je hem kiest in een stijvere stof en hem flink insnoert met een ceintuur. Maar er zijn betere modellen voor je.

Je kunt ook op mijn Pinterestbord Tunieken kijken voor inspiratie.


3 gedachten aan “Een tuniek is een van de meest veelzijdige kledingstukken”

  1. Fijne en leuke blog Lida , daar hebben we weer wat aan , leuke voorbeelden ook , dank je wel en een fijne zondag ❣❣

  2. Dag Lida, zeer interessant om weten. Vooral met de zomer in aantocht. Zeer practisch voorgesteld op elk bodytype. Zo zien we maar weer wat kan en wat niet.

  3. Wat leuk om te lezen weer. Ik heb soms de indruk dat het woord ’tuniek’ de laatste jaren een negatieve bijklank heeft voor veel vrouwen, net als de legging. Terwijl imo beide kledingstukken zo mooi kunnen staan als ze met zorg uitgezocht en gecombineerd worden. Door de manier waarop er vaak over vrouwen in tunieken wordt geschreven, ga ik soms twijfelen of het nog wel ‘kan’. Maar met jouw voorbeelden zie ik weer hoe leuk een tuniek kan zijn.

Reacties zijn gesloten.