Jouw neutrale kleuren – Kom tot leven met de kleuren die je hebt (2)

Neutralen zijn de kapstok van je garderobe. Als vuistregel kun je hanteren dat 70% van je garderobe uit neutralen kan bestaan. Kies altijd die neutralen die het goed bij je doen en combineer ze met je beste basiskleuren en pasteltinten.

ouw ideale contrastniveaus - ontdek het zelf

Door met een scherp oog naar je haarkleur te kijken kun je zelf een paar van jouw neutrale kleuren ontdekken. Aflevering 2 van Kom tot leven met de kleuren die je hebt.

Jouw neutrale kleuren kun je vinden in je haarkleur. In je haar zitten vaak meerdere tinten en deze tinten geven aan wat jouw neutrale kleuren kunnen zijn. Eerst een lesje over haar kleuren als je niet tevreden bent over je eigen haarkleur. Als je niet tevreden bent over je natuurlijke haarkleur, kleur het dan altijd in een tint die past bij je huidtint en je oogkleur. En bedenk dat het licht-donker contrast in jouw uiterlijk aangeeft hoe licht of donker je met het kleuren van je haar kunt gaan.

Je kunt de diepte van je natuurlijke haarkleur een cijfer geven van 1 tot 10, waarbij #10 de lichtste tint is en #1 de diepste tint.

1  zwart

2  bruinzwart

3  donkerbruin

4  middenbruin

5  lichtbruin

6  donkerblond

7  middenblond

8  lichtblond

9  zeer lichtblond

10 extra lichtblond

 

Hoeveel tinten jij je haar lichter of donkerder kunt maken heeft vooral te maken met hoe hoog het licht-donker contrast in je uiterlijk is. Heb je een hoog licht-donker contrast, dan kun je je haar maar liefst drie tinten donkerder of lichter maken. Dit is wel afhankelijk van je leeftijd! Bij een gemiddeld licht-donker contrast twee tinten lichter of donkerder (bijvoorbeeld van lichtbruin naar middelblond) en heb je een laag licht-donker contrast in je uiterlijk dan beperk je het tot één tint verschil. Als je je haar donkerder kleurt dan kun je je ook diepere kleuren dragen. Omgekeerd zullen lichtere kleuren je mooier staan als jij je haar lichter maakt of als de natuur dat voor je doet (je wordt grijs).

Tip: Maak bij daglicht (niet in de zon) een foto van je haar en ontdek welke kleuren er allemaal in jouw haar zitten. Deze tinten wijzen je de weg naar een aantal neutrale kleuren die je bijzonder goed staan.

Dit is een foto van lichtblond haar dat met grijs gemengd is. Neutrale kleuren zoals lichtgrijs, roze beige en licht taupe mogen in de garderobe van deze vrouw niet ontbreken.

Jouw neutrale kleuren - Kom tot leven met de kleuren die je hebt (2)Deze vrouw is helemaal grijs. Haar beste neutrale kleuren variëren van licht tingrijs tot middengrijs en antracietgrijs. Voor haar zomergarderobe kan ze voor de lichte tinten kiezen, in de winter voor de middentinten. Het zeer donkere antracietgrijs zit bij vrouwen die (nog) niet egaal grijs zijn meestal op het achterhoofd. Antracietgrijs als neutrale kleur kan dan te donker zijn, maar dit is ook afhankelijk van de oogkleur en huidtint.

Jouw neutrale kleuren - Kom tot leven met de kleuren die je hebt (2)

Hieronder het haar van twee roodharige vrouwen, waarbij het haar van de eerste vrouw gedempter/zachter van kleur is dan het haar van de tweede vrouw. Koffiebruin, goudbruin en karamel zijn perfecte neutralen voor de eerste vrouw. Terwijl de tweede vrouw met haar koperrode haar het beste kan kiezen voor warm camel, roestbruin en burgundy.Jouw neutrale kleuren - Kom tot leven met de kleuren die je hebt (2)

Jouw neutrale kleuren - Kom tot leven met de kleuren die je hebt (2)

Deze vrouw heeft van nature donkerbruin haar. De highlights die ze heeft aangebracht maken het haar warmer. Haar beste neutrale kleuren zijn de diepe bruinen, zoals chocoladebruin en mahonie. Door de highlights kan ze ook diep camel en koffiebruin als neutralen kiezen.

Jouw neutrale kleuren - Kom tot leven met de kleuren die je hebt (2)

Er zijn meer neutrale kleuren dan alleen deze ‘haartinten’. Afhankelijk van je huid- en oogkleur kun je ook deze neutralen dragen: marineblauw, navy, olijf, bosgroen, petrol en aubergine.

Let op: Kleuren kunnen op jouw tablet en computer anders overkomen.

Lees ook:

WEET JE NU WELK KLEURTYPE JE BENT ? Je kunt de Personal Color Card voor jouw kleurtype bestellen. Voor € 32,50 *:

 • krijg je per post de maxi Personal Color Card (briefkaartformaat)
 • per e-mail een uitgebreide handleiding voor je kleurtype
 • weet je wat je contrastniveaus zijn
 • weet je wat je beste neutralen en pasteltinten zijn
 • zie je hoe je de Personal Color Card gebruikt
 • krijg je voorbeelden van kledingcombinaties voor jouw kleurtype

* Woon je in het buitenland dan komt er € 2,50 aan verzendkosten bij.

Je kunt via dit contactformulier de kleurenkaart met de uitgebreide handleiding bestellen. Geef duidelijk aan welke van de twaalf Personal Color Cards je wilt hebben.

Let op, je kunt de kleurenkaart niet ruilen.

Vind je het toch moeilijk om het bij jezelf te zien? Investeer dan in een Kleuradvies op afstand (KLOA).

 

12 gedachten aan “Jouw neutrale kleuren – Kom tot leven met de kleuren die je hebt (2)”

 1. Ha Lida , weer zeer leerzaam en interessant .Ben er net achter gekomen dat ik deel 1 heb gemist , zat toen in verhuizing.
  Leer elke keer weer bij , heel fijn .
  Hoop dat je er nooit mee stopt !!

  Groet , Hetty

 2. Je foto’s van de haarkleuren geven me weer te denken.
  Ik word volgend haar zestig en vind het tijd om mijn haar te laten vergrijzen. Het is nu moccabruin, een mooie warme kleur. Van mezelf was ik altijd donkerbruin van haar met bruine ogen (die veranderen helaas ook van kleur). Ik ben bang dat ik antracietgrijs word, terwijl die kleur kleding me heel lelijk staat, ik krijg er een grauwe huid van. Eng hoor…

  1. Investeer in een kleurenanalyse, Irma. Hoe ‘grijs’ je wordt is redelijk te voorspellen als ik je kleurtype weet.

   1. Hoi Lida,
    Ik woon echt te ver weg om dat te doen (zuiden van Zeeland), anders zou ik dat inderdaad wel overwegen.

    1. Morgen komen er twee dames uit België bij mij, Irma. Het kan dus wel 🙂

    2. Ik zou gaan , er gaat een wereld voor je open, wij hebben ook 3 uur gereden maar het was meer dan de moeite waard !!

 3. Dag Lida,

  Door de blog is er nog wel een vraag opgekomen: ik heb heel donkerbruin haar (met een beetje natuurlijke highlights en mensen vragen me soms of ik mijn haar geverfd heb als het licht er net anders op valt) maar bruin staat niet op mijn color card als helder-koel type. Kan ik dan wel bijv. donkerbruin dragen?

  Groeten,
  Marieke

  1. Een koele donkerbruin is bittere chocoladebruin. Dat zou je kunnen proberen, maar bruin blijft moeilijk voor een helder-koel type om een hoog contrast te maken.

  1. Wat leuk om te lezen, Jolande! Zo blijf ik plezier houden in het bloggen. En die vraag is mij wel vaker gesteld, wie weet komt het er nog eens van. Maar voorlopig kom ik er niet aan toe.

   1. Stiekem zelf al eens geprobeerd om je werk op papier te verzamelen zodat ik het bij mijn kledingkast kan bewaren. Soort van kaarten waaier met de kleuren, kleuren combineren, basis/neutrale/etc…. Maar het was t toch niet echt, mijn knip en plak werk. Dus ik wacht, en hoop ooit een boek van je te mogen bestellen! (Met misschien een waaier achtig iets erbij voor bij de kledingkast😉). Keep up the good work! Blijf je tot die tijd gewoon actief volgen 😉

Reacties zijn gesloten.