Kleuren die iedereen staan – de universele kleuren

Er zijn kleuren die iedereen staan. Het zijn niet altijd de kleuren die je perfect staan, maar als je het even niet kunt vinden zijn het goede alternatieven.

Simone mailt: Ik heb jaren geleden een kleurenanalyse laten doen, waarbij ik als lentetype uitkwam. Nu kan ik in het voorjaar gemakkelijker mijn goede kleuren vinden dan in de winter. Zijn er misschien ook kleuren die iedereen staan? Zodat ik ook in de winter kleren kan kopen die mij goed staan?

Kleuren die iedereen staan - de universele kleuren

Leuke vraag, Simone. Er zijn inderdaad een aantal kleuren die iedereen staan. Het zijn niet altijd je allerbeste kleuren (behalve voor de gedempte kleurtypes), maar iedere vrouw of man staan deze kleuren goed. In Amerika worden deze kleuren vaak toegepast in jurken voor de bruidsmeisjes, maar je kunt ze ook gebruiken voor bedrijfskleding.

Het zijn de zogenaamde universele kleuren, ze zijn niet uitgesproken koel of warm. Taupe, kiezel, neutraal grijs, grijsblauw, petrolblauw, gebroken wit, watermeloen rood, maagdepalmblauw (violet), turquoise, jeansblauw zijn voorbeelden van deze universele kleuren.

Kleuren die iedereen staan - de universele kleuren

Wat heel belangrijk is dat de ‘hoogte’ van deze kleuren goed bij je past. Elke kleur heeft een bepaalde ‘kleurhoogte’. Dat is de eigenschap of een kleur donkerder of lichter is. Lichte kleuren hebben bijmenging van wit, donkere kleuren een bijmenging van zwart. Als voorbeeld de kleur ‘petrolblauw’. In een donkere (diepe) variant zal deze petrolblauw voor een licht kleurtype zoals jij te zwaar zijn, jij kunt beter kiezen voor een wat lichtere tint petrolblauw. Terwijl vrouwen met donker haar er ‘pips’ uit kunnen zien met een te lichte tint petrolblauw.  Petrolblauw in twee kleurhoogten:

Kleuren die iedereen staan - pletrol           

Tip: Combineer deze universele kleuren met gouden sieraden om ze beter te laten passen bij je warme ‘lente’ kleuren. Staan koele kleuren je mooier kies dan voor zilveren sieraden.

Reacties zijn gesloten.