We worden de hele dag geconfronteerd met de schoonheidsidealen die we via reclameborden, tijdschriften en televisie op ons netvlies krijgen. Maar is dat wel de oorzaak van die ontevredenheid?
Met name in de pubertijd voelen we een sterke neiging om ons te ‘spiegelen’ aan idolen. Nu we volwassen zijn zouden we beter moeten weten, dat onze waarde niet afhangt van ons uiterlijk, maar vooral van de eigen persoonlijkheid.
Waarom we dan toch vaak ontevreden over ons uiterlijk zijn? Dat heeft te maken met het beeld dat we van ons lichaam hebben. Dat beeld is vaak vertekend, omdat het versmolten is met de verschillende beelden die we binnen krijgen en waar we ons moeilijk voor af kunnen sluiten. De maatschappij legt ons een ideaalbeeld op waar we onbewust aan willen voldoen. En dat ideaalbeeld verandert door de jaren heen.
Marilyn Monroe was met haar kledingmaat 42 hét ideaalbeeld in de jaren vijftig. Twiggy met haar – bijna anorexia – lijfje het schoonheidsideaal in de jaren ’60. Groter contrast was niet denkbaar. Het ‘damesblad’ Libelle publiceerde eind jaren zestig als eerste een dieet waarmee je af kon vallen: het ‘Sherry-dieet’. Het is nu moeilijk voor te stellen, maar voor die tijd kenden we geen afslankdiëten!
Samen met mijn nog jonge hospita heb ik dat – meen ik mij te herinneren – vijfdaagse dieet van tartaartjes en sherry gevolgd. We vielen er niet alleen een paar kilo van af, maar waren ook in een constante staat van lichte beneveling. Tot onze teleurstelling zaten de verloren kilo’s er na een paar dagen alweer aan, we hadden alleen veel vocht verloren.
Als vrouwen geconfronteerd worden met een andere vrouw die ze er leuk uit vinden zien, hebben ze de neiging om zichzelf met haar te vergelijken en zichzelf minder te voelen. Vrouwen kijken anders naar elkaar dan mannen. Waar vrouwen de neiging hebben om te denken ‘Waarom ben ik niet zo’ denken mannen bij het zien van een gespierd fotomodel ‘Ook ik mag er best zijn’. Het zit dus in ons om snel ontevreden te zijn over ons uiterlijk, daar kunnen we de modewereld en de media niet langer de schuld van geven.
Deze video laat prachtig zien hoe het schoonheidsideaal door de jaren heen is veranderd.
Wat een interessant artikel Lida.
Iets waar ik zelf ook vaak over nadenk, waarom is mooi-zijn toch zo belangrijk voor vrouwen?
Het grappige vind ik dan dat mannen het vaak niet eens zien.
Wel of geen make-up, het valt niet echt op.
Ze vinden ons nog steeds lief. 🙂
Zouden wij vrouwen het dan alleen voor elkaar doen.. ?
Ik ben het met je eens dat we de media niet altijd de schuld kunnen geven van onze eigen onzekerheid.
Niettemin word er, zeker als het gaat over schoonheid, wel altijd gekozen voor specifieke modellen waar, in ieder geval ik, nooit in pas met mijn figuur.
Als ik bijv. op pinterest kijk of welke andere beauty-site, zelden kom je vollere vrouwen tegen, oudere vrouwen, hele magere of andere vormen die hier vaak besproken worden.
Ze worden eigenlijk nooit als voorbeeld gegeven omdat het kennelijk niet onder “mooi” valt.
Dan vraag ik me af of het niet een impact heeft op ons idee ( of ideaal) zoals het kennelijk geldt.
Het typische, vind ik, dat juist vrouwen met een eigenheid, iets wat nu juist niet past, wat authentiek is, dikwijls veel interessanter en fotogenieker zijn dan wat we veelal voorgeschoteld krijgen als zijnde het ideaal.
Wat op den duur toch nogal saai begint te worden in mijn ogen.
Enfin, zo mijn mijmering.
Er zijn wel pogingen gedaan, Ruth, om kleding te showen op ‘echte’ vrouwen, maar de verkoop viel dan tegen. Komt dat misschien door het kleine meisje in ons dat ervan droomt een prinses te zijn? Nog niet zo lang geleden werd kleding in grote maten geshowd op slanke modellen. De eerste pogingen om een volslank model dat te laten doen stuitte op verzet van de volle vrouwen. Zij zagen zichzelf niet meer ‘slank’ in die kleren, hun droom werd doorbroken. Nu het algemeen geaccepteerd is dat ook volle vrouwen mooi zijn, is dat gelukkig verleden tijd. En wat vind je van de oudere modellen die steeds vaker kleding showen?
Toen ik de kop las van je artikel, was ik benieuwd naar wat jouw antwoord op deze vraag zou zijn.
Dat antwoord geef je echter niet, ‘het zit in ons’ ! Waar zit dat dan? En heeft dat altijd in de vrouw gezeten? En is daar dus niets aan te doen?
Ik heb ook geen pasklaar antwoord, Anna, dat is meer voer voor psychologen. Er zijn al veel theoriën over en onderzoeken naar gedaan. Ik constateer alleen dat vrouwen anders kijken en weet uit ervaring met mijn klanten dat het ‘er goed uitzien’ veel doet voor het zelfvertrouwen en de kijk op het eigen lichaam. Denk ook aan wat een bezoekje aan de kapper doet als je net genezen bent van een griepje. Mannen kikkeren daar echt niet van op.
Hoi Lida,
Wat een ontzettend leuk stuk weer, heel erg grappig en herkenbaar om te lezen. groetjes Elles
Tegenwoordig komt het ook mede door het fotoshoppen dat er een vertekend beeld ontstaat. Onwerkelijk soms. Dit was bij mijn dochter van 14 een thema op school. Misleidende reclame. Met een filmpje over fotoshoppen. Dat was een eyeopener. Ik heb daar geen linkje meer van. Maar nu kijk je vaak naar (mode)reclame met de vraag wat er echt is. Voor jonge meiden in de pubertijd ook goed om te weten.
Ben het met je eens dat voorlichting over photoshoppen in tijdschriften/reclame voor deze leeftijdsgroep heel belangrijk is. Op mijn Pinterestbord ‘Bodytypes’ staat dit citaat : ‘You will never look like the girl in the magazine. The girl in the magazine doesn’t even look like the girl in the magazine’. Ook heb ik er een pin op staan, hoe belachelijk ver photoshoppen kan gaan.
Ik heb inmiddels een Pinterestbord ‘Photoshop’ gemaakt, dus kijk daar op als je ‘fraaie’ voorbeelden van photoshoppen wilt zien
Ik heb gemerkt dat het ook aan je stemming ligt hoe je jezelf in de spiegel ziet. De ene dag denk ik Zó je ziet er goed uit en een dag later zie ik een korte dikke pad in de spiegel. Niemand komt 30 kg aan in één nacht, dus het moet aan mijn eigen blik liggen denk ik dan. Als ik dus weer ’s denk ‘ik zie er niet uit’ of iets dergelijks probeer ik wel mijzelf op te peppen door mij te bedenken dat mijn blik vandaag blijkbaar niet zo positief is, maar dat dat niet is wie ik ben…
Ben ik met je eens, Elisabeth! Onze stemming beïnvloedt ook onze blik. Na een slechte dag ziet alles er somberder uit. Knap van je dat je dat om kunt draaien.
Het antwoord op de vraag is waarschijnlijk dat het te maken heeft met onze biologische drang tot voortplanten , en wel met diegene met de sterkste/gezondste genen. bv. Symmetrie wordt door ons ervaren als gezond en sterk , en dus als mooi . Of we ons daar nu van bewust zijn of niet, als vrouwen zijn we altijd enigzins bezig met concurreren met andere vrouwen op het gebied van schoonheid/aantrekkelijkheid zodat we de meeste kans maken op het sterkste mannetje . Cultureel hebben we daar inmiddels nog allerlei laagjes overheen gelegd waardoor helaas hele volksstammen vrouwen onzeker zijn over of ze wel mooi ( ‘goed’) genoeg zijn . En de hele beauty -industrie wakkert die onzekerheid aan en biedt steeds weer nieuwe ‘oplossingen’ . Zelf ben ik met name de laatste jaren ( na m’n 40e) geleidelijk aan steeds tevredener geworden over hoe ik eruit zie en wie ik ben. Wat een zegen! Ik hoef niet meer mee te doen met modetrends, of met ‘jong lijken’ . Ik weet wat me goed staat, welke kleuren en vormen, en vooral weet ik waar ik me goed bij voel . M’n rimpels koester ik en ik heb waardering voor mijn lichaam zoals het is.
Dank je wel, Annemarie, voor deze waardevolle aanvulling!