Anders naar kleuren kijken – deze serie moet je zien

In deze zesdelige televisieserie uitgezonden door NPO1 onderzoekt Charlotte Caspers zes kleuren die je anders naar kleuren doet kijken

Anders naar kleuren kijken - deze serie moet je zien

Ik durf te zeggen dat ik best veel van kleuren weet, maar dat ik door deze zesdelige serie ‘De kleuren van Caspers’ toch weer anders naar kleuren ben gaan kijken. Charlotte Caspers , onder anderen bekend van ‘Het geheim van de meester’, onderzoekt in deze serie de vele facetten van een kleur. Waarom is rood de kleur van het socialisme? En hoe komt het dat koningin Elizabeth 1 doodging aan haar make-up?  En waarom houden zoveel mensen van de kleur blauw?

Anders naar kleuren kijken – Charlotte Capers onderzoekt in deze serie zes kleuren, rood, blauw, zwart, geel, wit en goud, die gebruikt werden/worden in schilderijen. Het terugkerende thema is de mens als maker en de natuur als basis van alles. Zo werd de kleur rood gemaakt van zwangere luizen. En is zwart een ‘kleur’ die heel moeilijk te maken is.

Ze heeft het niet over wat kleuren gevoelsmatig met ons doen. Daarover zegt ze dat wij mensen een betekenis aan kleuren geven. Als een kleur moeilijk te maken was, arbeidsintensief en van een grondstof die van ver moest komen, werd kleding in die kleur duur en daardoor voorbehouden aan rijke mensen. Als voorbeeld de kleur paars die in onze cultuur een spirituele betekenis heeft. In de Romeinse tijd mochten alleen de hogere standen deze kleur gebruiken in hun kleding en later ook de Paus. Wilde je als gewone sterveling paars dragen dan kon je daar zelfs de doodstraf voor krijgen.

Je kun alle afleveringen hier bekijken

Een tip van Marjo Ruiter: Voor wie van lezen houdt: Het geheime leven van kleuren van Kassia St. Clair

2 gedachten aan “Anders naar kleuren kijken – deze serie moet je zien”

  1. Wat leuk Lida, deze serie. Ik heb net over de kleur geel gezien en geel vind ik een moeilijke kleur in mijn kleding. Ik ben altijd als wintertype gediagnostiseerd. Misschien zou ik citroengeel kunnen proberen een keer. Erg leuk deze serie dank je wel lida voor het delen en voor al je leerzame blogs.
    Groet Karina

Reacties zijn gesloten.