Slubkatoen en zijn relaxte uitstraling – kennis van stoffen

Dit onregelmatige weefsel of breisel is trendy en heeft een relaxte uitstraling. Daarbij is de kleur van een kledingstuk in slubjersey altijd gedempter.

Slubkatoen en zijn nonchalante uitstraling

Slubkatoen is een breisel/weefsel met kleine knobbeltjes en  onregelmatigheden, die vaak met opzet zijn aangebracht door de draad te draaien terwijl deze wordt gesponnen. Het effect is een stof met een wat ruige en ongelijkmatige textuur.

Je kunt ook denken aan een onregelmatig gesponnen draad, waarbij de draad afwisselend wat dikker of dunner is. Eind jaren 70, waarin ’terug naar de natuur’ het credo was, heb ik mij bezig gehouden met het spinnen van schapenwol. Het was een uitdaging om een gelijkmatige draad te krijgen, maar als dat niet lukte was er nog geen man overboord. Die onregelmatigheden in het garen lieten juist zien dat het ‘handwerk’ was. De truien die je vervolgens van die gesponnen wol breide, waren op zijn zachtst gezegd niet erg comfortabel. Vaak veel te warm en en daarbij kriebelden ze ook nog. Waarbij wel gezegd moet worden dat het de wol was van Nederlandse schapen. Niet de beste wol voor kleding.

Trui van handgesponnen wol (Etsy)

Die onregelmatigheden in de draad (slubs) zie je onder andere terug in linnen, Thaise zijde en tweed. Kleding gemaakt van deze stoffen hebben een relaxte uitstraling. Je draagt het in je vrije tijd of in situaties waarin je casual gekleed kunt gaan. Het natuurlijke stijltype zal er eerder een voorkeur voor hebben dan het romantische stijltype bijvoorbeeld.

Slubkatoen – De trend die je nu met name ziet zijn T-shirts en truien van slubbreisels, ook wel slubjersey genoemd. Door de unieke en onregelmatige textuur vraagt een kledingstuk van slubjersey om een model met weinig structuur. Zoals een laag ingezette of aangeknipte mouw. De kleur van slubjersey zal door zijn onregelmatige textuur altijd gedempter/zachter zijn dan bij gladde jersey.

Trui van slubjersey

Glad met ruw – je kunt de unieke textuur van slubkatoen goed combineren met een gladde stof in dezelfde kleur. Zo speel je met texturen die op een andere manier het licht vangen. Ook als je huid niet egaal is – rimpels of sproetjes heeft –  kan een stof met een onregelmatige textuur de rimpels of sproetjes  minder op laten vallen.

Longsleeve met boothals 

De kleding bovenaan dit bericht is van Perfectlybasics

*Dit bericht bevat affiliatelinks

Eén gedachte over “Slubkatoen en zijn relaxte uitstraling – kennis van stoffen”

  1. Wat leuk om te lezen. Ik heb me ook gewaagd aan spinnen in de jaren 80. Ontzettend moeilijk, zeker als je de wol niet gekaard hebt. De trui was wel geschikt om in te schaatsen, lekker warm omdat ik niet alle wolvet eruit gehaald had.

Reacties zijn gesloten.