Het verschil tussen koele en warme kleuren – de ondertoon van een kleur

Het verschil tussen koele en warme kleuren is op het eerste oog vaak moeilijk te zien. Deze uitleg helpt je om anders naar kleuren te kijken

Het verschil tussen koele en warme kleuren

Deze vraag kreeg ik van Elsbeth: Ik ben een gedempt-warm-diep kleurtype. Nu blijf ik het moeilijk vinden om te bepalen of een kleur warm is of koel. Wat is het verschil tussen koele en warme kleuren?

Iedereen krijgt tijdens een kleurenanalyse een kleurenkaart/paspoort, omdat het moeilijk is kleuren te onthouden. En naarmate je kleurbeeld verfijnder is (zoals dat bij gedempte vrouwen het geval is) is het ook moeilijker om een kleur in te delen als ‘koel’ of ‘warm’. Ik ga een poging doen om het verschil tussen koele en warme kleuren uit te leggen.

We noemen een kleur ‘koel’ als hij een blauwe ondertoon heeft. We noemen een kleur ‘warm’ als er geel in zit (gele ondertoon). De kleurencirkel die je hier onder ziet is de basis. Je ziet in het midden van de cirkel de drie primaire kleuren: geel, rood en blauw.

Het verschil tussen koele en warme kleuren

De zogenaamde secundaire kleuren zijn het groen, oranje en violet. Dit zijn de kleuren die je krijgt als je de primaire kleuren gaat mengen. De secondaire kleur ‘groen’ krijg je door blauw met evenveel geel te mengen. Deze kleur groen is koel noch warm, omdat er evenveel geel als blauw in zit. Dit noem je een ‘ware’ kleur. Meng je nu bij deze groene kleur meer blauw dan maak je hem koeler. Meng je er daarentegen meer geel bij dan maak je hem warmer.

Op de buitenste ring zie je de tertiaire kleuren, dit zijn de kleuren die je krijgt door de primaire kleuren te mengen met de secundaire kleuren.

De primaire kleur ‘rood’ is ook een ware kleur omdat er geen geel of blauw inzit. Ik laat je hieronder het verschil tussen een koele (met blauw gemengd) en een warme (met geel gemengd) rood en groen zien.

Tot zover is het gemakkelijk om het onderscheid te zien. Maar als je meer moet mengen om een bepaalde tint te krijgen wordt het een stuk moeilijker om te bepalen of een kleur warm of koel is. Jouw kleurenkaart laat mooie vergrijsde (gedempte) warme kleuren zien. Leg je kleurenkaart op het te kopen kledingstuk en kijk of de kleuren in elkaar overlopen en elkaar versterken. Is dat het geval dan kun je ervan uitgaan dat jij de juiste kleur te pakken hebt.

Het verschil tussen koele en warme kleuren

Dé tip heb ik helaas niet voor je, je kunt proberen of je het onderscheid kunt zien door een gouden of zilveren sieraad op het kledingstuk te leggen. Goud staat mooi bij warme tinten en zilver mooi bij de koele tinten.

Het verschil tussen koele en warme kleuren

Ik heb al vaker geschreven over de ondertoon van een kleur:

Op mijn Pinterestbord Colorinspiration vind je nog meer voorbeelden.

 

BewarenBewaren

3 gedachten aan “Het verschil tussen koele en warme kleuren – de ondertoon van een kleur”

 1. Colorinspiration, wat een prachtig bord! De ene afbeelding is nog mooier dan de ander. En dit bord helpt mij ook om mijn advieskleuren beter te begrijpen.

  Ik heb wel tijd nodig om aan mijn nieuwe kleuren te wennen en ze te ‘begrijpen’. Het voelt als een enorme overgang, van 20 jaar warm (lentetype) naar gedempt koel maar de oogschaduw en de sjaal die je meegegeven hebt zijn helpers nr 1 en 2 en hebben me overtuigd dat het goed is.
  Vraagje, je hebt het ook over een kleur lipstick gehad, ik ben niet zeker meer maar ik dacht een bordeaux rode kleur. Kan je mij hier nog even mee helpen en ook eventueel een merk geven? Een lippenstift is zo belangrijk.

  Nogmaals dank Lida voor een fijne, leerzame middag vorige week zaterdag.

  Groetjes, Annemarie

  1. Annemarie, dank voor je leuke reactie. Wat je lipstick betreft, de juiste tint kun je vinden op je Personal Color Card. Maar je kunt natuurlijk ook een lipstick bij mij bestellen 😉 Groeten, Lida

 2. Beste Lida,
  Wat fijn dat je aandacht hebt besteed aan mijn vraag. Het is mij zo wel wat duidelijker geworden. Ik ga eens proberen of het trucje met de gouden en zilveren sieraden werkt. Ik ben benieuwd!
  Die kleurenpaletten zijn erg mooi. Aangezien gedempt het belangrijkste is, helpt het wel om die zoveel mogelijk in de gaten te houden, want grijsgroene tinten staan mij ook goed en die zijn niet typisch warm. Oranje daarentegen maakt mij erg bleek.

  Bedankt! Elsbeth

Reacties zijn gesloten.